ktos1719505221 07.06.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 W które miejsca trzeba doprowadzić dodatkowy pojedynczy przewód PE. Podobno do każdego kaloryfera, brodzika ale czy gdzieś jeszcze? Chodzi o to, żeby później nie było problemów z odbiorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 07.06.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Ja u siebie w projekcie mam (i tak też wykonałem) szyny uziemiające w każdej łazience, oraz w kuchni. Do pokojów nie ciągnąłem żadnych dodatkowych instalacji. Zasada jest taka, że powinno się uziemić elementy metalowe połączone metalowymi instalacjami z ziemią (np. stalowe, lub miedziane rury wodne połączone ze stalową rurą doprowadzającą wodę do budynku, metalowe grzejniki połączone z instalacją rozprowadzającą wykonaną z miedzi lub stali, itp), oraz wszelkie urządzenia z metalowymi obudowami (pralki, zmywarki, lodówki, itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 07.06.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Ogólnie miejscowe połączenia wyrównawcze są wymagane tam gdzie jest brodzik lub wanna i w pomieszczeniu gdzie wchodzą instalacje zewnętrzne, czyli do zmywarki czy lodówki nie ma potrzeby, chyb że planujesz je umieścić w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.06.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Ludzie! To ma zrobić elektryk, bo źle zrobione jest gorsze niżby wcale nie robić!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts