Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pozostawienie drzwi tam gdzie sa w projekcie ma te zalete ze wykorzystujesz praktycznie cala przestrzen spizarki
a chyba nawet lepsza jest moja wersja (że tak skromnie się wyrażę:)) - wejście od strony tego korytarzyka między kuchnią a hallem wejściowym, nie? to też spełnia warunki podane przez ciebie.

mi też doskwiera ten brak przestrzeni gospodarczej... pewnie to będzie garaż+pomieszczenie nad nim, a potem? nie mam pomysłu (chyba osobny budynek...)

atm, jak ci idzie? ja za jakieś 1-2 składam projekt budowlany już pewnie :) jeszcze zostanie załatwić sprawę drenażu (celowo nie czekamy z projektantem na jej zakończenie, hehe, chociaż jego usunięcie jest niezbędne do PnB:D)

no bez pogłębienia spiżarki (z 80cm np na 100cm) to nie wyobrażam sobie wejścia do niej od strony korytarzyka i przeciskania się pomiędzy półkami.

mając wejście od kuchni wchodzisz na dłuższym boku spiżarni i nie wchodząc głębiej niż na 40-50cm masz półki po lewo, prawo i na wprost.

fakt, iż można zmniejszyć kuchnie od tej strony o jakieś 20cm i wtedy zrobić dłuższą spiżarkę i zamknąć ją od kuchni. zwroc uwage ze w projekcie ścianka dzieląca garderobe i kuchnie ma (chyba) 6cm, jak nie zrobisz drzwi tylko ścianę na całości i jak będziesz chcieć na niej coś powiesić (półki w spiżarni lub szafki w kuchni) to trzeba solidniejszą ścianę, czyli grubszą, wiec znowu mniejsza kuchnia. ale idąc dalej to można tam gdzie na rzucie jest stół usunąć grzejnik i przedłużyć blat no i zrobić wodne ogrzewanie podłogowe i kuchnia wcale taka mała nie będzie.

tak to widziales ? z ciekawostek to na rzucie jest zaprojektowana zmywarka 45cm :) ciekawy pomysł projektanta na tak małą zmywarkę dla domownikow domu dla >4 osób :)

no i zrodziło sie pytanie - jak zamierzacie zagospodarować kuchnie ?

no widze ze masz duze potrzeby i dużą działkę :) ja lubie kolekcjonować pamiątki ale zmienie troche nawyki by nie zagracić domu. Niby duży ale pewnie stanie sie za chwile mały. Widzialem świetnie urządzony garaż - systemy podwieszane, ścienne, zaplanowane każde 20cm nad i obok pojazdów. musze podejść i zapytać właściciela jakich systemów użył. poza tym są garderoby. dużo skosów, ale i tak będą dość pojemne.

ja jestem na etapie rozważania zmian do projektu. chciałem zamienić 3 okna połaciowe na lukarne, ale już mi przeszło. teraz zastanawiam się nad went mechaniczna z rekuperatorem i GWC ale też mi powoli przechodzi z uwagi na syfy osadzające się w rurach od wentylacji i potrzebe ich dość częstej dezynfekcji, pewnie będzie wentylacja hybrydowa. solary też odpadły z uwagi na trochę geografię i trochę rachunek ekonomiczny. wychodzi na to ze zmian w projekcie będzie naprawdę niewiele.

schody - zdecydowanie będą lane. skrzypienie drewna mnie przeraża (poza tym drewniane schody wstawia sie na końcu wykończenia, już widzę jak ekipy noszą tony materiałow po drabinie na poddasze... . schody betonowe można obić drewnem i też będą ładne, poza tym taniej zrobić barierki.

mam nadzieje przed nowym rokiem (ostatecznie do konca stycznia '10) dostac pozwolenie na budowe i na wiosnę start.

moje zmiany w projekcie 'na teraz':

- likwidacja okna okrągłego w salonie,

- podniesienie ścianki kolankowej o 1 porotherm,

- strop teriva,

- jedna brama garażowa,

- luksfery zamiast okien w garażu (3m od granicy),

- połączenie pokoi 2 i 3 (oznaczenia z www archon/rzuty)

- likwidacja łazienki małej poddasze,

- schody betonowe,

- ściany murowane poddasze,

- zmiana kształtu tarasu i przygotowanie go pod 'deski',

- oraz lekkie zmiany w ilości docieplenia + zmiany w instalacjach/stolarce etc.

- no i być może zwiększenie spiżarni (oba wymiary) i zamknięcie jej od kuchni, wraz ze zmianą ścianki na solidniejszą.

chetnie bym zobaczyl stan surowy w realu... w obrębie 200km od w-wy... może ktoś udostępnić i oprowadzić :) ?

atm

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze w kwestii

- lekka przebudowa spiżarki i kuchni, tzn. : zamknięcie kuchni od strony jadalni, a zostawienie większego wejścia na rogu. Likwidacja szafy wrysowanej obok spiżarni i w tym miejscu umieszczenie wejścia do spiżarni.

juz zostal poruszony temat ciagu komunikacyjnego jaki tworzy kuchnia/jadalnia/salon, dodam tylko ze wymiar salonu podany przez Archon to w praktyce 1/2 salon a 1/2 jadalnia. Proponowalbym nie zamykac na trwale tego przejscia a np drzwiami przesuwnymi, ktore w praktyce bedziesz miec zapewne i tak non stop otwarte :) bo nie bedziesz przechodzic przez hall do jadalni/salonu.

Chyba źle się zrozumieliśmy. Ja chciałem zostawić dość duże przejście na rogu kuchni, mniej więcej o to mi chodziło:

http://apirnet2.nazwa.pl/apirnet/rzut.jpg

no i wejscie do spizarni. zwroc uwage na wymiary. spizarnia ma tylko 80cm szerokosci w projekcie, odejmij tynki. wejscie od tej strony ma sens jesli chcesz zrobic polki/wykorzystac tylko jedna sciane spizarni bo jakos do niej musisz dojsc. pozostawienie drzwi tam gdzie sa w projekcie ma te zalete ze wykorzystujesz praktycznie cala przestrzen spizarki. jak za malo Ci miejsca w kuchni to zlikwiduj grzejnik w miejscu gdzie jest stol i zabuduj ścianę z oknem do granicy z jadalnia no i zrob np ogrzewanie podlogowe wodne :)

Z tym wejściem do spiżarni to faktycznie macie rację. Jest zbyt wąska, żeby można było zmienić wejście. Więc zostawię tak jak jest.

ja jestem na etapie rozważania zmian do projektu. chciałem zamienić 3 okna połaciowe na lukarne, ale już mi przeszło. teraz zastanawiam się nad went mechaniczna z rekuperatorem i GWC ale też mi powoli przechodzi z uwagi na syfy osadzające się w rurach od wentylacji i potrzebe ich dość częstej dezynfekcji, pewnie będzie wentylacja hybrydowa. solary też odpadły z uwagi na trochę geografię i trochę rachunek ekonomiczny. wychodzi na to ze zmian w projekcie będzie naprawdę niewiele.

Ja też zastanawiam się nad wentylacją mechaniczną. Myślisz, iż naprawdę będzie się gromadziło dużo syfu w rurach? Przecież do kanałów nawiewnych będzie trafiało powietrze przechodzące przez filtry, natomiast w kanałach wywiewnych to nawet jeśli się trochę zgromadzi to nic się nie stanie. Przecież i tak powietrze jest wywalane na zewnątrz. Mnie przekonuje to, iż będę miał świeże powietrze bez otwierania okien zimą, a dodatkowo oszczędność na ogrzewaniu, które wg. charakterystyki energetycznej archonu zmniejszy koszty ogrzewania o ponad 2 kpln/rok. Chyba, że to jakaś ściema. Co o tym sądzicie?

Co masz na myśli mówiąc "wentylacja hybrydowa" - grawitacyjna z wentylatorami?

schody - zdecydowanie będą lane. skrzypienie drewna mnie przeraża (poza tym drewniane schody wstawia sie na końcu wykończenia, już widzę jak ekipy noszą tony materiałow po drabinie na poddasze... . schody betonowe można obić drewnem i też będą ładne, poza tym taniej zrobić barierki.

mam nadzieje przed nowym rokiem (ostatecznie do konca stycznia '10) dostac pozwolenie na budowe i na wiosnę start.

Ja też się zastanawiam czy ażurowe drewniane nie będą skrzypieć, ale myślę, że jak ktoś porządnie zrobi z twardego drewna, to nie powinno być aż tak źle. Pamiętaj, iż schody nadają pewien urok salonowi.

- likwidacja okna okrągłego w salonie,

- strop teriva,

- jedna brama garażowa,

- połączenie pokoi 2 i 3 (oznaczenia z www archon/rzuty)

- likwidacja łazienki małej poddasze,

- schody betonowe,

- ściany murowane poddasze,

- zmiana kształtu tarasu i przygotowanie go pod 'deski',

- oraz lekkie zmiany w ilości docieplenia + zmiany w instalacjach/stolarce etc.

- no i być może zwiększenie spiżarni (oba wymiary) i zamknięcie jej od kuchni, wraz ze zmianą ścianki na solidniejszą.

My też robimy pojedynczą bramę garażową, likwidujemy okrągłe okno. Co masz na myśli mówiąc "przygotowanie tarasu pod "deski"?

Jeśli chodzi o podniesienie ścianki kolankowej to się boję, żeby nie popsuć bryły budynku.

chetnie bym zobaczyl stan surowy w realu... w obrębie 200km od w-wy... może ktoś udostępnić i oprowadzić :) ?

Ja też bardzo chętnie zobaczyłbym domek na żywo. Mnie bardziej pasuje małopolska, ale jeśli będzie trzeba to zrobię sobie wycieczkę gdzieś dalej.

atm

uh, te posty nam się nieźle rozrastają :) po kolei:

Ja też zastanawiam się nad wentylacją mechaniczną. Myślisz, iż naprawdę będzie się gromadziło dużo syfu w rurach? Przecież do kanałów nawiewnych będzie trafiało powietrze przechodzące przez filtry, natomiast w kanałach wywiewnych to nawet jeśli się trochę zgromadzi to nic się nie stanie. Przecież i tak powietrze jest wywalane na zewnątrz. Mnie przekonuje to, iż będę miał świeże powietrze bez otwierania okien zimą, a dodatkowo oszczędność na ogrzewaniu, które wg. charakterystyki energetycznej archonu zmniejszy koszty ogrzewania o ponad 2 kpln/rok. Chyba, że to jakaś ściema. Co o tym sądzicie?
ja się przychylam do pomysłu :) też robię wen.mech. atm, nie ma się co obawiać, poczytaj na forum różne wątki na jej temat, to też się przekonasz :) naprawdę warto, tylko trzeba zrobić ją porządnie, a potem dbać (jak ktoś nie będzie wymieniał filtrów przez rok, to fakt, sporo syfu mu najdzie nawet do nawiewnych :D)
chyba o tym myślał właśnie, zdaje się tak ją nazywają

Ja też się zastanawiam czy ażurowe drewniane nie będą skrzypieć, ale myślę, że jak ktoś porządnie zrobi z twardego drewna, to nie powinno być aż tak źle. Pamiętaj, iż schody nadają pewien urok salonowi.
dokladnie. z tymi schodami lanymi, to też się zastanawiałem, nawet przez chwilę miałem takie "Wymaganie odgórne" :D żeby nie były drewniane, ale poszliśmy z żonką do znajomych, mają schody drewniane i..nie trzeszczą nic a nic. więc się przekonaliśmy :)

- ściany murowane poddasze

Jeśli chodzi o podniesienie ścianki kolankowej to się boję, żeby nie popsuć bryły budynku.
- ścianka kolankowa - też mam takie same obawy, ale ktoś na forum archonu już to zrobił. czekam na jego dalsze opisy walki z niecierpliwością, może też się skuszę (jestem ciekaw, kiedy np. zauważy, że ma coś wysoko okna połaciowe :))

- luksfery - też o tym myślę :) ale jeśli chcesz być 3m od granicy, to musisz również okno w łazience zmienić/wywalić

- ściany murowane poddasze - a jak wasi projektanci/architekci reagują na ten pomysł - czy też twierdzą, że przy stropie (monolitycznym) nie trzeba robić przeliczeń w projekcie?

ja ze względu na utrzymanie bryły i stylu budynku, raczej wątpię, żebym podwyższał ściankę kolankową lub zmieniał garaż - podoba mi się, jak jest :) ale ta ścianka kusi... ;)

mam nadzieje przed nowym rokiem (ostatecznie do konca stycznia '10) dostac pozwolenie na budowe i na wiosnę start. (...)

atm, masz w mailu tel. do michała (budowa na poł.od wwki), tylko nie kojarzę, na jakim on jest etapie. to jak mi się uda zgrać wszystko, to możliwe, że będziemy budowali równolegle mniej więcej 8)

przychylam do pomysłu :) też robię wen.mech. atm, nie ma się co obawiać, poczytaj na forum różne wątki na jej temat, to też się przekonasz :) naprawdę warto, tylko trzeba zrobić ją porządnie, a potem dbać (jak ktoś nie będzie wymieniał filtrów przez rok, to fakt, sporo syfu mu najdzie nawet do nawiewnych :D)

mikel_1 masz już jakąś wycenę wentylacji mech.? Zastanawiam się ile mniej więcej to może kosztować. Mam też jeszcze jedną obawę - czy nie będzie szumieć, szczególnie w nocy? (gdzie umieścić rekuperator).

mikel_1 masz już jakąś wycenę wentylacji mech.? Zastanawiam się ile mniej więcej to może kosztować. Mam też jeszcze jedną obawę - czy nie będzie szumieć, szczególnie w nocy? (gdzie umieścić rekuperator).
wyceny nie mam, pewnie się za to zabiorę jakoś niedługo, za to mam projekt went.mech. dla bergamotek - kupiłem razem z projektem arch. wg niego, reku jest w garażu, więc szumiał nie będzie, natomiast wg opinii jednego z autorów z Muratora, nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie :) - będą straty ciepła - ale pewnie musiałbym cały projekt przeorganizować, bo z kolei w kotłowni nie mogę do umieścić - bedę miał kocioł na paliwo stałe, zostaje stryszek, albo ocieplić tylko reku w garazu i zostawić jak jest. jak zorganizuję wycenę, dam znać. ew. spytaj na forum archon, bo mich już buduje i chyba robi went.mech. więc może mieć wycenę gotową

no strasznie sie rozrasta, mam nadzieje ze nie pomieszalem cytujących, za ew. pomyłki przepraszam :)

uh, te posty nam się nieźle rozrastają :) po kolei:
ja się przychylam do pomysłu :) też robię wen.mech. atm, nie ma się co obawiać, poczytaj na forum różne wątki na jej temat, to też się przekonasz :) naprawdę warto, tylko trzeba zrobić ją porządnie, a potem dbać (jak ktoś nie będzie wymieniał filtrów przez rok, to fakt, sporo syfu mu najdzie nawet do nawiewnych :D)
chyba o tym myślał właśnie, zdaje się tak ją nazywają

w kwestii went mech. nie chodzi mi o nawiewne a wywiewne. tutaj nie ma tak duzej sily ssacej jak w odkurzaczu centralnym :) i duzo syfu gromadzi sie w rurach. pogadaj z kominiarzami i firmami ktore zajmuja sie dezynfekcja instalacji wentylacji i klimatyzacji. czyszczenie kanalow (poziomych!) raz na pół roku to norma. czyści sie wpuszczajac gaz w kratkach rewizyjnych. w skrócie to tak ze w kanalach są roztocza a czyści sie wpuszczajac inne roztocza ktore "zjadaja" tamte roztocza :) do zyskow (zawyzonych) 2tys 'dodaj' sobie 2x w roku koszt czyszczenia, filtry są tanie (ok 40-50zl) ale tez 2x w roku wymiana. kominiarza i tak musisz zaprosic do kominow spalinowych. a jak nie zrezygnujesz z budowania kominow grawitacjnch to te tez musi przeczyscic.

lokalizacja rekuperatora - mozna zrobic na stryszku nad lazienka i wyizolowac akustycznie. tak poleca m.in. producent rekuperatorow Nikol z Bialegostoku. Polskie a dobre :)

dokladnie. z tymi schodami lanymi, to też się zastanawiałem, nawet przez chwilę miałem takie "Wymaganie odgórne" :D żeby nie były drewniane, ale poszliśmy z żonką do znajomych, mają schody drewniane i..nie trzeszczą nic a nic. więc się przekonaliśmy :)

zobaczysz za 5-10 lat u tych znajomych :) tutaj juz mam swoje zdanie i go nie zmienie :) fakt ze troche calość straci...

- ściany murowane poddasze

- ścianka kolankowa - też mam takie same obawy, ale ktoś na forum archonu już to zrobił. czekam na jego dalsze opisy walki z niecierpliwością, może też się skuszę (jestem ciekaw, kiedy np. zauważy, że ma coś wysoko okna połaciowe :))

ja ze względu na utrzymanie bryły i stylu budynku, raczej wątpię, żebym podwyższał ściankę kolankową lub zmieniał garaż - podoba mi się, jak jest :) ale ta ścianka kusi... ;)

dziś byłem na budowie innego projektu archon (podobny bo wszystkie 'na jedno kopyto' projektowane) i podniesiono ścianke kolankową do 120cm. jest super. okna w łazience sie nie rusza tylko wystarczy odpowiednie wykończenie dachu. na poddaszu miesjca sie zrobilo duzo wiecej, do okien fakro (obrotowe, klamka dół) sięgnąć się da bez trudu i nie trzeba podskakiwac by sie wychylić :) a ile zrobiło sie miejsca na strychu ? szukałem miejsce na gromadzenie rupieci i już znalazłem. z dachem tez ok - robisz kilka cm dluzsze okapy i jest miodzio.

- luksfery - też o tym myślę :) ale jeśli chcesz być 3m od granicy, to musisz również okno w łazience zmienić/wywalić

nie musisz w lazience okna przesuwac, tylko w pokoju nad garazem troche je podniesc do gory. lazienka i na dole i na gorze jest > linia garazu

- ściany murowane poddasze - a jak wasi projektanci/architekci reagują na ten pomysł - czy też twierdzą, że przy stropie (monolitycznym) nie trzeba robić przeliczeń w projekcie?

bedzie strop teriva i troche lanego tam gdzie półkole schodów. reakcje projektanta i wykonawcy 'pozytywna' na 11cm porotherm na górze zamiast g/k :) a przy garderobach na gorze i spizarni na dole bedzie 8-ka.

:)

atm

My też robimy pojedynczą bramę garażową, likwidujemy okrągłe okno. Co masz na myśli mówiąc "przygotowanie tarasu pod "deski"?

rzeczywiscie troche niefortunnie sie wyrazilem :) chodzilo mi o zlikwidowanie zaokrągleń i oparcie sie na kątach prostych tak by nie trzeba było zbyt kombinowac z przycinaniem. poza tym taras będzie też większy od strony wykuszu w jadalni. musze go jeszcze kilka razy przemyslec bo wykonanie tarasu (bez nawierzchni) to jednak pochłonie kupę kasy (tak pewnie z 8-10tys przy 60m2)

atm

Chyba źle się zrozumieliśmy. Ja chciałem zostawić dość duże przejście na rogu kuchni, mniej więcej o to mi chodziło:

http://apirnet2.nazwa.pl/apirnet/rzut.jpg

zwrociles uwage ze za tą polscianką ktora wlasnie przesunales w prawo masz piony wentylacyjne w suficie ? wentylacje spizarni i kuchni. no chyba ze robisz went mech i nie bedziesz miec tych pionow bo nie zasloniete scianka beda niezbyt wygladac z salonu

Z tym wejściem do spiżarni to faktycznie macie rację. Jest zbyt wąska, żeby można było zmienić wejście. Więc zostawię tak jak jest.

no mi dales do myslenia i chyba jednak przesune scianke 10-15cm w strone kuchni i zrobie wejscie od str tej szafy wnekowej. likwidacja drzwi spizarni jak są w projekcie = wiecej blatu w kuchni. wyspa w tym miejscu mi srednio pasuje, a chcialbym miec piekarnik w slupku a w miejscu gdzie jest teraz kuchenka widzialbym raczej dużą dwuskrzydłową lodówę. stół w kuchni niepotrzebny, likwidacja grzejnika i od razu wiecej miejsca sie robi na ewentualną zabudowę, szczegolnie ze nie planuje praktycznie zabudowywac kuchni w szafkach gornych.

Witajcie

Czytam sobie Wasze wypowiedzi.

Wlasnie przymierzam się z żoną kupić ten projekt i nasuwają Nam się pewne zmiany/pytania:

1. Kotłownia - czy nie za mała jeśli chce się wstawić 2 piece?Gaz + paliwo stałe z podajnikiem?WIem, że są pewne wymagania az zachowania odległości podajników od ścian.... poza Tym, tam malo miejsca jest chyba na 2 piece:/

2. Wejście z garażu do domu przez kotłownię - nie wydaje Wam to się mało funkcjonalne? można zrobić drzwi między garażem do wiatrołapu, ale ucieka nam szafa. MOŻNA chyba przesunąć wejście do domu bardziejh w stronę garażu i szafę zrobić na ścianie przy szpiżarni?

3. Spiżarnia - nie za mała? CO tu jeszcze można z tą spiżarnią zrobić? aby nie zabierać w kuchni miejsca na drzwi do spiżarni?

Witajcie

Czytam sobie Wasze wypowiedzi.

Wlasnie przymierzam się z żoną kupić ten projekt i nasuwają Nam się pewne zmiany/pytania:

1. Kotłownia - czy nie za mała jeśli chce się wstawić 2 piece?Gaz + paliwo stałe z podajnikiem?WIem, że są pewne wymagania az zachowania odległości podajników od ścian.... poza Tym, tam malo miejsca jest chyba na 2 piece:/

bedzie ciasno by w ogole wstawic dwa kotły, a czy sie da ze wzgledu na przepisy to musisz poszukac na forum szerzej lub dopytac osoby ktora bedzie projekt adaptowac lub moze zadzwon do Archon+ i zapytaj. rozwiązaniem pewnie bedzie podpiwniczenie budynku lub rezygnacja z drzwi w pomieszczeniu miedzy garazem i kotownia i wykorzystanie go takze jako kotlowni

2. Wejście z garażu do domu przez kotłownię - nie wydaje Wam to się mało funkcjonalne? można zrobić drzwi między garażem do wiatrołapu, ale ucieka nam szafa. MOŻNA chyba przesunąć wejście do domu bardziej w stronę garażu i szafę zrobić na ścianie przy szpiżarni?

ciezko bedzie z parkowaniem jesli zrobisz drzwi do wiatrolapu, chyba ze przesuwne. wejscie bardziej w strone garazu bedzie trudno przesunac z uwagi na elementy konstrukcyjne budynku, ale przerojektowac wszystko sie da :)

3. Spiżarnia - nie za mała? CO tu jeszcze można z tą spiżarnią zrobić? aby nie zabierać w kuchni miejsca na drzwi do spiżarni?

zrobic wejscie od wiatrolapu ? :) my ostatecznie nie bedziemy jej powiekszac i robic wejscia od hall'u, tylko zrobimy drzwi przesuwne. jesli pasuje Ci wieksza spizarnia to ją powieksz w strone kuchni i zrob wejscie od hallu tak jak opisalem wyzej.

atm

WItam

Dzięki za odpowiedzi.

Wczoraj posiedzialem do 02.00 i znalazlem inny projekt - Dom w orlikach 2

Funkcjonalność lepsza (moje zdanie) , na zewnątrza bardzo podobny;)

Może komuś się ta informajca przyda

Pozdrawiam:)))

wiekszosc projektow Archon+ jest do siebie z zewnatrz podobnych :)

gusty sa rozne, wazne by budowac to co sie podoba :) powodzenia !

atm

• 1 month później...
mam pytanie dotyczące poddasza...

jak rozwiązana została sprawa słupów nośnych dachu??

W jakim sensie "rozwiązana"? tj. gdzie są? widać to na rzucie poddasza na stronach archon - np. czarny kwadrat w pomieszczeniu nr 3 niemal w wejściu :) inne są już lepiej ustawione - przyjrzyj się ścianom - przy części są takie same kwadraty. Na projekcie arch. widać to lepiej, ale mój jest egzemplarz jest akurat w wydziale arch-budowlanym starostwa, więc nie udostępnię skanu...

Witam

Ja już znalazłem wykonawce do stanu surowego.

Policzyli mi 30000 zł za fundament, ściany zewnętrzne, strop, kominy, wieniec, ściany działowe. Wszystko prócz dachu. Dach natomiast 50 zł za metr. W cene wliczona jest konstrukcja dachu, położenie dachówki, okucia komina, podbitka, rynny, okna dachowe i wyłazy.

Jak myślicie dużo czy nie ?

• 2 months później...
Ja już znalazłem wykonawce do stanu surowego.

Policzyli mi 30000 zł za fundament, ściany zewnętrzne, strop, kominy, wieniec, ściany działowe. Wszystko prócz dachu. Dach natomiast 50 zł za metr. W cene wliczona jest konstrukcja dachu, położenie dachówki, okucia komina, podbitka, rynny, okna dachowe i wyłazy.

Jak myślicie dużo czy nie ?

zrobili już coś? mam wrażenie, że to niezła cena - jeden sąsiad (też z tego forum zresztą) płacił tyle za 120 mkw + dach, a u nas jest ok. 150 mkw, więc cena wygląda podobnie. to chyba niezła cena. napisz, jak im poszło i kontakt jakiś podaj, może też do nich potem zadzwonię.