Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wsi i rolnikach - mądrze i spokojnie

DPS

Recommended Posts

Wiele razy słychać różne przykre dla mieszkańców wsi wypowiedzi "miejskich" ludzi, wiele razy czyta się i słyszy, że to KRUS zabija polską gospodarkę... :o

Proponuję przeczytać wywiad z dr B. Fedyszak-Radziejowską - nieco przydługi, ale ciekawy. Może uda się kilka słów spokojnie zamienić... :roll:

http://mieszkac_na_wsi.netbird.pl/a/10663,1

• Odpowiedzi 238
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo podoba mi się fragment, w którym przypomina, że najlepsze tradycje polskie, szlacheckie, są właśnie ziemiańskie, z wsią nierozerwalnie związane.

PRL zniszczył ziemiaństwo i bogate chłopstwo, chłopa wykreował na przygłupiego kułaka, teraz nowe "elity" mają poczucie, że lepsze są, bo... mieszkają w mieście, w 40 m2 mieszkanku... :o

I te ustalone w języku polskim "wiejskie gusta", "robić wieś", "robić stodołę"...

Smutne to i nieprawdziwe przecież. :roll:

Smutne to i nieprawdziwe przecież. :roll:

Ojej! Wcale nie jest az tak tragicznie :lol:

Mi się na wsi podoba. Mieszkałem w mieście, później na wsi, znów w mieście, na wsi, teraz w mieście i na wsi :lol: . Na wsi jest suuuupppeeerrrr!!!!! Mam nadzieję, że ściągnę tu na stałe :roll: . Daj Boże!

http://forum.muratordom.pl/nie-kupujcie-wspolwlasnosci,t59792.htm

A poza tym:

http://forum.muratordom.pl/post949427.htm?highlight=#949427 :wink:

Miałam na myśli, że te stwierdzenia, przypisujące zły gust i złe wychowanie li tylko mieszkańcom terenów wiejskich są smutne, bo i niesprawiedliwe, i nieprawdziwe. :roll:

Myślę, że wielu "miastowych" marzy o mieszkaniu na wsi, ale tak naprawdę, to większość buduje się nie na wsi prawdziwej, tylko w małych miejscowościach podmiejskich, gdzie wprawdzie mieszkańców mało, ale krowy zywej to nikt nie uświadczy.

Na wieś prawdziwą, jak przyjdą mieszczuchy, to niestety częste są konflikty i brak zrozumienia - miastowi szukają za strażą gminną, bo pies sąsiada szczeka :o , uważają "tutejszych" za prymitywnych przygłupów i mają się za lepszych i bardziej kulturalnych. :lol:

A tak naprawdę...

No cóż, różnie bywa. :lol:

Masz rację! Różnie bywa! Ale mieszkańcy wsi to wcale nie prymitywne przygłupy. I biedni ci którzy tak myślą. Ci "wieśniacy" których znam, to ludzie w dużym stopniu całkiem nieźle wykształceni :lol: . Krów w prawdzie na wsiach się już tyle nie spotyka, bo czasy się zmieniają, ale co tam :lol: . Muszę powiedzieć, że ja jakoś nie dostrzegam specjalnie różnicy pomiędzy mieszkańcy miasta - mieszkańcy wsi. Moja żonka tak i owszem, ale niewiasty z natury bardziej wrażliwe bywają :lol:

Jest w cytowanym wyżej wywiadzie bardzo ładne stwierdzenie: po wykształcenie jedzie się do miasta, ale po mądrość - na wieś.

Po ponad 20 latach spędzonych wśród mieszkańców wsi wiem, że to prawda.

Tutaj nie ma relatywizmu, a życie jest dość bezkompromisowe i proste.

Mądrzy i dobrzy ludzie tutaj mieszkają. :D

Myślę, że wielu "miastowych" marzy o mieszkaniu na wsi, ale tak naprawdę, to większość buduje się nie na wsi prawdziwej, tylko w małych miejscowościach podmiejskich, gdzie wprawdzie mieszkańców mało, ale krowy zywej to nikt nie uświadczy.

A ci z nich co się budują na prawdziwej wsi od razu chcą z niej zrobić nie wiadomo co. Chodniczki ławeczki i inne pitu pitu... I nic im się nie podoba. Wszystko chcieliby zmieniać na swoją miejską modłę.

Myślę, że kompletnie po prostu nie rozumieją ducha wsi, a na dodatek są najczęściej przekonani, że oni i tylko oni są światli i jedynie słuszni... :-?

Chociaz znam też takich, którzy byli górnikami dołowymi, a teraz u nas na wsi mieszkają...

I wiecie co? To jedyna osoba w całej wsi wydzwaniająca na policję, bo sąsiad ognisko u siebie rozpalił (nie mylić z paleniem śmieci)! :lol:

Jakby nie patrzeć, prawdą jest, że ludzie z miasta, szukając czegos dla polepszenia samopoczucia, dostali ludzi ze wsi. :o

A teraz z innej beczki, choc w temacie: czy nadal uważacie, że KRUS drenuje nasz budżet?

Dopłacamy do niego wielokrotnie mniej niż do ZUS-u.

I wystarczy poczytac uważnie ten wywiad, a widać, jak bardzo KRUS jest potrzebny...

Gość Pepeg z Gumy

A teraz z innej beczki, choc w temacie: czy nadal uważacie, że KRUS drenuje nasz budżet?

I wystarczy poczytac uważnie ten wywiad, a widać, jak bardzo KRUS jest potrzebny...

Naturalnie że KRUS drenuje i to tak samo jak wiecznie niewydolny ZUS.

Nie widzę różnicy pomiędzy małym a dużym złodziejem.

Tłumaczenie złodziejstwa niesprawiedliwością dziejową jest tanim i podłym populizmem.

Podobnie wkurwiają dopłaty dla tzw. rolnika z przysłowiowej "Warszawy", który obsiał 1800hektarów orzechem włoskim, gdzie nie zbierze ani jednego orzecha i ani kawałka drewna, nawet na opał o czym doskonale wie już w chwili sadzenia.

Z niemal 1/3 tez w artykule się nie zgadzam.Jest napisany cwanie i brzmi jak propaganda dla wrażliwców z miasta, nie pokazując prawdziwych, być może nawet celowo ukrytych, przyczyn sytuacji wsi.

Jakby nie patrzeć, prawdą jest, że ludzie z miasta, szukając czegos dla polepszenia samopoczucia, dostali ludzi ze wsi. :o

KRUS potrzebny ?

dziekuję bardzo, z perspektywy kilku lat prowadzenia działalności , gdzie odprowadzam do " czarnej dziury" 800 miesięcznie, zastanawiam się nad sprawiedliwościa społeczną :evil: nie lepiej zlikwidować Krus i wtedy grzecznie rolnicy musieliby co miesiąc też płacić, od razu sytuacja by sie poprawiła. Oni też prowadzą działalność

Naturalnie że KRUS drenuje i to tak samo jak wiecznie niewydolny ZUS.

Nie widzę różnicy pomiędzy małym a dużym złodziejem.

Tłumaczenie złodziejstwa niesprawiedliwością dziejową jest tanim i podłym populizmem.

Sory, moze dokładniej napisz: kto kradnie a kto jest okradany?

Podobnie wkurwiają dopłaty dla tzw. rolnika z przysłowiowej "Warszawy", który obsiał 1800hektarów orzechem włoskim, gdzie nie zbierze ani jednego orzecha i ani kawałka drewna, nawet na opał o czym doskonale wie już w chwili sadzenia.

A dopłaty do paneli słonecznych cię nie wkurwiają?

Z niemal 1/3 tez w artykule się nie zgadzam.Jest napisany cwanie i brzmi jak propaganda dla wrażliwców z miasta, nie pokazując prawdziwych, być może nawet celowo ukrytych, przyczyn sytuacji wsi.

machnij te tezy, bo jestem ciekaw tych przyczyn

Owszem, ale tylko w tym sensie, że korzystają z niego cwaniacy i kombinatorzy, którzy niestety wykorzystali pewne luki prawne a rolnikami tak naprawdę nie są.

A tego to nie wiedziałam.

A tego to nie wiedziałam.

ja tez nie :o Bo z wyliczenia matematycznego to raczej nie wynika ...

Ale moze zapodam inne artukuly

http://www.egospodarka.pl/23906,Rolnicy-sie-bogaca-a-Polacy-za-nich-placa,1,39,1.html

http://www.egospodarka.pl/32757,Skladki-KRUS-w-opinii-PKPP-Lewiatan,1,11,1.html

I aby nie bylo ... w temacie niesprawiedliwych sterotypow krazacych o ludziach ze wsi zgadzam sie w 100% z autorka ... Niestety, my Polacy mamy chyba tendencje do "przyszywania" latek kazdemu ... czarny, to wiadomo, Zyd tez moze sie nie podobac, nie mowiac juz, ze rudy wredny a chudy zlosliwy ... No a ze wsi ... jasne, ze chamski i zacietrzewiony o miedze :-? :(

ten pierwszy to bicie piany, rolnicy się bogacą... przecież w tym wywiadzie, co zapodała DPS pisze wyraźnie, że po prostu straty się skończyły, a więc 14% od czego?? 14% z 10, to jednak trochę mniej niż 5% ze 100. Trzeba redaktorom trochę matematyki się pouczyć. Ten drugi opisuje niby fakty, ale pozornie. Bo przecież jak chciano zmienić ustawę o KRUS-ie, to PSL z łatwością udowodnił, że koszty dla państwa będą znacznie większe niż oszczędności, przez co wszystkim partiom zmiękła rura i myślą teraz co dalej. Więc niech nie pieprzą, że te dopłaty są duże. Bo jak będą mniejsze, to... państwo zapłaci parę razy tyle! Ot, taki paradoks.

No i żeby nie było. Jestem za reformą KRUS, jestem za weryfikacją uprawnień, bo znam wielu prowadzących działalność gospodarczą, ktorzy kupili hektar i są ubezpieczeni w KRUS. To oni są problemem, a nie rolnicy i ich rodziny.

Jestem za reformą KRUS, jestem za weryfikacją uprawnień, bo znam wielu prowadzących działalność gospodarczą, ktorzy kupili hektar i są ubezpieczeni w KRUS. To oni są problemem, a nie rolnicy i ich rodziny.

A rolnicy nie prowadzą działalności gospodarczej? Może napiszesz, gdzie rozdają swoje plony, to chętnie podjadę.

I jeszcze jedno. Rolnictwo to taka sama działalność gospodarcza, jak każda inna. I tak samo w miastach są zakłady-skanseny, jak i wśród rolników gospodarstwa nastawione na przeżycie. Tylko nad tymi "miastowymi" jakoś nikt się nie rozczula. Nie miałeś pracy - nie masz emerytury. Rolnik inaczej. Miał pólko, całe życie karmił siebie a na starość może odpoczywać bo mu się należy. Albo miał duże przedsiębiorstwo i opłatę mniejszą o 800 zł od przedsiębiorcy z miasta. Nie rozumiem, dlaczego jakaś gałąź gospodarki ma być specjalnie traktowana. Nie ma u nas przymusu pracy. Nikt nie musi być rolnikiem, górnikiem czy konduktorem.

DPSa -kontrowersje nie są obecnie na linii miasto - wieś, ale na linii osób z przywilejami i bez. Rolnicy, górnicy, policjanci, cały niewydolny wymiar sprawiedliwości, który de facto nie płaci podatków, wojsko, w którym jest niemal więcej generałów, niż żołnierzy i wiele innych. To wszystko jest chore...

A PSL udowadnia wieeele, szczególnie to, że normy poprawności politycznej są im obce, a umieją dbać o swój elektorat.