Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki ekspres cisnieniowy do kawy


curry

Recommended Posts

witaj

to czy expres parzy kawę z pianką zależy głownie od ciśnienia i od stopnia zmielenia kawy. to jedno

expresy do robienia cappucino są tak drogie że na pewno go nie kupisz chyba ze otwierasz bar, to i owszem.

ale obsługa tego to cho cho :-? całkiem kłopotliwe to drugie

prawdziwe cappucino zalewa się mlekiem i cały problem tkwi w tym żeby go nie przypalić bo wtedy kawa jest jak ze swietlicy szkolnej

daruj sobie cappucino z expresu za 600 a nawet za 1000 nieporozumienie

to jest jedynie podgrzane i spienione mleko taką rurką z boku przez którą przepływa para masz wtedy mleko rozmącone z wodą, bez względu czy to jest krupss rowenta philips i inne takie.

natomiast jest istotne to czy expres ma termoblok czy kociołek

jeśli kociołek to masz większe ciśnienie i cieplejszą kawę, niestety większość krupssa ma termoblock (zdecydowanie tańsze rozwiązanie) tak tak oni tez oszczędzają

kup na dwie filizanki lub z dwoma sitkami (przydaje się jak przyjdą goście)

 

smacznego :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ekspresy krupsa mają na pudełku informację, że dany model robi kawę zawsze z pianką

 

fakt, że proces parzenia kawy w ekspresie jest dosyć długi, ale ja to akurat lubię, bo mnie odpręża.

1. Wyjąć kawę z lodóki (siedzi tam w pudełku, żeby nie wietrzała - na zimno podobno wolniej wietrzeje).

2. Zagotować wodę w czajniku elektrycznym.

3. Wlać do filiżanki, żeby ją rozgrzać.

4. Włożyć do tej gorącej wody w filiżance łyżkę od ekspresu (to metalowe coś), żeby też rozgrzać - To rozgrzewanie jest ważne jak się parzy mikroskopijną ilość espresso - bo inaczej wystygłoby strasznie szybko.

5. Nagrzać ekspres.

6. Nabić kawy do sitka.

6. Schować kawę do lodówki.

7. Założyć sitko z kawą do rozgrzanej łyżki.

8. Wylać gorącą wodę z filiżanki.

9. Założyć łyżkę z sitkiem do ekspresu.

10. Ustawić filiżankę.

11. Zaparzyć kawę.

12. Wyjąć łyżkę.

13. Wyrzucić sitko z kawą do zlewu.

14. Wyrzucić kawę do śmieci.

15. Wymyć łyżkę i sitko.

teraz można się napić espresso

a do kapucino trzeba jeszcze

16. nastawić ekspres na robienie capuccino

17. Nalać mleko do szklaneczki.

18. Spienić mleko w ekspresie.

19. Wlać piankę do kawki

20. Odstawić i wymyć szklaneczkę.

21. Przedmuchać spieniacz w ekspresie gorącą parą, żeby go mleko nie zatkało

 

no i w skrócie to tak

 

 

brzmi jak instrukcja obsługi bankomatu dla blondynki :lol:

(to nie jest kpina z twojej wypowiedzi, chylę jedynie czoła tak drobiazgowamu opisowi) :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kiedyś nakręciłem sobie film jak robię kawę (żona powiedziała, że będzie go puszczać gościom czekającym aż im zrobię kawę, żeby wiedzieli co ja tyle czasu robię w kuchni), w którym sfilmowałem tą całą przydługą procedurę. Filmu trwa chyba z 10 minut.

W sumie wtedy zdziwiło mnie to, że kawę z "EKSPRESU" robi się dłużej niż normalną (zalewaję). No i stwierdziłem, że raczej kawiarni to ja prowadzić nie będę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieczu fantastyczna instrukcja oddająca cały sens stosowania expresu ciśnieniowego :lol: :lol: :lol: :lol: .

Ale ponieważ zycie jest szybkie my go używamy od okazji do okazji,

właśnie wtedy kiedy chcemy się odprężyć.

tak nawiasem to mamy któryś model AEG i jest ok.

 

Instrukcja jest bomba postanowiłem ją pokazać moim koleżankom zafascynowanym expresem ciśnieniowym :lol: :lol: :lol:

(naturalnie z zachowaniem praw autorskich)

pozdrawiam czakur

 

PS. po przejżeniu tego wątku moja żona powiedziała że idzie nam zrobić kawę cappuccino z expresu :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ekspresy krupsa mają na pudełku informację, że dany model robi kawę zawsze z pianką

 

fakt, że proces parzenia kawy w ekspresie jest dosyć długi, ale ja to akurat lubię, bo mnie odpręża.

1. Wyjąć kawę z lodóki (siedzi tam w pudełku, żeby nie wietrzała - na zimno podobno wolniej wietrzeje).

[...]

14. Wyrzucić kawę do śmieci.

 

No wiesz !!! Do śmieci !? :o

Do kompostownika !!! ;)

 

Porządny ekspres ciśnieniowy (15bar) "parzy" kawę bardziej przez ciśnienie niż temperaturę. Tak parzona kawa ma inny smak i wogóle jest inna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pres ciśnieniowy (15bar) "parzy" kawę bardziej przez ciśnienie niż temperaturę. Tak parzona kawa ma inny smak i wogóle jest inna.

 

Tak - ale mimo wszytko niezbedna jest wysoka temperatura. Mam ekpres AEG i sygnalizuje kiedy jescze jest zimy, kawa zrobiona na zimno jest znacznie gorsza od zrobionej na goraco !!! i to przy cisnienu 15 bar.

http://www.testberichte.de/imgprod/3213.jpg

 

Po za tym dołączam go do liosty polecanych:- AEG EA 100 moc 1260W

- wyśmienita pianka dzięki sitku Crema Plus

- krótki czas podgrzewania

- profesjonalna pompa ciśnieniowa 15bar

- dysza spieniająca do robienia Capuccino

- zdejmowany zbiornik na wodę

- zdejmowana miseczka i kratka ściekowa

 

i cena bardzo dobra

 

Tak po zatym jestem pragmatykiem, więc proszę kogoś o wyjasnienie co robi lepiej (w jaki sposób) ekspres za 4000 (chodzi o capucciono). W przypadku ekpresu 3 a 15 bar - róznica jest widoczna i zwizana z podwyższonym ciśnieniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co robi lepiej (w jaki sposób) ekspres za 4000 (chodzi o capucciono).

 

Chyba są dwie opcje: Jedne to ekspresy, które mielą same kawę, robią piankę, mieszają to wszystko, wyrzucają zużytą kawę do zbiornika. Wsypuje się do nich tylko ziarna kawy, wlewa wodę i mleko i co jakiś czas opróżnia ze zużytej kawy. To takie kombajny.

 

Są jeszcze takie, które nie robią nic nadzwyczajnego, ale są np. solidniejsze - bo przeznaczone do kawiarni. No i pewnie są też takie, które zrobił własnoręcznie Lugii del Kavozaparzaccio, z ręcznie kutej mosiężnej blaszki, w manufakturze założonej przez dziadka w 1823 roku na południu Włoch. Jak ten:

http://www.caffedesign.com.pl/caffedesign/picture/europiccola.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poniewaz tez jestem w procesie zakupu ekspresu, dzis wybralem sie po zakupy. Moje pierwsze wrazenie: Boze! te Saeco to kompletna tandeta! plastic bamber, przeciez to sie rozleci po paru latach uzywania. Potwierdza sie to, co mowil jeden moj dobry znajomy: tylko Gaggia.

 

Chociaz znalazlem piekny ekspres Alessi... € 560.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozwólcie, że podzielę się swoimi przemyśleniami. Jeśli się mylę, to poproszę znawców o korektę.

 

Pompa ekspresu ciśnieniowego, załóżmy 15 barów, wytwarza takie ciśnienie, ale jest to ciśnienie maksymalne. Ile tak naprawdę będzie musiała tego ciśnienia wytworzyć, zależy od "oporu" stawianego przez kawę będącą w sitku.

Czy więc w związku z tym kawa nie będzie lepsza wtedy, gdy w sitku będzie jej więcej i będzie lepiej ubita? No bo wtedy opór jest większy i parzy się ona pod większym ciśnieniem?

Jeśli to prawda, to wynikają z tego pewne praktyczne wnioski:

- lepiej parzyć kawę z pełnego sitka (czyli dla dwóch osób na raz, albo dla twardzieli - jedną z pełnego sitka :wink: )

- duże znaczenie ma sposób zmielenia kawy - na pewno nie może być zbyt grubo mielona, bo wtedy woda z łatwością się przez nią przeciśnie jeszcze zanim wytworzy się wysokie ciśnienie

- trzeba dobrze ubić kawę w sitku.

 

Oczywiście mowa jest o ekspresach ładowanych ręcznie. W kombajnach mielących kawę nie bardzo mamy wpływ na sposób jej przygotowania.

 

Dobrze kombinuję???

 

Zbig

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

zakupiłam w weekend ekspress do kawy, o który tak się tu dopytywałam!

Jest to Krups, model FNC1

jak na razie - jest fajnie:)

Nie robiłam jeszcze pianki z mleka, ale dziś po pracy wypróbuję :)

Mam jeszcze pytanie-

za pierwszym podejściem została na filtrze mokra kawa typu "błotko", przy następnej mocniej ubiłam kawę - i na filtrze była juz zbita prawie na kamień, lekko parująca.

Ale gdy kawa kapie do filiżanek to na początku leci taka fajna, czarna, smolista, a potem pienista ciecz, lekko lurowata. czy to normalny objaw? Rozumiem, że gdyby lecieła cały czas taka smolista to trzeba by było kawę jeść łyżeczką, a tak, to trochę się rozcieńczy- ale może powinna leciec cały czas jednakowo nasycona?;)

Może powinnam bardziej ubijać kawę w filtrze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale gdy kawa kapie do filiżanek to na początku leci taka fajna, czarna, smolista, a potem pienista ciecz, lekko lurowata. czy to normalny objaw?

 

To najzupełniej normalne. Prawidłowy "shot" kawy czyli taka dawka powinien składać się z trzech warstw, na wierzchu powinna utworzyć się pianka. Nie wiem czy Twój ekspress odmierza sam ilość wody czy to Ty musisz wyłączyć przycisk dozujący wodę. Jeśli jest automatyczny to taki strumień kawy powinien lecieć od 19 do 22 sekund. Kawa nie powinna być zbytnio ubita, bo wtedy woda nie będzie mogła swobodnie przepływać. Najlepiej jest sprawdzić wygląd takiego shota nalewając go do małego szklanego kieliszka, jeśli ekspress działa prawidłowo zaobserwujesz te trzy warstwy ( trzecią jest pianka na wierzchu). Ta na spodzie najciemniejsza.

 

Osobiście dla degustatorów kawy polecam metodę french pressing, czyli parzenie w naczyniu zwanym kafeterią. Domowe ekspresy raczej się nie sprawdzają, ale to tylko dla prawdziwych smakoszy.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kawa do expressów cisnieniowych jest mieszanką 50% / 50% kawy drobno i średnio mielonej.

To co kupujemy to kawa średnio lub nawet grubo mielona.

Trzeba połowe domielić.

Właściwy stopień domielenia poznajemy po tym jak kawa wypływa z ekspresu.

Wypływ powinien być na granicy ciurkania i kroplowania. Najlepiej jeśli z jednej dziurki ciurka, a z sąsiedniej kropluje.

To mi powiedział pewien włoch, którego śniadanie to zawsze była esspresso z biskwitem (takie ciasteczko).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kawę kupiłam czarną lavazzę do ekspresu - czyli mam nadzieję że ziarnistość jest odpowiednia.

Smoliste kapie, a "lurowata" pianka - ciurka

Niestety ekspres sam nie odmierza wody- sama nalewam filiżankę lub dwie

Pianka na kawie jest okazała i trwała :) więc wnisokuję, że te trzy warstwy się tworzą.

Teraz z niecierpliwością czekam na popołudnie by pokombinować ze spienianiem mleka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oznajmiam, że wczoraj wypróbowałam spieniacz mleka.

Działa rewelacyjnie:) Pianka wychodzi gęsta i trwała.

Zgodnie z zaleceniami użyte mleko było chude 0,5% i zimne.

Bardzo dziękuję wszystkim za porady!

 

p.s. dzięki uzyskanym tu informacjom byłam o wiele bardziej zorientowana w temacie niż ekspedienci, którzy te ekspresy sprzedawali :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...