Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie betoniarki

Recommended Posts

Witam,

Pytanie moje dotyczy podłączenia betoniarki na budowie. Od skrzynki budowlanej do mojej działki mam około 100 metrów, betoniarka ma 3,2 Kw. Jak rozwiązać połączenie betoniarki, czy wkopać przewód czy zrobić przedłużacz a jeśli tak to jaki kabel kupić żeby wszystko śmigało???

Pozdrowionka

:o

100 m... hmmm jasne że wkopuj... od betoniarki wkopuj. Jak będziesz chciał podłaczyć diaksa to, to wkopiesz drógi... do wiertarki trzeci... no i czwarty żeby jakąś żaróweczkę zasiwcić... piąty np. żeby wketarkowiertarkę podładować... a i nie zapomnij wkopać kabelka do radyjka... no bo wiesz, na budowie bez radyjka bedzie nudno... I jeszcze jakiś zapasowy... albo od razu cztery zapasowe żeby było na okrągło. Jak nic wychodzi 10 kabli po sto metrów to masz kilometr przewodu :roll: - chcesz namiary na sklep z kablem i elektryka? :wink: :lol:

Dajcie spokój. Człowiek napisał pierwszy post, oczekuje pomocy a Wy wcale nie pomagacie. Zaraz się zrazi do Muratora i będzie pisał po innych forach, jak to tutaj zaczeli sobie żarty z niego robić.

@p1oterek kup kabel i zrób przedłurzacz. Nie warto go chyba zakopywać.

Jasne...

a jak się potknie o ten Twoj przedłużacz i wybije zęby o kant taczki to Ci dopiero podzękuje...

swoją drogą betoniarkę też bym zakopał bo będzie tylko zawadzać...

:roll:

Elektrykiem nie jestem, ale powiem jak u mnie było (i jeszcze jest). Kabel 3x2,5 linka jako przedłużacz długości 50m. Podłączane były różne urządzenia o mocach łącznych przekraczających 3kW. Czasem nie wytrzymywały rozgałęziacze (mają cieńsze kabelki, lub topiły się gniazda w rozgałęziaczach), ale kabel przetrwał. Leżał całą zimę na wierzchu przysypany śniegiem (czasem w kałuży wody) i mimo, że to zwykły biały kabel, to żadnych przebić nie było.

Jak dla mnie zasłużył na powieszenie w ramkach na ścianie na honorowym miejscu ;)

ps. miałem też fachowy przedłużacz siłowy 5x4 w gumie ale złodzieje się na niego połakomili i się skończyło. :evil: :evil: :evil:

ps2: może trzeba było prowizorkę postawić w innym miejscu... Kupuj kabel linkę 3x2,5 i próbuj, może nie będzie aż takich spadków mocy. Kup raczej solidniejsze wtyczkę i gniazdo (są takie w gumie)