curry 26.11.2003 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 zachęcił mnie wątek z pytaniem o zmywarkę - ilość konkretnych odpowiedzi jest rewelacyjna, więc pozwoliłam sobie na pytanie o ekspres (wiem, że to mało budowlane pytanie) Chcę kupić ciśnieniowy ekspres do kawy. Niestety nigdy wcześniej nie używałam i nie wiem, na co zwrócić uwagę. Jakie funkcje powinien mieć taki ekspres a jakie sobie odpuścić. ( ubijanie mleka, coś do robienia cappucino, spienianie mleka i inne zawiłości) Nie chciałabym wydawać więcej niż 800zł - no chyba że się przekonam, że tak trzeba. Podobno firmy saeco i krups - to liderzy w tym temacie. Z góry dziękuję za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 26.11.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Najważniejszym parametrem jest ciśnienie.Od tego zależy smak kawy,jej jakość.Dobry ekspres musi miec jak największe ciśnienie i co się tym wiąże -masę.Musi być ciężki ,metalowy,jak w knajpie.Co do dodatków,mam ekspres z tymi spieniaczami,podgrzewaczami itp.Używaliśmy tego trochę na początku.Potem już nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 26.11.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Mam Krupsa - taki łączony ekspres: zwykły + ciśnieniowy (16bar). Kawa z ciśnieniowego jest istotnie pyszna (pod warunkiem używania kawy do ciśnieniowego ekspresu, np. lavazza), ze spieniacza tez korzystam rzadko, jak poprzedniczka, nie chce mi sie potem tego myć . Używam jakieś 3 lata, wtedy kosztował ok.600zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 26.11.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Twoja poprzedniczka ma 193cm,90kg i jest mężczyzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 26.11.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 oczywiście liderem jest Krupss ale nie każdy jego model jest godny poleceniaale śmiało moge polecić Rowentę konkretny typjest to Addagio typ ES-180/S bez zbednych bajerów, ale bardzo trwała i prymitywnie prosta w obsłudze na pewno sąsiada nie zalejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 26.11.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Krupps jest niewątpliwie dobrą firmą, ale liderzy są raczej włoskiego pochodzenia, podobnie jak espresso . Oprócz wspomnianego saeco, radzę przyjrzeć się wyrobom jura, la pavoni, nemox, solis, gaggia - śmiesznie wyglądają te z ręczną prasą, ale na pewno są mniej praktyczne. http://www.kaffeegenuss24.com/Produktkatalog/images/catalog/797602309_kl.jpghttp://s21541898.einsundeinsshop.de/sess/utn153fc49be77d9fd/shopdata/0180_siebtraeger/images/140035_137x155.jpghttp://s21541898.einsundeinsshop.de/sess/utn153fc49be77d9fd/shopdata/0180_siebtraeger/images/140012_137x155.jpghttp://www.gaggia.de/products/machines/gaggiats_s.gif Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 26.11.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Twoja poprzedniczka ma 193cm,90kg i jest mężczyzną. ups, sorry dla mnie jak coś się kończy na "a" no kobieta być musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 26.11.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 ja miałem wcześniej Rowentę - ale nisko-ciśnieniową i kawa była taka sobieteraz mam Krupps wysokociśnieniowy - kawa jest lepsza, espresso można zrobić o konsystencji ropy naftowej dużo korzystam też ze spieniacza, w sumie to chyba wyłącznie z przyzwyczajenia, bo 1/2 pianki pozostaje na filiżance. Ale kawka wygląda bajerancko. Mmmm. Jak kupowałem Kruppsa, to spodobało mi się jego sitko z super-maleńkimi laserowo wypalanymi dziurkami. Polecam syrop cukrowo-aromatowo-pomarańczowy "triple sec curacao" marki MONIN - do kawy z mleczkiem. Mmmmm. Pyszności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2003 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 zachęcił mnie wątek z pytaniem o zmywarkę - ilość konkretnych odpowiedzi jest rewelacyjna, więc pozwoliłam sobie na pytanie o ekspres (wiem, że to mało budowlane pytanie) Chcę kupić ciśnieniowy ekspres do kawy. Niestety nigdy wcześniej nie używałam i nie wiem, na co zwrócić uwagę. Jakie funkcje powinien mieć taki ekspres a jakie sobie odpuścić. ( ubijanie mleka, coś do robienia cappucino, spienianie mleka i inne zawiłości) Nie chciałabym wydawać więcej niż 800zł - no chyba że się przekonam, że tak trzeba. Podobno firmy saeco i krups - to liderzy w tym temacie. Z góry dziękuję za porady Cześc .Jak chcesz dobry expres cisnieniowy to musi on mieć ciśnienie min 15 bar.Jeśli jest mniejsze to sobie odpuść. Co do ceny to zaczynasz od 250,-pln (tzw.bezfirmówka np w kauflandzie)do600-700 ,no chyba że chcesz BARDZO konkretny to ok2-3 tys. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.11.2003 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Mieczotronix a gdzie mozna kupic ten syropik??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 26.11.2003 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 w jakichś delikatesowych sklepach - ja go kupiłem w "Piotr i Paweł" w Jankach. To jest syrop używany przez bramanów do robienia drinków (na tej zasadzie, co grenadyna) więc powinien być we wszystkich lepiej wyposażonych sklepach alkoholowych, albo w delikatesowcach. Gdyby moja babunia widziała na co pieniądze wydaję, to by się puknęła w czoło (albo raczej mnie) i wykonałaby by pewnie taki syropik z zamkniętymi oczami z wody, cukru i odpowiednio spreparowanych skórek od pomarańczy. Organoleptyczne moje badania wykazują, że nie składa się on z niczego więcej. Jest to ciecz klarowna, w smaku słodka jak woda z cukrem, a w zapachu pachnąca pomarańczemi. Ja nie umiem tego wyprodukować, więc kupiłem. Ale może po opisie, ktoś jakiś surogat opracuje.Najpierw mi taką kawuchnę przyrządzili w jakiejś kawiarni w centrum Warszawy i tam podpatrzyłem czego dolewają. Zresztą wcale się nie kryli, te syropy często stoją na widoku w kawiarniach - jako opcjonalne dodatki urozmaicające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
curry 02.12.2003 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 widziałam wczoraj adagio rowenty za ok. 600zł. Niestety był szczelnie zapakowany a informacje na opakowaniu skąpe. Fachowca też nie było.Wg opisu - można robić w nim cappucino, ma wyjmowany zbiornik na wodę i łatwy sposób wyjmowania resztek zużytej kawy.I mam teraz pytanie- czy spieniacz- to własnie jest to urządzenie do cappucino, czy tylko do spieniania kawy? czy mleka?Na co powinnam zwrócić jeszcze uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 02.12.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 ta rowenta jest chyba ok. Chyba ją kiedyś oglądałem, wybrałem w końcu KRUPSA dla odmiany (poprzedni mój ekspres to była Rowenta).Spieniacz służy do spieniania mleka. Kawy się nie spienia. Spienia się mleko i wlewa do kawy i hop - jest kapuczino.Jeśli chodzi o piankę na kawie, to dobry ekspres powinien parzyć kawę tak, żeby na kawie pojawiła się cieniutka warstewka pianki takiej kawowej-żółtawej (co oznacza, że kawa parzyła się w dobrej temperaturze i w dobrym ciśnieniu). Ekspres Krupsa, który kupiłem miał na pudełku napisane, że z niego zawsze kawa z taką pianką wylata. I że to gwarantują. No i faktycznie. Wylata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 02.12.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Potwierdzam, zawsze z pianką , nawet ja mi braknie "Lavazzy" i daję zwykłą kawę pianka jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
curry 02.12.2003 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 oo..dzięki za wyjaśnienia a jakie macie modele tego Krupsa? ja na razie nie piję ani cappucino, ani kawy z mlekiem - a piankę z samej kawy lubię mieć. Więc cieszę się że taka pianka z Krupsa wylata Dopytuję się tak szczegółowo na forum, bo nie mogę trafić na kumatego sprzedawcę, który wyjaśniłby mi co i jak...czasem to mi ręce opadają, jak słyszę jakie bzdury opowiadają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 02.12.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 a u mnie expres ciśnieniowy jest rzadko wykorzystywany fakt ze kawa z niego dobra, ale ileż to tzreba celebrować aby się napić kawy.Pijemy "tony" kawy i nie chce się nam za każym razem w to bawić, więc uważam to za piękny ale niefunkcjonalny "mebel". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 02.12.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Ja mam takiego krupsa:http://www.dworek.jaroslaw.pl/krups/888.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
curry 02.12.2003 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 ładny strasznie duży wybór na tej stronie... i jeszcze jedno pytanie laika ekspresowego: jak długo trwa przygotowanie jednej kawy? tzn. czy kupować ekspres na dwie kawy przygotowywane jednocześnie czy wystarczy na jedną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 02.12.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 ekspresy krupsa mają na pudełku informację, że dany model robi kawę zawsze z pianką fakt, że proces parzenia kawy w ekspresie jest dosyć długi, ale ja to akurat lubię, bo mnie odpręża.1. Wyjąć kawę z lodóki (siedzi tam w pudełku, żeby nie wietrzała - na zimno podobno wolniej wietrzeje).2. Zagotować wodę w czajniku elektrycznym.3. Wlać do filiżanki, żeby ją rozgrzać.4. Włożyć do tej gorącej wody w filiżance łyżkę od ekspresu (to metalowe coś), żeby też rozgrzać - To rozgrzewanie jest ważne jak się parzy mikroskopijną ilość espresso - bo inaczej wystygłoby strasznie szybko.5. Nagrzać ekspres.6. Nabić kawy do sitka.6. Schować kawę do lodówki.7. Założyć sitko z kawą do rozgrzanej łyżki.8. Wylać gorącą wodę z filiżanki.9. Założyć łyżkę z sitkiem do ekspresu.10. Ustawić filiżankę.11. Zaparzyć kawę.12. Wyjąć łyżkę.13. Wyrzucić sitko z kawą do zlewu.14. Wyrzucić kawę do śmieci.15. Wymyć łyżkę i sitko.teraz można się napić espressoa do kapucino trzeba jeszcze16. nastawić ekspres na robienie capuccino17. Nalać mleko do szklaneczki.18. Spienić mleko w ekspresie.19. Wlać piankę do kawki20. Odstawić i wymyć szklaneczkę.21. Przedmuchać spieniacz w ekspresie gorącą parą, żeby go mleko nie zatkało no i w skrócie to tak ale to zdrowsze niż machinalne palenie papierosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
curry 02.12.2003 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 ta strona jest rewelacyjna - są tam opisane te wszystkie bajery jakie ma ekspres!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.