Karolka 07.06.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Witam Czy może ktoś buduje domek z Archonu Dom w bergamotkach (G2) i może się podzielić swoimi doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 13.07.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 witam ja się przymierzam - to jest jedna z opcji - więc też szukam informacji - na razie znalazłem jednego, co się przyznał, na tej stronie forum ty już wiesz, że będziesz go budować, czy na razie tak samo poszukujesz o nim informacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 26.08.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Ja już kupiłem projekt i zamierzam go zbudować Bohen się przyznał, że też będzie budował, to mamy już 3 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 27.08.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Forum nt. tego projektu jest tez w archonie: http://archon.pl/projekty-domow-forum-temat/5994 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nike007 06.10.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Witam Was serdecznie, My też prawdopodobnie zdecydujemy się z żoną na ten domek. Jeszcze nie kupiliśmy projektu, ale jest duża szansa, że to zrobimy. Gdzie budujecie Wasze bergamotki? Ja jeśli się zdecyduję to będę budował w okolicach Krakowa. Robicie jakieś zmiany w projekcie? My jeśli się zdecydujemy na ten projekt to wprowadzimy następujące zmiany: - jedna szersza brama garażowa zamiast dwóch - mnie się bardziej takie rozwiązanie podoba- lekka przebudowa spiżarki i kuchni, tzn. : zamknięcie kuchni od strony jadalni, a zostawienie większego wejścia na rogu. Likwidacja szafy wrysowanej obok spiżarni i w tym miejscu umieszczenie wejścia do spiżarni. Zastanawiamy się jeszcze nad jedną rzeczą. Czy łazienka na górze nie będzie za mała. Nie mam pomysłu jak by ją delikatnie powiększyć. Można zlikwidować tą z pokoju (oznaczona nr 6), ale wówczas będzie strasznie długa a wąska. Co o tym sądzicie? Mam nadzieję, że temat się wreszcie trochę bardziej rozwinie. Z pewnością jest więcej chętnych do budowy bergamotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochen 06.10.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Ja projekt już mam od sierpnia. Narazie załatwiam z pozwoleniem na budowe. Może przez zime się uda pozbierać wszystkie papiery i na wiosne coś ruszyć. Narazie jestem na etapie grodzenia działki. Fundamenty będe robił z żelbetonu, chyba będe pierwszym co tak bedzie robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nike007 06.10.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Ja też będę robił fundamenty żelbetowe. więc jest nas już dwóch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 13.10.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ja też będę robił fundamenty żelbetowe. więc jest nas już dwóch. Ja nad tym myślę na razie. Mam wątpliwości, czy na wylanych da się porządnie ułożyć izolację cieplną i przeciwwodną (mam wysoki poziom wód grunt.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 13.10.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Gdzie budujecie Wasze bergamotki? Ja jeśli się zdecyduję to będę budował w okolicach Krakowa.Ja na zachód od wsi warszawa. Robicie jakieś zmiany w projekcie?Generalnie opisałem na stronie archonu, ostatnio tylko mi jeszcze doszło: - usunąć płytę balkonu - sam balkon będzie, tyle że drewniany, na podporach wspartych o płytę tarasu - jeszcze nie wiem, jak to zrobię, ale wiem, ze zrobie - chciałbym mieć rolety chowane w puszki podtynkowe, nie wiem, czy do tego muszę (czy nie) wykonać wyższe otwory okienne i dzwiowe, nie ma ktoś pomysłu, jak to wykonać? - jedna szersza brama garażowa zamiast dwóch - mnie się bardziej takie rozwiązanie podobaMi też. Ale mnie Murator zniechęcił - ktoś zwrócił uwagę, że w zimę jak się otworzy całe drzwi garażowe (z zwykle nie jest to potrzebne) to garaż się wychładza całkowicie i szybko... więc zostawię jak jest. Ale argument za tym, że ten słupek tylko przeszkadza w parkowaniu, jest dość mocny - lekka przebudowa spiżarki i kuchni, tzn. : zamknięcie kuchni od strony jadalni, a zostawienie większego wejścia na rogu. Likwidacja szafy wrysowanej obok spiżarni i w tym miejscu umieszczenie wejścia do spiżarni.Ej, ale właśnie trasa kuchnia-jadalnia jest najczęściej wykonywana w którymś muratorze (w tym roku) był taki opis najczęstszych tras pokonywanych w domu - to jedna z nich. Jest też inna możliwość - możliwe, że ja tak zrobię - wejście do spiżarni od strony tego przejścia między kuchnią a przedpokojem w stronę wiatrołapu). Zastanawiamy się jeszcze nad jedną rzeczą. Czy łazienka na górze nie będzie za mała. Nie mam pomysłu jak by ją delikatnie powiększyć. Można zlikwidować tą z pokoju (oznaczona nr 6), ale wówczas będzie strasznie długa a wąska. Co o tym sądzicie?Hm, mi się właśnie w tym projekcie m.in. spodobało to, że będziemy mieli z żonką własną łazienkę pod ręką czasem może być pomocna - w końcu u większości z nas będzie biegała taka "chmara" po domu, nieprawdaż? więc taka "strefa prywatna" się może nawet przydać. Mam nadzieję, że temat się wreszcie trochę bardziej rozwinie. Z pewnością jest więcej chętnych do budowy bergamotek.Na forum archon sporo, może się ktoś przeniesie po podaniu linku (dopóki nie skasują ) I na koniec - też się zastanawiam mocno nad zmianami, natomiast się okazało, że... nie należy ich robić na etapie projektowania powód: sporo kosztują, a większość się de facto załatwia wpisem w dzienniku budowy... a te, które nie mogą być tak wpisane to, ekhm... inaczej można (też w trakcie) Więc - lista zmian - tak, wykonywanie ich na etapie załatwiania pozwolenia - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MalgorzataB 18.10.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Hello, jestem nowa na forum, jeszcze nie mm projektu ale bergamotki to mój faworyt, zwłaszcza teraz gdy pojawiła się możliwość piwnicy. Jeśli już ktoś wybudował proszę o odpowiedź: czy w łazience dla rodziców na poddaszu da się wstawić prysznic zamiast wanny(nie wiem jak z wysokością),kusi mnie zeby zlikwidowac 2 garderoby w pokojach na gorze, zeby ten najmniejszy (12m)zyskal na metrazu, ale z kolei garderoby tez super rzecz ....Jedyna rzeczą którą mi brakuje jest zadaszenie z tyłu domu chociazby na hustawkę, ale cóż ....da się przeżyć, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 18.10.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Jedyna rzeczą którą mi brakuje jest zadaszenie z tyłu domu chociazby na hustawkęA ty wiesz, że myślę o czymś podobnym-chcę zlikwidować balkon od ogrodu i zastąpić go konstrukcją drewnianą, można ją rozciągnąć na całą długość elewacji, np. jako pergolę - wtedy mozna też tam i huśtawkę podczepić (pod warunkiem wykonania konstrukcji solidnie). Pytanie ogólne - usunięcie balkonu żelbet. to raczej zmiana konstrukcyjna, jak się obawiam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nike007 27.10.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Jedyna rzeczą którą mi brakuje jest zadaszenie z tyłu domu chociazby na hustawkęA ty wiesz, że myślę o czymś podobnym-chcę zlikwidować balkon od ogrodu i zastąpić go konstrukcją drewnianą, można ją rozciągnąć na całą długość elewacji, np. jako pergolę - wtedy mozna też tam i huśtawkę podczepić (pod warunkiem wykonania konstrukcji solidnie). Pytanie ogólne - usunięcie balkonu żelbet. to raczej zmiana konstrukcyjna, jak się obawiam? Wydaje mi się, że nie jest to, aż taka zmiana konstrukcyjna. Przecież balkon nic nie podtrzymuje a jeszcze dodatkowo obciąża. Kierownik budowy lub architekt w trakcie budowy wpisze Ci, że jest to nieistotna zmiana z punktu widzenia konstrukcji i po problemie. Mnie tak powiedział architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 27.10.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Wydaje mi się, że nie jest to, aż taka zmiana konstrukcyjna. Przecież balkon nic nie podtrzymuje a jeszcze dodatkowo obciąża. Kierownik budowy lub architekt w trakcie budowy wpisze Ci, że jest to nieistotna zmiana z punktu widzenia konstrukcji i po problemie. Mnie tak powiedział architekt.Przy usunięciu balkonu - ok, ale jeśli chciałbym również dodać konstrukcję drewnianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 01.11.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Przy usunięciu balkonu - ok, ale jeśli chciałbym również dodać konstrukcję drewnianą?Wyjaśniło się przy okazji researchu do innej zmiany - nie jest to zmiana istotna, czyli można coś takiego wykonać w trakcie budowy. Szerszy opis (ze wskazaniem aktu prawnego i linku do niego) - w tym poście. Przy okazji - czy ktoś może buduje w okolicy warszawy/nadarzyna/grodziska/żyrardowa/sochaczewa/mińska maz./siedlec i mógłby udostępnić dom do wykonania oględzin a może i wymiany spostrzeżeń w realu? Ja - jak widać w podpisie - jeszcze przed pozwoleniem na razie jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 11.11.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 ci, którzy budują - jeśli wykonaliście fundamenty zgodnie z projektem (wykop+ściana fundamentowa z bloczków+ocieplenie) - jak u was wyglądają koszty wykonania fundamentów w tej wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atm 15.11.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Jedyna rzeczą którą mi brakuje jest zadaszenie z tyłu domu chociazby na hustawkę, ale cóż ....da się przeżyć, pozdrawiam moim zdaniem brak zadaszenia to zaleta. parter bedziesz miec bardzo dobrze doswietlony a mozesz wykonac markize (np automatycznie rozkladana/skladana) i korzystac z niej wtedy kiedy potrzeba, a gdy nie trzeba to dopuszczac swiatlo do pomieszczen. kilka pracowni wrecz nie robi projektow domow powtarzalnych bez tarasu w bryle budynku, widzialem wiele takich domow i salon zazwyczaj jest po prostu troche ciemny atm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nike007 18.11.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Mnie też początkowo brakowało zadaszenia nad tarasem (dlatego zastanawiałem się nad Rubinem z MGProjekt). Ale teraz wydaje mi się, że atm ma rację. W sumie to zadaszenie był by potrzebne tylko gdy jest ciepło i np. deszcz pada. W zimie bezużyteczne i w lecie w sumie także. Ja mam zamiar za domkiem postawić altankę z grillem, więc zadaszenie tarasu jest zbędne Zdecyduję się chyba na Bergamotki, ponieważ domek ten ma wszystko co chcę, a jest mniejszy od Rubina (co za tym idzie mniejszy koszt budowy i później utrzymania). Brakuje mi trochę pomieszczeń gospodarczych (piwnicy nie chcę, bo to duży koszt). Z tego co mi wiadomo to jest tam jakiś stryszek zaprojektowany? Ktoś wie jaki jest on duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atm 18.11.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 jeszcze w kwestii - lekka przebudowa spiżarki i kuchni, tzn. : zamknięcie kuchni od strony jadalni, a zostawienie większego wejścia na rogu. Likwidacja szafy wrysowanej obok spiżarni i w tym miejscu umieszczenie wejścia do spiżarni. juz zostal poruszony temat ciagu komunikacyjnego jaki tworzy kuchnia/jadalnia/salon, dodam tylko ze wymiar salonu podany przez Archon to w praktyce 1/2 salon a 1/2 jadalnia. Proponowalbym nie zamykac na trwale tego przejscia a np drzwiami przesuwnymi, ktore w praktyce bedziesz miec zapewne i tak non stop otwarte bo nie bedziesz przechodzic przez hall do jadalni/salonu. no i wejscie do spizarni. zwroc uwage na wymiary. spizarnia ma tylko 80cm szerokosci w projekcie, odejmij tynki. wejscie od tej strony ma sens jesli chcesz zrobic polki/wykorzystac tylko jedna sciane spizarni bo jakos do niej musisz dojsc. pozostawienie drzwi tam gdzie sa w projekcie ma te zalete ze wykorzystujesz praktycznie cala przestrzen spizarki. jak za malo Ci miejsca w kuchni to zlikwiduj grzejnik w miejscu gdzie jest stol i zabuduj ścianę z oknem do granicy z jadalnia no i zrob np ogrzewanie podlogowe wodne kupujac projekt zwroc uwage na wymiary otworow pod drzwi garazowe. na forum archon byl wpis projektanta o zmianie wymiarow a zdarza im sie wyslac starszą wersję z ktora czesc budujacych miala klopoty w tym zakresie pozdr atm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atm 18.11.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Brakuje mi trochę pomieszczeń gospodarczych (piwnicy nie chcę, bo to duży koszt). Z tego co mi wiadomo to jest tam jakiś stryszek zaprojektowany? Ktoś wie jaki jest on duży? mi tez brakuje pomieszczen gospodarczych i tez nie chce podpiwniczenia stryszek jest malutki. kombinowalem nawet ze zmiana kąta nachylenia dachu by go troche zwiekszyc ale ostatecznie zbyt duzo zachodu i korzyści małe. mozesz podniesc scianke kolankowa to ciut ci sie stryszek powiekszy. ale wg budujacych ten projekt o wiecej niz 40cm podnosic nie warto bo źle to wyglada. ja podniose o 1porotherma tylko. ostatecznie mozna jeszcze np przebudowac część poddasza nad garażem i z fragmentu garderoby zrobic osobne WC, obok nieduże nieuzytkowe poddasze (=pomieszczenie gospodarcze) a pozostałą część przyległą do sypialni od frontu budynku połączyć z tą sypialnią. atm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 18.11.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Proponowalbym nie zamykac na trwale tego przejscia a np drzwiami przesuwnymi, ktore w praktyce bedziesz miec zapewne i tak non stop otwarte bo nie bedziesz przechodzic przez hall do jadalni/salonu.poza tym po bliższym przyjrzeniu się mam wrażenie, że zamiarem architekta było właśnie stworzenie otwartej przestrzeni - m.in. to, o czym pisze atm, do tego schody drewniane, połaczenie z hallem i korytarzem wejście-pokój - to jest spory kawałek otwartej przestrzeni - ciekawe, jak to bedzie wyglądało w realu pozostawienie drzwi tam gdzie sa w projekcie ma te zalete ze wykorzystujesz praktycznie cala przestrzen spizarkia chyba nawet lepsza jest moja wersja (że tak skromnie się wyrażę) - wejście od strony tego korytarzyka między kuchnią a hallem wejściowym, nie? to też spełnia warunki podane przez ciebie. mi też doskwiera ten brak przestrzeni gospodarczej... pewnie to będzie garaż+pomieszczenie nad nim, a potem? nie mam pomysłu (chyba osobny budynek...) atm, jak ci idzie? ja za jakieś 1-2 składam projekt budowlany już pewnie jeszcze zostanie załatwić sprawę drenażu (celowo nie czekamy z projektantem na jej zakończenie, hehe, chociaż jego usunięcie jest niezbędne do PnB:D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts