Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań odnośnie kredytu hipotecznego

remo_78

Recommended Posts

Chciałbym ruszyć w końcu z miejsca z budową domu. Zamierzam wziąć kredyt hipoteczny na jego budowę. W końcu po trzech latach walki z gminą udało się uzyskać warunki zabudowy a teraz czas na Pozwolenie na budowę. No i trzeba się zacząć rozglądać za bankiem który pożyczy pieniądze;) Jako zupełny laik w bankowości i finansach mam kilka pytań do obecnych tu fachowców, co pomoże mi ruszyć z miejsca z tematem:

1) Czy banki jakoś specjalnie traktują przyznawanie kredytu hipotecznego na budowę tzw. systemem gospodarczym? Kto wycenia taką budowę, tzn bank czy kredytobiorca musi zrobić kosztorys? Jeżeli kredytobiorca to czy wystarczy kosztorys zrobiony własnymi siłami czy zeby był uznany musi byc zrobiony przez fachowca np. projektanta? (mam już projekt domu ale kosztorys do niego ściągniety ze strony internetowej biura Z500 zawiera kilka błędów i nieścisłości).

2) Czy banki udzielają kredytu na budowę domu do poziomu stanu surowego zamkniętego, czy wykończonego pod klucz? (wolałbym tą pierwszą opcję)

3) Działka na której chcemy z żoną budować jest własnością żony, czy biorąc kredyt na budowę domu muszę być współwłaścicielem?

To wszystko o co chciałem zapytać. jak pomyśle ile mnie pracy czeka to aż strach. Pocieszam się że że nie ja pierwszy :)