Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciszanie pokoju - specyficzny przypadek

Dude8q

Recommended Posts

Witam

Mieszkam w dwu rodzinnym domu przedwojennym. W okres wakacyjny zamieszkuje sobie na samej górze w pokoiku (na strychu), chcę go wyciszyć przy jak najmniejszych kosztach. Generalnie chodzi mi o wyciszenie podłogi, ponieważ na poddaszu wyciszenie ścian i sufitu raczej nie ma sensu, chyba że mogę się mylić. Nie musi to wyglądać idealnie wszystko i nie wiadomo jak bo tak jak mówiłem wcześniej zamieszkuje tam chwilowo.

I teraz pytanie, co jest najlepsze przy ograniczonym budżecie? Doszły mnie słuchy że wytłaczanki od jajek tłumią dobrze dźwięk ale jak to w praktyce trzeba zrobić i czy trzeba będzie także wyciszyć ściany i sufit skoro chcę by dźwięk nie docierał na dół.

Proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

"Witaj.

A z jakiego materiału wykonany jest strop. Tzn czy jest drewniany czy betonowy."

Drewniany.

"Faktycznie, nie wczytałem się dobrze. Choć pod pojęciem "ograniczony budżet" może się kryć kwota 100zł lub 1000zł. Bo ile to jest "mało"?"

Ogólnie bym musiał się orientować ile będzie kosztowała takowa "operacja". I jeśli naprawdę jest opłacalna to mogę w nią zainwestować.

Tak po za tym czy będę także musiał wyciszać ściany i sufit? Jeśli chcę by dźwięk nie przedostawał się na dół? Bo ogólnie boję się o ten dach by czasem mi dachówki się nie zsunęły na dół.

Prosił bym też o jakieś wskazówki, bo wyczytałem też w poprzednich tematach tego typu że będzie gdzieś mała przestań gdzie przedostaje się dźwięk i cała inwestycja i praca idzie na marne.

Proszę o wyrozumiałość bo naprawdę się na tym nie znam.

Pozdrawiam :)