Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata na samochód

J316vision

Recommended Posts

super robota tylko pare pytan poco pelne deskowanie ?

denerwuje mnie widok tej blachy na przedostatnim zdjeciu szpeci fajna konstrukcje

wyliczenia robione do tej konstrukcju przewidywaly dos obfite opady sniegu z tego co widac ( solidna robota)

a czy nie mozna by czegos dorobic z boku zeby nie zawiewalo na autko sniegiem czy deszczem czy poprostu zucalo cien wiekszy ? pozdrawiam

oki oki a blache nie dalo sie dac od gory albo lekko ja zatopic w drewnie i przykryc czyms ladniejszym naprawde szpeci az glowa boli ale poz tym zgadzam sie z toba ze pod gonty lepsze deskowanie tylko czy liczyles koszty

tak tylko mysle czy nie lepiej by bylo oczywiscie nie estetyczniej dac od spodu plyte osb albo nawet mdf czy jakas inna

zastanawiam sie bo musze zrobic podobne ustrojstwo ale tojeszcze nie w tym i nie w przyszlym roku pozdrawiam

Postaram się szpetną blachę pomalować na brązowo co nieco pozwoli ją wtopić w otoczenie. Nie liczyłem kosztów OSB, pomyślałem, że deski od spodu będą ładniej wyglądać i mimo wszystko wyjdą nieco taniej. Polecam takie rozwiązanie na samochód. Wstaje rano zimą i nie muszę odśnieżać samochodu i skrobać szyb ale ulga:). Poza tym nie ma wilgoci jak w wielu garażach a na głowę a raczej dach nie kapie.

Szybki są czyste prawie jak łza, szadź pozostaje na dachu. Z zaspami bywa tak, że jeśli jest silny wiatr boczny to dwa ruchy łopatą śnieżną załatwiają sprawę. Jak do tej pory jest baaardzo zadowolony. W skrajnych wypadkach wystarczy zmiotka skrobaczka leży i czeka na wizyty pod marketami albo parkingu w pracy.

Wymiary wiaty to: 6,5x3,1m. Słupki są zrobione z kantówki 14x14xm a krokwie 7x14cm. Pewnie trochę przesadzone są grubości ale lepiej mieć zapas gdy pod dachem stoi nasz samochodzik. Co do pozwolenia to postawienie takiej wiaty wymaga zgłoszenia ( w moim przypadku w urzędzie gminy) lub odpowiednim organie. Warunkiem jet, że nie robimy pełnych fundamentów a jedynie stopy na których stoją słupki (widać do na zdjęciu) Całkowita powierzchnia nie może przekroczyć 24 lub 25m/2. I o ile wiem na każde 700 lub 1000m/2 działki (nie jestem tego pewien) można postawić jedną wiatę lub altanę. Czyli jeśli działka jest większa można postawić jeszcze jedną wiatę lub altanę.

Jeszcze nie zgłosiłem:) Mam co prawda projekt zrobiony przez architekta ale z tego co wiem nie jest on wymagany. Z projektu korzystałem raczej jako punktu odniesienia. Zależało mi na tym aby wiata była solidna. Obecnie robię domek ogrodowy podobny ale już bez projektu tylko własna inwencja.

Kotwy kupiłem gotowe w Platformie. Tylko tam znalazłem pod słupki 14. W razie potrzeby mogę zrobić dodatkową fotką albo zobacz w wątku http://forum.muratordom.pl/domek-na-narzedzia-i-nie-tylko-w-ogrodku,t161575.htm tu są moje słupki pod altanę ale bardzo podobne do tych pod wiatę.

• 1 year później...