Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno na więźbę -dobre czy złe ? -foto

Croolick

Recommended Posts

Moi drodzy, więźba sosnowa przetarta kilka dni temu. Oczywiście drzewo świeżo cięte. :cry: bardzo mokre, żywica/sok prawie kapie.

Więźba idzie na dach w przyszłym tygodniu.

Niepokoi mnie niejednorodny kolor na przekroju. Część belek jest całkowicie "pomarańczowa", część jest pół na pół, reszta jasnożółta.

http://img188.imageshack.us/img188/8360/dsc00021k.jpg

Przejmować się czy nie :roll: ?

Moi drodzy, więźba sosnowa przetarta kilka dni temu. Oczywiście drzewo świeżo cięte. :cry: bardzo mokre, żywica/sok prawie kapie.

Więźba idzie na dach w przyszłym tygodniu.

Niepokoi mnie niejednorodny kolor na przekroju. Część belek jest całkowicie "pomarańczowa", część jest pół na pół, reszta jasnożółta.

http://img188.imageshack.us/img188/8360/dsc00021k.jpg

Przejmować się czy nie :roll: ?

Nie za wcześnie trochę na robienie z tego drzewa więżbi ? U mnie sosny leżą ścięte od mięsięca, za jakiś czas będzie dopiero przecierane a więźba po przeschnięciu będzie robiona dopiero w przyszłym roku.

Dziękuję za odpowiedzi.

O zimowym wyrębie ze szczytu góry albo z glin, suszeniu składowaniu etc to ja wiem tylkozycie dyktuje troche inne scenariusze. :wink:

Oczywiście jest jeszcze alternatywa czterostronnie struganego, klejonego tec ale jestem na to za krótki.

Tak czy inaczej ta więźba mnie przeżyje a już napewno jak mnie to budowanie tak będzie wykańczać. :D

A najlepiej to jakby rosło na szczycie góry, wtedy jest najmocniejsze, ścinane musi być w zimie i musi sezonować 2 lata. Ponoć tak dawnniej budowano domy.

O cholera, jestem z gór i nic o tym nie wiedziałem.

:wink:

A drzewo powinno być cięte włosem łonowym dziewicy przy pełni księżyca.

Witam też miałem drzewo na wieżbę surowe ,nieipregnowane bo imregnowałem sam .Jest trochę przy tym roboty ,ale jak trochę leżało to zaczeło drzewo dostawać taki nalot jak by pleśń ,a to dlatego że drzewo mokre było .Ale po zaimregnowaniu podeschło jeszcze zanim poszło na dom ,a i tak wyschnie na pieprz już na budynku .