Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki ekspres cisnieniowy do kawy


curry

Recommended Posts

zachęcił mnie wątek z pytaniem o zmywarkę - ilość konkretnych odpowiedzi jest rewelacyjna, więc pozwoliłam sobie na pytanie o ekspres (wiem, że to mało budowlane pytanie)

Chcę kupić ciśnieniowy ekspres do kawy. Niestety nigdy wcześniej nie używałam i nie wiem, na co zwrócić uwagę. Jakie funkcje powinien mieć taki ekspres a jakie sobie odpuścić. ( ubijanie mleka, coś do robienia cappucino, spienianie mleka i inne zawiłości) Nie chciałabym wydawać więcej niż 800zł - no chyba że się przekonam, że tak trzeba.

Podobno firmy saeco i krups - to liderzy w tym temacie.

Z góry dziękuję za porady :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najważniejszym parametrem jest ciśnienie.Od tego zależy smak kawy,jej jakość.Dobry ekspres musi miec jak największe ciśnienie i co się tym wiąże -masę.Musi być ciężki ,metalowy,jak w knajpie.Co do dodatków,mam ekspres z tymi spieniaczami,podgrzewaczami itp.Używaliśmy tego trochę na początku.Potem już nigdy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam Krupsa - taki łączony ekspres: zwykły + ciśnieniowy (16bar). Kawa z ciśnieniowego jest istotnie pyszna (pod warunkiem używania kawy do ciśnieniowego ekspresu, np. lavazza), ze spieniacza tez korzystam rzadko, jak poprzedniczka, nie chce mi sie potem tego myć :wink: . Używam jakieś 3 lata, wtedy kosztował ok.600zł.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krupps jest niewątpliwie dobrą firmą, ale liderzy są raczej włoskiego pochodzenia, podobnie jak espresso :wink: .

Oprócz wspomnianego saeco, radzę przyjrzeć się wyrobom jura, la pavoni, nemox, solis, gaggia - śmiesznie wyglądają te z ręczną prasą, ale na pewno są mniej praktyczne.

 

http://www.kaffeegenuss24.com/Produktkatalog/images/catalog/797602309_kl.jpghttp://s21541898.einsundeinsshop.de/sess/utn153fc49be77d9fd/shopdata/0180_siebtraeger/images/140035_137x155.jpghttp://s21541898.einsundeinsshop.de/sess/utn153fc49be77d9fd/shopdata/0180_siebtraeger/images/140012_137x155.jpghttp://www.gaggia.de/products/machines/gaggiats_s.gif

 

Pozdrowienia

:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja miałem wcześniej Rowentę - ale nisko-ciśnieniową i kawa była taka sobie

teraz mam Krupps wysokociśnieniowy - kawa jest lepsza, espresso można zrobić o konsystencji ropy naftowej

dużo korzystam też ze spieniacza, w sumie to chyba wyłącznie z przyzwyczajenia, bo 1/2 pianki pozostaje na filiżance. Ale kawka wygląda bajerancko. Mmmm.

 

Jak kupowałem Kruppsa, to spodobało mi się jego sitko z super-maleńkimi laserowo wypalanymi dziurkami.

 

Polecam syrop cukrowo-aromatowo-pomarańczowy "triple sec curacao" marki MONIN - do kawy z mleczkiem. Mmmmm. Pyszności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zachęcił mnie wątek z pytaniem o zmywarkę - ilość konkretnych odpowiedzi jest rewelacyjna, więc pozwoliłam sobie na pytanie o ekspres (wiem, że to mało budowlane pytanie)

Chcę kupić ciśnieniowy ekspres do kawy. Niestety nigdy wcześniej nie używałam i nie wiem, na co zwrócić uwagę. Jakie funkcje powinien mieć taki ekspres a jakie sobie odpuścić. ( ubijanie mleka, coś do robienia cappucino, spienianie mleka i inne zawiłości) Nie chciałabym wydawać więcej niż 800zł - no chyba że się przekonam, że tak trzeba.

Podobno firmy saeco i krups - to liderzy w tym temacie.

Z góry dziękuję za porady :)

Cześc .Jak chcesz dobry expres cisnieniowy to musi on mieć ciśnienie min 15 bar.Jeśli jest mniejsze to sobie odpuść.

Co do ceny to zaczynasz od 250,-pln (tzw.bezfirmówka np w kauflandzie)do600-700 ,no chyba że chcesz BARDZO konkretny to ok2-3 tys.

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w jakichś delikatesowych sklepach - ja go kupiłem w "Piotr i Paweł" w Jankach. To jest syrop używany przez bramanów do robienia drinków (na tej zasadzie, co grenadyna) więc powinien być we wszystkich lepiej wyposażonych sklepach alkoholowych, albo w delikatesowcach.

Gdyby moja babunia widziała na co pieniądze wydaję, to by się puknęła w czoło (albo raczej mnie) i wykonałaby by pewnie taki syropik z zamkniętymi oczami z wody, cukru i odpowiednio spreparowanych skórek od pomarańczy. Organoleptyczne moje badania wykazują, że nie składa się on z niczego więcej. Jest to ciecz klarowna, w smaku słodka jak woda z cukrem, a w zapachu pachnąca pomarańczemi. Ja nie umiem tego wyprodukować, więc kupiłem. Ale może po opisie, ktoś jakiś surogat opracuje.

Najpierw mi taką kawuchnę przyrządzili w jakiejś kawiarni w centrum Warszawy i tam podpatrzyłem czego dolewają. Zresztą wcale się nie kryli, te syropy często stoją na widoku w kawiarniach - jako opcjonalne dodatki urozmaicające.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

widziałam wczoraj adagio rowenty za ok. 600zł. Niestety był szczelnie zapakowany a informacje na opakowaniu skąpe. Fachowca też nie było.

Wg opisu - można robić w nim cappucino, ma wyjmowany zbiornik na wodę i łatwy sposób wyjmowania resztek zużytej kawy.

I mam teraz pytanie- czy spieniacz- to własnie jest to urządzenie do cappucino, czy tylko do spieniania kawy? czy mleka?

Na co powinnam zwrócić jeszcze uwagę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ta rowenta jest chyba ok. Chyba ją kiedyś oglądałem, wybrałem w końcu KRUPSA dla odmiany (poprzedni mój ekspres to była Rowenta).

Spieniacz służy do spieniania mleka. Kawy się nie spienia. Spienia się mleko i wlewa do kawy i hop - jest kapuczino.

Jeśli chodzi o piankę na kawie, to dobry ekspres powinien parzyć kawę tak, żeby na kawie pojawiła się cieniutka warstewka pianki takiej kawowej-żółtawej (co oznacza, że kawa parzyła się w dobrej temperaturze i w dobrym ciśnieniu). Ekspres Krupsa, który kupiłem miał na pudełku napisane, że z niego zawsze kawa z taką pianką wylata. I że to gwarantują. No i faktycznie. Wylata.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oo..dzięki za wyjaśnienia

a jakie macie modele tego Krupsa?

ja na razie nie piję ani cappucino, ani kawy z mlekiem - a piankę z samej kawy lubię mieć. Więc cieszę się że taka pianka z Krupsa wylata ;)

Dopytuję się tak szczegółowo na forum, bo nie mogę trafić na kumatego sprzedawcę, który wyjaśniłby mi co i jak...czasem to mi ręce opadają, jak słyszę jakie bzdury opowiadają...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ekspresy krupsa mają na pudełku informację, że dany model robi kawę zawsze z pianką

 

fakt, że proces parzenia kawy w ekspresie jest dosyć długi, ale ja to akurat lubię, bo mnie odpręża.

1. Wyjąć kawę z lodóki (siedzi tam w pudełku, żeby nie wietrzała - na zimno podobno wolniej wietrzeje).

2. Zagotować wodę w czajniku elektrycznym.

3. Wlać do filiżanki, żeby ją rozgrzać.

4. Włożyć do tej gorącej wody w filiżance łyżkę od ekspresu (to metalowe coś), żeby też rozgrzać - To rozgrzewanie jest ważne jak się parzy mikroskopijną ilość espresso - bo inaczej wystygłoby strasznie szybko.

5. Nagrzać ekspres.

6. Nabić kawy do sitka.

6. Schować kawę do lodówki.

7. Założyć sitko z kawą do rozgrzanej łyżki.

8. Wylać gorącą wodę z filiżanki.

9. Założyć łyżkę z sitkiem do ekspresu.

10. Ustawić filiżankę.

11. Zaparzyć kawę.

12. Wyjąć łyżkę.

13. Wyrzucić sitko z kawą do zlewu.

14. Wyrzucić kawę do śmieci.

15. Wymyć łyżkę i sitko.

teraz można się napić espresso

a do kapucino trzeba jeszcze

16. nastawić ekspres na robienie capuccino

17. Nalać mleko do szklaneczki.

18. Spienić mleko w ekspresie.

19. Wlać piankę do kawki

20. Odstawić i wymyć szklaneczkę.

21. Przedmuchać spieniacz w ekspresie gorącą parą, żeby go mleko nie zatkało

 

no i w skrócie to tak

 

ale to zdrowsze niż machinalne palenie papierosa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...