Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik do wentylacji - jakie rozwiazanie?

surow

Recommended Posts

Witam,

Mam na poddaszu zainstalowany wyciag wentylacyjny ktory wlacza sie recznie w kuchni. Wyciag jest podlaczony do wc parter, kuchnia parter, lazienka 1 pietro.

Chcialbym zrobic sterownik tak aby po zapalenu swiatla w wc parter lub lazienka 1 p. wentylator sie wlaczal i dzialal 10 min po zgaszeniu swiatla.

Na poczatku planowalem wlacznik zmierzchowy ale po pierwsze: nie chcem ustrojstwa po 2 nadalby sie tylko do wc parter bo tam jest ciemno ale w lazience jest okno i jest widno w dzien.

Moze ktos mi podpowie jak to rozwiazac? Moze takie sterowniki da sie gdzies nabyc? I co ma je zalaczac?

Bede wdzieczny za kazda podpowiedz.

Pozdrawiam,

Jacek

Moglbys podac jakies rozwiazanie w miare proste?

Akurat tak sie sklada ze jestem elektronikiem :D, chodzi o jak najprostsze rozwiazanie, a czujnik ruchu to mina znam to z doswiadczenia juz raczej zdecydowal bym sie na sterownik na ktory podawane jest 220V z zapalonej zarowki w wc lub lazience. Tylko co dalej?

Wystarczy zwykły automat schodowy, na który podajesz właśnie napięcie sterujące 230V z separacją na miniaturowych przekaźnikach (lub diodach).

Zobacz na ofertę firmy ZAMEL i wybierz co Ci odpowiada.

Jesteś elektronikiem, więc chyba tak prosty układ nie sprawi Ci problemu.

W razie czego pisz na priv to Ci narysuję odręczny schemacik.