Iro 25.11.2003 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Właśnie hydraulik kończy swą dłuuugą robotę... Nurtuje mnie jedna rzecz. Mam kocioł na eko groszek z zasobnikiem. Chciałbym nim w lato grzać CWU. Hydraulik nie zrobił osobnego zaworu na odcięcie centralnego latem. Stwierdził, że wystarczy zakręcić zawory na grzejnikach i będzie to samo. A w zimny dzień będę mógł sobie odkręcić np. "drabinkę" w łazience. Po całym zamieszaniu z "fachowcami" w trakcie budowy absolutnie straciłem do nich zaufanie i we wszystkim węszę podstęp . Czy ktoś może mi powiedzieć, czy hydraulik mnie nie "wpuszcza"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 25.11.2003 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Wydaje mi sie to dziwne.po 1 jakos nie specjalnie chcialoby mi sie latac i zakrecac wszystkie zawory na grzejnikach skoro mozna by to zrobic za pomoca dwoch zaworow odcinajacych ktore pewnie beda kosztowac max 20 złpo 2 to to jestes pewien ze bedziesz mogl podgrzewac wode do CWU latem wykorzystujac ten piec? czy nie bedzie on wytwarzal z byt duzo energii jednorazowo ktorej nie bedzie wstanie zmagazynowac zbiornik CWU? Oczywiscie mozesz miec bardzo duzy zbiornik np 500 l zdolnny odebrac ta energie ale to skolei chyba marnotrastwo bo nie bedziesz wstanie odebrac tej wody. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale to sa moje spostrzezenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 u mnie zrobili to samo w prawdzie mam kocioł gazowy mieszkam od lipca i mimo że latem piec był nastawiony na poz. lato grzały mi niektóre kaloryfery poprostu ciepło grawiacyjnie uciekalo sobie do instalacji grzewczej po zakręcalem kaloryfery ale w rurach i tak byla ciepła woda w przypadku grzania gazem to niepotrzebna rozżutność teraz zimą mi to nie przeszkadza ale na wiosne muszę zamontować zawory na wejściu i chyba na wyjściu też z pieca instalacji grzewczej tombo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iro 26.11.2003 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Właśnie tego się obawiam. Hydraulik mówi, że po zakręceniu zaworów woda nie bedzie krążyć. Wręcz twierdzi, że w zasadzie zawory termostatyczne same odetną kaloryfery w lato i ich zakręcenie to tylko profilaktyka. Ja jednak obawiam się, czy rurki nie będą się grzały i podgrzewały domu latem. Piec teoretycznie jest przystosowany do grzania wody użytkowej w lato, więc marnotrawstwa energii mam nadzieję nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 woda nie będzie krążyć ale w rurkach będzie ciepła woda , u mnie regulatory przy kaloryferach nie odetną dopływu bo ich nie ma, mam programator pokojowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts