DPS 07.06.2009 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Wiele razy słychać różne przykre dla mieszkańców wsi wypowiedzi "miejskich" ludzi, wiele razy czyta się i słyszy, że to KRUS zabija polską gospodarkę... Proponuję przeczytać wywiad z dr B. Fedyszak-Radziejowską - nieco przydługi, ale ciekawy. Może uda się kilka słów spokojnie zamienić... http://mieszkac_na_wsi.netbird.pl/a/10663,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.06.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 dobrze piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.06.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Nie dałam rady diczytać. Rzeczywiście ciut przydługie. Jednak z sensem pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.06.2009 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Bardzo podoba mi się fragment, w którym przypomina, że najlepsze tradycje polskie, szlacheckie, są właśnie ziemiańskie, z wsią nierozerwalnie związane. PRL zniszczył ziemiaństwo i bogate chłopstwo, chłopa wykreował na przygłupiego kułaka, teraz nowe "elity" mają poczucie, że lepsze są, bo... mieszkają w mieście, w 40 m2 mieszkanku... I te ustalone w języku polskim "wiejskie gusta", "robić wieś", "robić stodołę"... Smutne to i nieprawdziwe przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 07.06.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Smutne to i nieprawdziwe przecież. Ojej! Wcale nie jest az tak tragicznie Mi się na wsi podoba. Mieszkałem w mieście, później na wsi, znów w mieście, na wsi, teraz w mieście i na wsi . Na wsi jest suuuupppeeerrrr!!!!! Mam nadzieję, że ściągnę tu na stałe . Daj Boże! http://forum.muratordom.pl/nie-kupujcie-wspolwlasnosci,t59792.htm A poza tym: http://forum.muratordom.pl/post949427.htm?highlight=#949427 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.06.2009 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Miałam na myśli, że te stwierdzenia, przypisujące zły gust i złe wychowanie li tylko mieszkańcom terenów wiejskich są smutne, bo i niesprawiedliwe, i nieprawdziwe. Myślę, że wielu "miastowych" marzy o mieszkaniu na wsi, ale tak naprawdę, to większość buduje się nie na wsi prawdziwej, tylko w małych miejscowościach podmiejskich, gdzie wprawdzie mieszkańców mało, ale krowy zywej to nikt nie uświadczy. Na wieś prawdziwą, jak przyjdą mieszczuchy, to niestety częste są konflikty i brak zrozumienia - miastowi szukają za strażą gminną, bo pies sąsiada szczeka , uważają "tutejszych" za prymitywnych przygłupów i mają się za lepszych i bardziej kulturalnych. A tak naprawdę... No cóż, różnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 07.06.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Masz rację! Różnie bywa! Ale mieszkańcy wsi to wcale nie prymitywne przygłupy. I biedni ci którzy tak myślą. Ci "wieśniacy" których znam, to ludzie w dużym stopniu całkiem nieźle wykształceni . Krów w prawdzie na wsiach się już tyle nie spotyka, bo czasy się zmieniają, ale co tam . Muszę powiedzieć, że ja jakoś nie dostrzegam specjalnie różnicy pomiędzy mieszkańcy miasta - mieszkańcy wsi. Moja żonka tak i owszem, ale niewiasty z natury bardziej wrażliwe bywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.06.2009 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Jest w cytowanym wyżej wywiadzie bardzo ładne stwierdzenie: po wykształcenie jedzie się do miasta, ale po mądrość - na wieś. Po ponad 20 latach spędzonych wśród mieszkańców wsi wiem, że to prawda. Tutaj nie ma relatywizmu, a życie jest dość bezkompromisowe i proste. Mądrzy i dobrzy ludzie tutaj mieszkają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.06.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Myślę, że wielu "miastowych" marzy o mieszkaniu na wsi, ale tak naprawdę, to większość buduje się nie na wsi prawdziwej, tylko w małych miejscowościach podmiejskich, gdzie wprawdzie mieszkańców mało, ale krowy zywej to nikt nie uświadczy. A ci z nich co się budują na prawdziwej wsi od razu chcą z niej zrobić nie wiadomo co. Chodniczki ławeczki i inne pitu pitu... I nic im się nie podoba. Wszystko chcieliby zmieniać na swoją miejską modłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.06.2009 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Myślę, że kompletnie po prostu nie rozumieją ducha wsi, a na dodatek są najczęściej przekonani, że oni i tylko oni są światli i jedynie słuszni... Chociaz znam też takich, którzy byli górnikami dołowymi, a teraz u nas na wsi mieszkają... I wiecie co? To jedyna osoba w całej wsi wydzwaniająca na policję, bo sąsiad ognisko u siebie rozpalił (nie mylić z paleniem śmieci)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 08.06.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 I te ustalone w języku polskim "wiejskie gusta", "robić wieś", "robić stodołę"... Smutne to i nieprawdziwe przecież. o wiejskim tuningu zapomniałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.06.2009 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Jakby nie patrzeć, prawdą jest, że ludzie z miasta, szukając czegos dla polepszenia samopoczucia, dostali ludzi ze wsi. A teraz z innej beczki, choc w temacie: czy nadal uważacie, że KRUS drenuje nasz budżet? Dopłacamy do niego wielokrotnie mniej niż do ZUS-u. I wystarczy poczytac uważnie ten wywiad, a widać, jak bardzo KRUS jest potrzebny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 08.06.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 A teraz z innej beczki, choc w temacie: czy nadal uważacie, że KRUS drenuje nasz budżet? Dopłacamy do niego wielokrotnie mniej niż do ZUS-u. I wystarczy poczytac uważnie ten wywiad, a widać, jak bardzo KRUS jest potrzebny... Naturalnie że KRUS drenuje i to tak samo jak wiecznie niewydolny ZUS. Nie widzę różnicy pomiędzy małym a dużym złodziejem. Tłumaczenie złodziejstwa niesprawiedliwością dziejową jest tanim i podłym populizmem. Podobnie wkurwiają dopłaty dla tzw. rolnika z przysłowiowej "Warszawy", który obsiał 1800hektarów orzechem włoskim, gdzie nie zbierze ani jednego orzecha i ani kawałka drewna, nawet na opał o czym doskonale wie już w chwili sadzenia. Z niemal 1/3 tez w artykule się nie zgadzam.Jest napisany cwanie i brzmi jak propaganda dla wrażliwców z miasta, nie pokazując prawdziwych, być może nawet celowo ukrytych, przyczyn sytuacji wsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 08.06.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Jakby nie patrzeć, prawdą jest, że ludzie z miasta, szukając czegos dla polepszenia samopoczucia, dostali ludzi ze wsi. A teraz z innej beczki, choc w temacie: czy nadal uważacie, że KRUS drenuje nasz budżet? Dopłacamy do niego wielokrotnie mniej niż do ZUS-u. I wystarczy poczytac uważnie ten wywiad, a widać, jak bardzo KRUS jest potrzebny... KRUS potrzebny ? dziekuję bardzo, z perspektywy kilku lat prowadzenia działalności , gdzie odprowadzam do " czarnej dziury" 800 miesięcznie, zastanawiam się nad sprawiedliwościa społeczną nie lepiej zlikwidować Krus i wtedy grzecznie rolnicy musieliby co miesiąc też płacić, od razu sytuacja by sie poprawiła. Oni też prowadzą działalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.06.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Naturalnie że KRUS drenuje i to tak samo jak wiecznie niewydolny ZUS. Nie widzę różnicy pomiędzy małym a dużym złodziejem. Tłumaczenie złodziejstwa niesprawiedliwością dziejową jest tanim i podłym populizmem. Sory, moze dokładniej napisz: kto kradnie a kto jest okradany? Podobnie wkurwiają dopłaty dla tzw. rolnika z przysłowiowej "Warszawy", który obsiał 1800hektarów orzechem włoskim, gdzie nie zbierze ani jednego orzecha i ani kawałka drewna, nawet na opał o czym doskonale wie już w chwili sadzenia. A dopłaty do paneli słonecznych cię nie wkurwiają? Z niemal 1/3 tez w artykule się nie zgadzam.Jest napisany cwanie i brzmi jak propaganda dla wrażliwców z miasta, nie pokazując prawdziwych, być może nawet celowo ukrytych, przyczyn sytuacji wsi. machnij te tezy, bo jestem ciekaw tych przyczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.06.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 A teraz z innej beczki, choc w temacie: czy nadal uważacie, że KRUS drenuje nasz budżet? Owszem, ale tylko w tym sensie, że korzystają z niego cwaniacy i kombinatorzy, którzy niestety wykorzystali pewne luki prawne a rolnikami tak naprawdę nie są. Dopłacamy do niego wielokrotnie mniej niż do ZUS-u. A tego to nie wiedziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 08.06.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 A tego to nie wiedziałam. ja tez nie Bo z wyliczenia matematycznego to raczej nie wynika ... Ale moze zapodam inne artukuly http://www.egospodarka.pl/23906,Rolnicy-sie-bogaca-a-Polacy-za-nich-placa,1,39,1.html http://www.egospodarka.pl/32757,Skladki-KRUS-w-opinii-PKPP-Lewiatan,1,11,1.html I aby nie bylo ... w temacie niesprawiedliwych sterotypow krazacych o ludziach ze wsi zgadzam sie w 100% z autorka ... Niestety, my Polacy mamy chyba tendencje do "przyszywania" latek kazdemu ... czarny, to wiadomo, Zyd tez moze sie nie podobac, nie mowiac juz, ze rudy wredny a chudy zlosliwy ... No a ze wsi ... jasne, ze chamski i zacietrzewiony o miedze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.06.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 ten pierwszy to bicie piany, rolnicy się bogacą... przecież w tym wywiadzie, co zapodała DPS pisze wyraźnie, że po prostu straty się skończyły, a więc 14% od czego?? 14% z 10, to jednak trochę mniej niż 5% ze 100. Trzeba redaktorom trochę matematyki się pouczyć. Ten drugi opisuje niby fakty, ale pozornie. Bo przecież jak chciano zmienić ustawę o KRUS-ie, to PSL z łatwością udowodnił, że koszty dla państwa będą znacznie większe niż oszczędności, przez co wszystkim partiom zmiękła rura i myślą teraz co dalej. Więc niech nie pieprzą, że te dopłaty są duże. Bo jak będą mniejsze, to... państwo zapłaci parę razy tyle! Ot, taki paradoks. No i żeby nie było. Jestem za reformą KRUS, jestem za weryfikacją uprawnień, bo znam wielu prowadzących działalność gospodarczą, ktorzy kupili hektar i są ubezpieczeni w KRUS. To oni są problemem, a nie rolnicy i ich rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.06.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Jestem za reformą KRUS, jestem za weryfikacją uprawnień, bo znam wielu prowadzących działalność gospodarczą, ktorzy kupili hektar i są ubezpieczeni w KRUS. To oni są problemem, a nie rolnicy i ich rodziny. A rolnicy nie prowadzą działalności gospodarczej? Może napiszesz, gdzie rozdają swoje plony, to chętnie podjadę. I jeszcze jedno. Rolnictwo to taka sama działalność gospodarcza, jak każda inna. I tak samo w miastach są zakłady-skanseny, jak i wśród rolników gospodarstwa nastawione na przeżycie. Tylko nad tymi "miastowymi" jakoś nikt się nie rozczula. Nie miałeś pracy - nie masz emerytury. Rolnik inaczej. Miał pólko, całe życie karmił siebie a na starość może odpoczywać bo mu się należy. Albo miał duże przedsiębiorstwo i opłatę mniejszą o 800 zł od przedsiębiorcy z miasta. Nie rozumiem, dlaczego jakaś gałąź gospodarki ma być specjalnie traktowana. Nie ma u nas przymusu pracy. Nikt nie musi być rolnikiem, górnikiem czy konduktorem. DPSa -kontrowersje nie są obecnie na linii miasto - wieś, ale na linii osób z przywilejami i bez. Rolnicy, górnicy, policjanci, cały niewydolny wymiar sprawiedliwości, który de facto nie płaci podatków, wojsko, w którym jest niemal więcej generałów, niż żołnierzy i wiele innych. To wszystko jest chore... A PSL udowadnia wieeele, szczególnie to, że normy poprawności politycznej są im obce, a umieją dbać o swój elektorat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.06.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 No a ze wsi ... jasne, ze chamski i zacietrzewiony o miedze I wiadomo bez gustu i klasy... Nie to co miastowy... Ale to nie tylko nasza polska specjalność. Wystarczy poczytać o amerykańskich redneck i o tym co o nich myślą inni amerykanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts