Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na forum archon dot. tego projektu, atm podał link do blogu ludzi, którzy budują ten projekt - dość dokładnie wszystko opisane, z kosztami włącznie. Czy ja mam wrażenie bochen, czy wstawiłeś jakby podobne fotki, co? :D :D

Swoją drogą, wzór dla naszych dzienników budów na forum Muratora, gratulacje :)

Wiesz co ekipa ma wziąć zaliczkę 5000 tylko jak zrobią fundamenty, nie dopominają się o kasę to na razie nie dostali. Za fundamenty, murowanie, strop, ścianki działowe na poddaszu, kominy z cegły (wszystko oprócz dachu) biorą 30 000zł. Nie podzielili mi tego na etapy. Buduje w woj małopolskim miejscowość Jawiszowice.

• 2 weeks później...

czolem Budowniczym :)

bochen - fajny blog :) - ciekawe kiedy Ci sie znudzi :) oby jak najpóźniej !

Mikel_1 - jakbys chcial zobaczyc jak te bergamotki wygladaja w realu (aktualnie pod więźbą dachową i scianki wewn skonczone) po drobnych przerobkach projektu to zapraszam do kontaktu - mail jest na forum archon'a .

czolem Budowniczym :)

bochen - fajny blog :) - ciekawe kiedy Ci sie znudzi :) oby jak najpóźniej !

Mikel_1 - jakbys chcial zobaczyc jak te bergamotki wygladaja w realu (aktualnie pod więźbą dachową i scianki wewn skonczone) po drobnych przerobkach projektu to zapraszam do kontaktu - mail jest na forum archon'a .

@bochen - zgadza się, tak trzymać :)

@atm - dzięki, poszukam, może uda się zgadać, z chęcią obejrzę :) pewnie wystartuję w wakacje wreszcie, więc się przyda

@all - czy na tym forum jest osoba, która buduje/wybudowała Bergamotkę w okolicy Bieniewic k/Błonia? Będę budował po sąsiedzku i miło by było mieć doświadczonego sąsiada :) sam mogę na razie służyć pomysłami głównie ;)

• 3 months później...
Witam, ja też kupiłam już projekt w bergamotkach G2, jestem już na ukończeniu formalności o pozwolenie na budowę i liczę, że do zimy zdąże wylać fundamenty. Sama zastosowałam kilka zmian już w fazie projektowania, w moim domu nie będzie garażu z racji tego, że budować będziemy garaż wolnostojący też z projektów archon - garaż G3 z dachem czterospadowym. W miejscu garażu będzie, pralnia, kotłownia i pokój gościnny zamiast wrot grażowych będą dwa duże okna. Ścianka kolankowa podniesiona jest o jeden pustak, spiżarnia w kuchni zlikwidowana i przenieszona w miejsce pralni odcęta od kotłowni. To takie największe zmiany , biore pod uwagę przeniesienie kominka. Czy może ktoś budyje ten dom we Wrocławiu albo w jego okolicach? Edytowane przez Wiki229

• 2 weeks później...
  • 10 months później...

Dzień dobry,

mamy do sprzedania projekt domu w bergamotkach (G2) lustrzane odbicie. Projekt nie otwierany, kompletny. Niestety musimy zrezygnować z planów budowy tego pięknego domu. Jeżeli ktoś chciałby odkupić od nas ten projekt to proszę dzwonić na nr. 696 479 423. Cena 1500 zł.

• 1 month później...
no bez pogłębienia spiżarki (z 80cm np na 100cm) to nie moje zmiany w projekcie 'na teraz':

- likwidacja okna okrągłego w salonie,

- podniesienie ścianki kolankowej o 1 porotherm,

- strop teriva,

- jedna brama garażowa,

- luksfery zamiast okien w garażu (3m od granicy),

- połączenie pokoi 2 i 3 (oznaczenia z www archon/rzuty)

- likwidacja łazienki małej poddasze,

- schody betonowe,

- ściany murowane poddasze,

- zmiana kształtu tarasu i przygotowanie go pod 'deski',

- oraz lekkie zmiany w ilości docieplenia + zmiany w instalacjach/stolarce etc.

- no i być może zwiększenie spiżarni (oba wymiary) i zamknięcie jej od kuchni, wraz ze zmianą ścianki na solidniejszą.

chetnie bym zobaczyl stan surowy w realu... w obrębie 200km od w-wy... może ktoś udostępnić i oprowadzić :) ?

atm

Sugerowałbym te zmiany skonsultować z dobrym architektem. Strop jest żelbetowy żeby wytrzymał ciężar konstrukcji dachu, która po częsci sie na nim opiera. A jak dach jest tak jak w projekcie kryty dachówką to ciężar jest spory. Jezeli do tego chcesz zrobić murowane ściany na poddaszu to o katastrofe budowlaną łatwo. :)

Co do spizarki to ja zlikwidowałem ją całkowicie. Na projekcie kuchnia wygląda na dużą ale w realu robi sie mała klitka. Zrezygnowaliśmy ze spiżarki na korzyść większej kuchni.

Ja zrobiłem stan surowy, mogę oprowadzić. Okolice Otwocka. :)

Edytowane przez skrzeczd1

• 2 months później...
Witam, ja też kupiłam już projekt w bergamotkach G2, jestem już na ukończeniu formalności o pozwolenie na budowę i liczę, że do zimy zdąże wylać fundamenty. Sama zastosowałam kilka zmian już w fazie projektowania, w moim domu nie będzie garażu z racji tego, że budować będziemy garaż wolnostojący też z projektów archon - garaż G3 z dachem czterospadowym. W miejscu garażu będzie, pralnia, kotłownia i pokój gościnny zamiast wrot grażowych będą dwa duże okna. Ścianka kolankowa podniesiona jest o jeden pustak, spiżarnia w kuchni zlikwidowana i przenieszona w miejsce pralni odcęta od kotłowni. To takie największe zmiany , biore pod uwagę przeniesienie kominka. Czy może ktoś budyje ten dom we Wrocławiu albo w jego okolicach?

witam,

zaczynam bodować Bargamotkę 120km od Wrocka - opolskie,

mógłbym prosić o kontakt tel?

• 3 months później...

Witam,

ostatnio dużo czytałem sobie to forum, gdyż jesteśmy (wraz z małżonką i prawie roczną córeczką) na starcie budowy domu.

Piszę na starcie, gdyż mam już wszystkie uzgodnienia wraz z PnB.

Zgłoszenie o rozpoczęciu budowy zostanie wysłane za około 2-3 tygodnie i początkiem kwietnia (mam nadzieje) wystartujemy z wykopami.

Dom to DOM_W_BERGAMOTKACH_G2 (lustrzane odbicie)

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-bergamotkach-g2/m48b28c03a5815,2

z częściowym podpiwniczeniem i kilkoma małymi zmianami.

Zmiany:

- częściowe podpiwniczenie,

- przeniesienie kotłowni do piwnicy,

- poszerzenie jednego komina,

- dodatkowe schody do piwnicy wewnętrzne w domu, oraz zewnętrzne prosto do piwnicy.

Budynek w tym roku ma powstać w stanie SSO (zabity deskami).

Zobaczymy czy się uda - trzymajcie kciuki :)

Mam kilka pytań:

1) Mam na działce 50 12-sto letnich modrzewi. Szerokość pnia na wysokości 130cm to od 25-85cm.

Czy za ich wycinkę będę musiał wnosić jakąś opłatę?

Działka jest w MN1.

2) podpiwniczenie - chce wykonać z pustaków szalunkowych. Czy to ma sens ekonomiczny?

3) Wycena SSO za robociznę to 65k + koparka.

Pustak Porotherm P+W 25, stropy tradycyjne żelbetonowe, stropodach drewniany.

Czy cena normalna? północy-wchód okolic Krakowa.

Edytowane przez ozogzb

• 2 weeks później...

nawet w bardzo zbliżonej ... ja będę budował obok trasy Kocmyrzów - Proszowice w odległości około 4km od Luborzycy, ale już w powiecie proszowickim (łatwiej jakiekolwiek papierki było załatwić :)

Już budujecie?

na jakim etapie jesteście?

jakie zmiany wprowadziliście?

pytam z ciekawości - u mnie dół w ziemi będzie powstawał w poniedziałek 26.03 :)

Edytowane przez ozogzb

Na razie etap pozwolenia na budowe. My też koło tej trasy, miejscowość Pietrzejowice (powiat krakowski).

W projekcie zmiany robimy takie, które mieszczą się*w rys. wykonawczym. Na parterze raczej kosmetyczne (typu prostokatna sciana schodow, przesuniety kominek).

Wiecej zmian na pietrze - zwłaszcza w układzie łazienek.

No i dylematy się zaczynają.

Ze względu na nierówny teren (spadek terenu z północnego-zachodu na południowy-wschód) piwnica wychodzi mi tak, że w górnej części wkupuje się ponad 2,5metra, a w dolnej będzie wystawać ponad 1 metr nad poziom gruntu. Ale to problemem nie jest - najwyżej się więcej podsypie.

Izolacja przeciwwodna - niby wody nie ma w wykopie i ziemia w miarę sucha (jeśli można to tak powiedzieć), ale chce zrobić taką izolację aby mieć "święty" spokój. Drenaż opaskowy oczywiście będzie - nie ma wątpliwości.

I tutaj mam dylemat:

1) Kierownik robót twierdzi, że wystarczy takie coś:

- izolbet jako podkład,

- później Dysperbit 2 razy,

- klej i Styrodur,

- folia kubełkowa,

- otoczak, ziemia

2) Kierownik Budowy (był, oglądał i powiedział):

- Izolbet jako podkład (lub coś podobnego z Deitermann'a),

- jakieś porzędne mazidło z Deitermann'a (tylko nie wiem jakies) 2 razy (ponoś nakłada się jak tynk i po wyschnięciu tworzy 4-5mm warstwę nieprzepuszczalnej warstwy wyglądającej jak guma )

- klej i Styrodur,

- folia kubełkowa,

- otoczak i ziemia

Może mi ktoś doradzić odnośnie tej 2 opcji?

Co za środek z Deitermann'a (KB mówił, że izolują tym baseny ... a jak robili testy, to zaizolowali tym płytę w "wannie", zalali wodą do wysokości 50cm, i pozostawili na 7 dni, po tym czasie nie było widać żadnych przecieków na płycie?

Czy ktoś to używał?

Co ewentualnie zmienić?

Edytowane przez ozogzb

• 1 month później...

1) Mam na działce 50 12-sto letnich modrzewi. Szerokość pnia na wysokości 130cm to od 25-85cm.

Czy za ich wycinkę będę musiał wnosić jakąś opłatę?

Działka jest w MN1.

Witam,

Budujecie piekny domek :) tez mielismy na niego ochote ale zdecydowalismy sie na dom w zefirantach:))

Co do tych drzewek wybierz sie do wydziału architektury i do ekologicznego - różnie to różnych gminach jest załatwiane - napisz prośbe o wycięcie i że w zamian za ich wycięcie posadzisz cos innego. Powinni ci to uznac i nic nie bedziesz płacić. Nie wycinaj na wlasna rękę bo jak ci wystawią rachunek to do końca życia bedziesz spłacać. Mnie wycenili brzozy samosiejki (wys. 1-1,5m ok 100szt) na 800 000zł. Wariaci:))

Pozdrawiam i powodzenia w budowaniu życze:))