Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak szybko i (bezstresowo) wybudować dom ?

Recommended Posts

Sąsiad za płotem zaczął budowę pod koniec października bodajże i przed wakacjami pewnie się już wprowadzi. Działa u niego non stop jedna ekipa. Tempo ekspresowe. Dodam że ma kierownika z prawdziwego zdarzenia, który codziennie siedzi na budowie i wszystko nadzoruje (do tego zakupy materiałów na jego głowie) Dobra ekipa i dobry kierownik na pewno sąsiadowi sporo stresów zaoszczędzą ale znając życie.. trochę go to kosztuje 8)

no już chyba nie przesadzajcie z tymi stresami itp

16-17 kwiecień 2009 byłem zobaczyć jak stawiają sciany, strop, dach. fundament był już wylany nie wiem ile dni wcześniej.

30 maja 2009 widziałem gotowy dom do zamieszkanie. odbiór miał być 4 czerwca

papierkowe sprawy nie wiem jak długo trwały.

inna sprawa czy ktoś chce zamieszkać w takim domu w takiej technologii, ale samo postawienie domu to było 6tyg i się wprowadzasz

byłem to zobaczyć z czystej ciekawości, i w sumie nie wygląda to źle. jeżeli komuś się spieszy to jest to ciekawa alternatywa

nie wklejam linku, jak ktoś chce to sobie znajdzie. nazwa firmy danwood

pzdr

A jaki to był film ??

Tytuł możesz podać? :wink:

wypełniłem formularz na stronie danwooda w celu przesłania jakiegos katalogu no i na nastepny dzien zadzwonił do mnie przedstawiciel tej firmy z prosba o ustlenie terminu spotkania. Zobczymy, jutro albo w poniedziałek. Dam znaka :).

Napisałem tez do pref- budu ale odesłali mnie do centrali.

Wybudować bezstresowo...

Podstawa to (tak w dużym uproszczeniu) to ekipa & hurtownia:

1. dobra ekipa (doświadczona, zorganizowana: majster, który wszystkiego dopilnuje, czasem podpowie lub doradzi); dobrej ekipy trzeba poszukać, a nie brać pierwszą lepszą z łapanki

2. dobra hurtownia (ceny atrakcyjne, zamówienia na telefon realizowane "just in time" i w ilościach takich, jakich potrzeba)

Ja na razie zbliżam się powoli do końca SSO (jeszcze bez dachu), i póki co buduję bezstresowo. Zobaczymy jak będzie później...

PS. Oczywiście nie mówię o stresie związanym z negocjowaniem cen materiałów oraz ciągłym dokonywaniem wyboru (bo to jest nawet przyjemne)...

tia, nie lubię się powtarzać, więc link do podobnego tematu, gdzie już skrobałem:

http://forum.muratordom.pl/post3192639.htm?highlight=#3192639

a właśnie jestem w trakcie kończenia "ciężkich robót" z zagospodarowaniem ogrodu (urlopik od poniedziałku, walczę z pomocą dwójki emerytów ojca i teściowej ;-) ) jeszcze 2 dni i zostanie Żabce sadzenie kwiatków, drzewka owocowe i warzywka rosną już od dwóch miesięcy 8)

pozdrawiam i więcej optymizmu życzę

• 1 month później...

Witam,

mam pare newsów. Wybralismy (wybrała :)) projekt naszego przyszłego domu. GLX 19 :

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-19,18,64,parter.html

Wymiary domu widzicie na stronce. Wysłalismy zapytania do 3 firm. Co nas zdziwiło to to ze jako podstawe do wyceny uzywają oni coraz to róznych powierzchni wynikających z projektu ( jedni 153, inni 193)

Wycena denwood:

Witam

>> Dla wybranego przez Państwa domu GLX o pow. po podłogach 153,57 m2 z

>>

>> garażem nieogrzewanym, balkonem ażurowym, wykuszem i zadaszeniem nad

>>

>> wejściem, z kominem do kominka, pompą ciepła 6 kW wraz z solarami,

>>

>> ogrzewaniem podłogowym koniecznym do pompy ciepła, pakiet energo

>> plus (30

>> cm wełny na dachu), z fundamentem bez tarasu, z transportem i

>> podatkiem VAT

>> - cena domu w standardzie deweloperskim wynosi: 549 905 zł. Co

>> stanowi 3

>> 581 zł/ m2.

>> Co Państwo na taką propozycję, myślę, że jest bardzo atrakcyjna.

wycena budwesta

Na wykonie domu jednorodzinnego typu GLX 19 Max biura projektowego Atrium

W odpowiedzi na Państwa zainteresowanie mamy przyjemność złożyć ofertę na wykonanie

tego zadania.

Na podstawie projektu wykonaliśmy wyceny w/w obiektu, uwzględniając wszelkie sugestie,

teraz mamy zaszczyt przedstawić nasza ofertę cenowa:

Powierzchnia użytkowa w/w domu będzie wynosić 115 m^2

Cena brutto za powyższą realizacje w stanie surowym wynosi: 161000 PLN

Cena brutto za powyższą realizacje w stanie deweloperskim wynosi: 295000 PLN

do stanu opisanego poniżej: do uzgodnienia z Inwestorem

OPIS PRAC DO STANU SUROWEGO ZAMKNIĘTEGO

ZAAWANSOWANEGO*

1. Roboty ziemne, wykonanie fundamentu (płyty fundamentowej).

2. Ściany PRAEFAŽ z pozostałymi elementami konstrukcji, z tynkami wewn.,

uzbrojeniem pod instalację elektryczną.

3. Strop między kondygnacjami (przy projektach z poddaszem użytkowym) –

masywny typu „filigran” (lub strop systemowy PRAEFAŽ) ewentualnie strop drewniany

wykonany wraz z konstrukcją dachu, w zależności od projektu wykonawczego).

4. Dach z konstrukcją i pokryciem, orynnowaniem, kominami wentylacyjnymi i

spalinowymi.

5. Konstrukcja dachu wykonana metodą tradycyjną wg dokumentacji projektowej.

6. POKRYCIE DACHU WRAZ Z KOMINAMI I ORYNNOWANIEM

Dachówki i elementy wykończeniowe

Pokrycie połaci folią dachową, łacenie.

System kominowy

Wykonanie kominów spalinowych/wentylacyjnych (dwukanałowych) z kształtek

kominowych.

7. Stolarka okienna, drzwi zewnętrzne, brama garażowa.

Budwesta

Ul.Garncarska 24

66‐300 Międzyrzecz NIP 596‐100‐29‐59 http://www.budwesta.pl

[email protected]

OPIS PRAC DO STANU DEWELOPERSKIEGO

Całkowite wykończenie domu z zewnątrz, drzwi zewnętrzne, rozprowadzenie wszystkich

instalacji bez ich zakończenia odpowiednią armaturą sanitarną bądź elektryczną, montaż

stolarki okiennej, parapety wewnętrzne, grzejniki c.o. bądź ogrzewanie podłogowe, ściany

przygotowane do pomalowania bądź pomalowane jednokrotnie na biało, przygotowanie

posadzek do położenia podłóg”.

*Zaawansowanie stanu surowego – ściany w porównaniu z technologiami murowymi nie wymagają tradycyjnych wewnętrznych prac tynkarskich ani

sezonowania stanu surowego; po postawieniu konstrukcji można przystępować od razu do prac wykończeniowych.

Cena obejmuje wykonanie budynku do stanu opisanego powyżej.

Koszty obsługi geodezyjnej i podłączenia mediów do budynku w gestii Inwestora.

.

Oferta niniejsza nie wiąże żadnej ze stron, jest ważna przez jeden miesiąc. Po upływie tego terminu wykonawca

ma prawo do zmiany ceny.

Uwaga:

- oferta ważna jeden miesiąc od daty otrzymania

Z poważaniem,

http://www.budwesta.pl

oferta Multi Dom , Szamotuły:

Szamotuły dnia 22.07.2009 r.

OFERTA

Atrium GLX-19

bez projektu

budynek mieszkalny 395 650.00– zł netto + 7% VAT

powierzchnia całkowita 193m2

Konstrukcja domów z zastosowaniem ceramicznych ścian keramzytowych w systemie:

Oryginalne elementy PRAEFAŽ posiadają wszystkie niezbędne atesty, badania oraz nadzór niezależnego instytutu nad procesem wytwarzania elementów konstrukcyjnych. Produkty PRAEFAŽ, wsparte ponad 30-o letnim doświadczeniem, Systemem Zarządzania Jakością ISO 9001:2000 i uhonorowane Złotym Medalem Budma 2003 dają gwarancję najwyższej jakości.

ZESTAWIENIE ZBIORCZE

STAN SUROWY OTWARTY

1. Roboty ziemne, wykonanie fundamentu (płyty fundamentowej) , wykonanie izolacji poziomych i pionowych

2. Ściany PRAEFAŽ, z pozostałymi elementów konstrukcji, z tynkami, uzbrojeniem pod instalacje elektryczną, stropy filigran

3. Dach z konstrukcją drewnianą, foliowany i płatowany-pokryty dachówką ceramiczną angoba , rynny PCV Plastmo, kominy systemowe IBF wentylacyjne i spalinowe wykończone nad dachem zaprawą klejową i tynk mozaikowy żywiczny

STAN SUROWY ZAMKNIĘTY

1. Cokół ocieplony styropian EPS-100/8 wysokość 20 cm tynk mozaikowy żywiczny

2. Elewacja styropian EPS-70/12– ocieplenie, tynk strukturalny akrylowy 0.2 baranek

3. Stolarka okienna PCV 5kom.biała , parapety zew. aluminiowe tłoczone brązowe, brama garażowe rolowana z napędem brązowa,

drzwi zewnętrzne, metalowe powlekane z dwoma zamkami

4. strop ocieplone wełną DF-40/200mm folia żółta paroizolacyjna profile CD krzyżowo na wieszakach do poddasza,

płyta gipsowo-kartonowa zwykła, łączenia zaciągnięte siatką i gipsem szpachlowym.

STAN DEWELOPERSKI

(STAN SUROWY ZAMKNIĘTY Z INSTALACJAMI - bez podłóg, białego montażu, szpachlowania i malowania ścian)

1. Instalacja wod.–kan.(od przyłącza)

2. Instalacja grzewcza (bez przyłącza gazowego)

3. Instalacja elektryczna (od licznika)

4. Wykonanie posadzek (wylewka betonowa)

FUNDAMENTY

- roboty ziemne tj. wykonanie wykopu i usunięcie warstwy nienośnej gruntu;

wykonanie płyty fundamentowej,

Ściany PRAEFAŽ + strop Praefa , filigran lub Dennert

dostarczenie oraz montaż gotowych prefabrykatów ściennych (łącznie z otworami okiennymi i drzwiowymi) w systemie PRAEFAŽ - w ścianach rozprowadzone są puszki i rurki pod instalację elektryczną i teletechniczną, bruzdy pod instalację wod-kan. i c.o., osadzone kotwy pod montaż więźby dachowej, ściany PRAEFAŽ nie wymagają tynkowania wewnątrz domu, montaż odbywa się w ciągu 4 dni roboczych + stropu 4 dni roboczych

Kominy spalinowe i wentylacyjne

wykonanie kominów (producent IBF), powyżej połaci dachu wykończenie tynk, obróbki blacharskie

wykonanie instalacji wentylacyjno - grawitacyjnej;

Dach

- wykonanie konstrukcji drewnianej dachu wraz z impregnacją, pokrycie połaci folią dachową, położenie dachówki , wyłazu dachowego i komunikacji dachowej z wejściem na poddasze schody rozkładane

- wykonanie systemu rynnowego z PVC, wykonanie podbitki na krokwiach, obróbki blacharskie. Zakres robót nie obejmuje odprowadzenia deszczówki spod rur spustowych.

- ocieplenie stropu wełną mineralną, wykonanie paroizolacji i wykończenie płytą kartonowo-gipsową

Okna i drzwi zewnętrzne

transport i montaż okien PCV wg projektu, drzwi tarasowych, z szybą zespoloną (U=1,1 W/m2K), drzwi wejściowe z klamką i podwójnym zamkiem

Elewacja

ocieplenie styropian, wykonanie warstwy zbrojącej, zabezpieczenie naroży listwami

wykonanie elewacji z cienkowarstwowego tynku akrylowy w kolorze białym

montaż parapetów zewnętrznych

wykończenie cokołu (kamień żywiczny)

Instalacje co. wod-kan. elektr.

- woda zimna i ciepła w rurach PE

- CO system TEC , piec gazowy dwu funkcyjny Junkers , grzejniki Purmo , ogrzewania podłogowe wiatrołap , łazienki i WC

- gniazda elektryczne , antenowe , telefoniczne i kontakty białe około 60 punktów w mieszkaniu z rozdzielnią elektryczną

ZESTAWIENIE SZCZEGÓŁOWE

FUNDAMENT (PŁYTA FUNDAMENTOWA)

Zakres robót obejmuje:

Zdjęcie warstwy ziemi o grubości do 30 cm

Ławy fundamentowe - wykopane w ziemi , wylanie warstwa 10cm beton B-10,ława właściwa beton B-20 zbrojony zgodnie z projektem

Ściany fundamentu – wykonanie izolacji poziomej z papy V60 S35 wymurowanie ścian fundamentu z bloczka betonowego i wykonanie izolacji

pionowej fundamentu z ociepleniem

Zasypanie i zagęszczenie fundamentu piaskiem i wykonanie niezbędnych instalacji

Wylanie płyty betonowej gr. 10 cm z betonu B-15 zbrojenie siatką Ř6

ELEMENTY KERAMZYTOWE PRAEFAŽ

Zakres robót obejmuje:

- transport elementów na plac budowy,

- montaż wraz z wypełnieniem zamków betonem

- zbrojenie konstrukcji,

- zaszpachlowanie bruzd montażowych.

Ściany zewnętrzne, ściany wewnętrzne, nadproża – po montażu stan surowy otwarty, zaawansowany (ściany przystosowane do tapetowania / po położeniu cienkiej warstwy gładzi szpachlowej również do malowania, uzbrojenie pod instalacje itp.)

Orientacyjny czas realizacji inwestycji ok. 3-4 tygodnie, w tym:

1. Opracowanie dokumentacji, w tym dostosowanie projektu konstrukcyjnego – 1 tydzień od momentu podpisania umowy. (Przy realizacji obiektów powtarzalnych – wypada)

2. Rozpoczęcie montażu – po ok. 1 – 2 tyg. od momentu uruchomienia produkcji (i w zależności od zakończenia prac przygotowawczych / fundamentowych).

3. Zakończenie montażu elementów całego obiektu i prac wykończeniowych (zaszpachlowania spoin) możliwe w ciągu następnych ok. 1-2 dni. Elementy keramzytowe w technologii PRAEFAŽ mają idealnie gładkie powierzchnie. Są od razu przystosowane do położenia tapet (lub nawet do malowania po ewt. dokonaniu cienkiej przecierki gipsowej). Kładzenie tynków wewnętrznych jest zbędne. W elementach w technologii PRAEFAŽ umiejscowione są rurki i puszki elektryczne oraz wszelkie otwory i bruzdy na instalacje grzewczą, wodną i kanalizacyjną. Koszty wykończenia są znacznie niższe.

Jest wymagane, aby wylany uprzednio fundament osiągnął wytrzymałość min. 15 MN/m2 przed rozpoczęciem montażu. Dojazd na plac budowy i miejsce ustawienia dźwigu muszą być odpowiednio utwardzone.

KONSTRUKCJA DACHU

1. Wykonanie konstrukcji dachu zgodnie z projektem

2. Konstrukcja drewniana – prefabrykowana

3. Zabezpieczanie konstrukcji impregnatem trój funkcyjnym zabezpieczającym konstrukcję przed działaniem: grzybów, owadów, ognia.

DACH WRAZ Z ORYNNOWANIEM, IZOLACJĄ i WYKOŃCZENIEM

Dachówki i elementy wykończeniowe

Wykończenia poddasza płytą karton-gips

Zakres robót obejmuje:

- pokrycie połaci folią dachową i płatowania dachu.

- pokrycie dachówką ceramiczna angoba miedziana

- obróbki: wykonanie koszy, pasa nadrynnowego i opierzenia kominów z blachy

- rynny PLASTMO z PCV oraz montaż rur spustowych pionowych, zakończonych na dole wylewką

- podbitka drewniana , świerkowa 14mm malowany dwa razy impregnatem

Uwaga: zakres robót nie obejmuje wykonania odprowadzenia deszczówki spod rur spustowych.

KOMINY SPALINOWE I WENTYLACYJNE

System kominowy firmy

Zakres robót obejmuje:

- wykonanie kominów zgodnie z projektem

- wykończenie kominów ponad połacią dachu tynk żywiczny

OCIEPLENIE I ELEWACJA

Grubość izolacji ścian - 120 mm styropian EPS-70 . Izolacja ze styropianu wykonana od poziomu cokołu do murłaty.

Powierzchnia fasady izolowana i wykończona tynkiem mineralnym w systemie , cokół pokryty tynkiem – kamień żywiczny.

Izolacja cokołu - styropian EPS-100 gr. 80 mm .

Materiały podstawowe

Styropian + system klei i tynków

Izolacja cokołu

Kamień żywiczny na cokole ( z podkładem w kolorze)

Materiały dodatkowe :

Listwa startowa aluminiowa 123 mm

Listwa narożnikowa z siatką

Listwa przyokienna

Izolacja poddasza

Powierzchnia poddasza (skosy)

Izolacja w dwóch warstwach wełny

Przyjęto grubości 150 mm + 50 mm

Wełna mineralna DF-40

Płyty gipsowo kartonowe + konstrukcja nośna profile CD wykonane krzyżowo

STOLARKA OKIENNA I DRZWI ZEWNĘTRZNE

Zakres robót obejmuje:

Transport oraz montaż według wymiarów i funkcji okien zgodnie z projektem

Stolarka okienna PCV białe 5-komorowe WEKA

Parapety zewnętrzne aluminiowe brązowe w kształcie płytki

Drzwi wejściowe metal brąz Pol-Skone

Brama garażowa rolowana z napędem 1 pilot

INSTALACJE SANITARNE I OGRZEWANIE

GRZEJNIKI PŁYTOWE DOLNOZASILANE

Kotłownia piece dwu - funkcyjny gazowy Junkers

Prace instalatorskie obejmują wykonanie wewnętrznej instalacji wodociągowych i kanalizacyjnych (bez przyłącza do kanalizacji), instalacji c.o. z kotłownią (bez instalacji gazowej)

Zakres robót obejmuje:

- wykonanie podejść kanalizacyjnych i wodociągowych wg projektu za wodomierzem rurami PE i PCV.

Uwaga: zakres robót nie obejmuje wykonania przyłącza wody z sieci do budynku i białego montażu.

INSTALACJE ELEKTRYCZNE

1 Rozdzielnia

2 Instalacja gniazda i oświetlenie

3 Instalacja siłowa

Instalacja obejmuje typowe rozwiązanie dla budownictwa jednorodzinnego

Na wszystkie materiały dostarczone zostają certyfikaty lub deklaracje zgodności

Uwaga: zakres robót nie obejmuje wykonania przyłącza energii elektrycznej do budynku.

W kalkulacji uwzględniono wykonanie tarasu i podestu przy wejściu do budynku (bez wykończenia terakotą).

Z poważaniem

Pow. użytkowa:

113,70 m2

garaż:

19,20 m2

Pow. netto parteru:

83,65 m2

Pow. netto poddasza:

68,65 m2

Pow. całkowita:

193,75 m2

Pow. zabudowy:

118,95 m2

Pow. dodatkowe:

40,00 m2

Kubatura brutto:

638,00 m3

Wysokość budynku:

7,91 m

Kąt nachylenia dachu:

czekamy na jeszcze jedna ofertę. Na razie chcielismy oferty bez wyceny urządzeń i rzeczy jakie chcielibysmy mieć zamontowane tzn.:

-Pompa ciepła 6kW

-solary

-podłogówka

-okna min. u=1.0

-wentylacja mechaniczna

... nie wiem co bym mógł tam jeszcze wymyslic :/ ale okna u=1.1 kupowałem jakies 8 lat temu.

Siggi&alka,

no tak, wyceny te faktycznie są... różne.

Cóż, ja 2 lata temu też zastanawiałam się nad tym "jak szybko i bezstresowo wybodować dom".

Chciałam kupić gotowy, ale niestety nic mi się nie podobało.

Więc zaczęłam rozmyślać właśnie o domach z prefabrykatów : czas budowy 3 - 4 miesiące pod klucz. Wydawało się - bajka !

Też przestudiowałam PRAEFA, UNIBUD, WOLF-SYSTEM...

i co ?

Niby super, napaliłam się bardzo... ale po wycenach stwierdziłam ( nie tylko ja ) że domy te są dużo droższe.

Miałam wyceniony domek 150 m2 na cenę 750 tys. zł. Pod klucz.

To za dużo.

Taka smutna prawda.

To może i super sprawa, ale dla tych co nie liczą się z ceną. :-?

Zrezygnowałam, teraz buduję sama.

:D