Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek na narzędzia i nie tylko w ogródku.

J316vision

Recommended Posts

No i gdzie ta mini-narzędziówka z drewutnią ? Pytanie do Johnnyksp

Ja planuję zbudować domek 170x300 cm (szer x dług), wysokość minimalna 200cm, żeby wszedł człowiek, czyli ja. Obok przydałaby się też drewutnia - może metr szerokości, czyli wyjdzie 1m x 3m x 2m = 6 m3. Wtedy dach powinien być niezbyt stromy, żeby go przedłużyć nad drewutnię obok.

Jeszcze sąsiad się musi zgodzić, a właściwie dwóch, bo będę budował w granicy działki.

no dobra dobra trochę mi sie zapomniało :)

http://images40.fotosik.pl/228/765a3f25e84e5c3fmed.jpg

wymiary całkowite: szer 4,4m gł. 2,4m wys. 1,8 - 2,2m pojemność drewutni 2x6m3

Dziękuję !

Właściwie mógłbym zrobić coś podobnego, tyle że u mnie byłaby jedna komora na drewno, a reszta, to domek narzędziowy. Muszę mieć więcej miejsca w środku, bo planuję trzymać tam 5 rowerów i kosiarkę.

Zastanawiam się z dachem.

1) Spadek do tyłu, jak u Ciebie. Musiałbym zachować odstęp od ogrodzenia, żeby woda nie leciała do sąsiada.

2) Mógłbym też zrobić spadek w lewo, ale nie wiem czy to by ładnie wyglądało.

3) Dach dwuspadowy. Chyba jest trudniejszy do wykonania i wtedy lewa część byłaby dłuższa, bo obejmowałaby drewutnię.

Jeszcze jeden szczegół. W drewutni wypadałaby u mnie studnia, więc podłoga musiałaby być demontowalna, żeby był dostęp w razie jakiejś awarii.

zawsze można z tyłu rynienkę powiesić,u mnie też miał być dach dwuspadowy na boki, ale taki jest zdecydowanie prostszy w wykonaniu, jeśli chodzi o podłogę to ja zastosowałem płytki chodnikowe i euro palety (drewno ma przewiew od spodu), także zawsze można dostać sie do "środka"

Pozdrawiam

witam,

Fotek podłogi nie mam, moge dorobić, natomiast opisowo to jest tak, fundament jest zrobiony z ułożonych bloczków betonowych, wewnątrz wyłożyłem płytkami chodnikowymi z odzysku (można też ułożyć kostkę, tylko po co jeśli i tak nigdy jej nie będzie widać) na które położyłem drewniane palety.

jeśli chodzi o koszt całkowity wykonania drewutni (zakup i wyrobienie drewna przez stolarza oraz montaż na miejscu) to myślę że może sie zamknąć kwotą 6 tys. zł. W moim przypadku większość drewna i wyrobienie było transakcjami bezgotówkowymi czyli coś za coś :) a i tak kosztowało mnie to 2 tys.

pozdrawiam

Chyba trochę przesada z tymi cenami.

Gotowy domek drewniany WARBIT o wymiarach 2,5 x 2,5 m kosztuje 2800zł.

http://www.allegro.pl/item827889116_altanka_domek_drewniany_ogrodowy_letniskowy_warbit.html

Gdy będę robił sam, to oczekuję, że powinno być taniej.

Z pewnością będzie taniej ale przede wszystkim solidniej. Większość "gotowców" to lichota. Robiąc samemu dobieramy większe przekroje, przez co moim zdaniem jest ładniejszy elekt i powstaje kawał dobrej i trwałej roboty. To ma służyć na lata więc nawet za te same pieniądze zrobimy coś o niebo lepszego.