riat 08.06.2009 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Witam!Taki pomysł! 1Zbiornik hydroforowy pionowy 300l ocynkowany,rozcinamy w połowie i pakujemy dwie wężownice miedzianefi 14 mm (średnica cewnętrzna), każda 20mb (ok o,8mkw powierzchni)Łączymy połówki zbiornika dorobionym pierścieniem zewnętrznym śrubami np M10(aby możba w razie czego zajrzeć czy nie wpadło nam tam przypadkomo przy montażu dwa złote np.)Całość pakujemy w piankę poliuretanową #10 cm.Jedną wężownicę podłanczamy do solara drugą do pieca gazowego.Zadziała na pewno. Pytanie tylko na jak długo!?Czy przy ciepłej wodzie ten ocynk będzie o'k?.Emalia to zawsze emalia.Ale z drugiej strony przy zbiorniku "z odzysku" w porównaniu do oszołomskich cen zbiorników z podwójnymi lub potrujnymi spiralami. Może jednak warto? 2Ten sam problem ale jak by tak zbiornik "bele jaki" z "żelazła" (tzn nie ciśnieniowy) ok np 300lzapełnić w np 60-ciu %-tach grubym żwirem fi 2-3 cm (aby zwiększyć zdolność akumulacji ciepła), zalać wodą (bezpieczniej) lub olejem (lepiej) dodać 3 wężownice jak wyżej do: solara, wody grzewczej z kotła a trzecia do cwu ogrzewanej przepływowo to może "cóś" takiego na wzór bufora cieplnego przy większych instzlacja co zadziałało?Zysk to: kompaktowość przy tej zdolności akumulacji ciepła, zrobione z "bele cego".Szybko tanio i wygodnie!No i żadnych robali (bakteri)Może się nada na coś więcej niż do stacji orbitalnej Mir!? Bardzo proszę o krytyczne uwagi szanownego GremiumZanim wyskoczę przez okno . tj wybulę te 3-4 patole na zbiornik z wężami, dla spokoju sumienia chcę mieć świadomość,że no właśnie chociaż próbowałem! Swoją drogą tak poważnie ten drugi pomysł coraz bardziej mi się podoba!!!!!!!!!!!!!! To tyle pozdrówka i czekam na łomot argumentami DziękiRiat PSZapomniałem wyjaśnić. To są moje "wysiłki" w celu "uekologowienia" mojego nowo budowanego domu.To jest reaktor atomowy, solary na dachach wiatraki w koło domu, pompy ciepła w piwnicy i takie tam (he, he, he..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts