Timur 26.11.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Mój majster kończąc prace przy moim domu poradził mi zrobić zbrojenie chudziaka ...ale zapomniałem jakie?. Jakie robicie?P.s. Odnośnie majstra polecam ludziom z okolic Rzeszowa - ekipa 7 ludzi, wszystkie urzadzenia swoje, super jakość i niezła cena za wykonanie całości domu . Mam namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu1881 26.11.2003 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Chudziaka to ja bym akurat nie zbroił no chyba że nie zagęszczałeś podloża Szkoda kasy przecież to beton o małej wytrzymałości b10 lub b7,5 tak wiec szkoda kasy tzeba tylko dobrze zagęścic podłoże warstwami i nawet jak pęknie to co ? na wieszku będzie styropian i wylewka (i ta dopiero powinna być zbrojona siatką) Pozdrawiam ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 26.11.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Chudziaka się nie zbroi, on jest warstwą podkładową i nawet jak popęka, to nic się nie stanie; zbroi się dopiero szlichtę, która powinna być z lepszego betonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 26.11.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Nie słyszałem o czymś takim, może chodzi o zbrojenie ławy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.11.2003 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 A ja swojego chudziaka zbroiłem. Dałem maty z drutu fi 8mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 26.11.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Niepotrzebnie, chudziak nie jest betonem konstrukcyjnym, zbrojenie go nie ma sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 26.11.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Myślę, że ma sens jeśli nie ma zrobionych fundamencików pod ścianki działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.11.2003 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Mam fundamenty pod ściany wewnętrzne. Nawet jest tam także wylana ława. Pomieszczenia mam duże i właściwie ściany działowe są także i scianami konstrukcyjnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu1881 26.11.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Wowka lubi sobie wydać troszkę pieniędzy Ale ja zawsze powtarzam -KTO BOGATEMU ZABRONI Zbrojenie nie zaszkodzi ale tak jak cukierki na gardło nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 26.11.2003 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 O tym, jak ma być wykonany chudziak, powinno być napisane w projekcie. To chyba trochę zależy od konstrukcji domu... U nas było w projekcie "beton min. B15, zbrojenie siatką z drutu fi8". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 27.11.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 B15 to już nie chudziak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 27.11.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 B15 to już nie chudziak... "co jest chude a co nie?" Kliknij poniżej: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=187234#187234 Kierując się opiniami z forum i naszego kierownika budowy daliśmy ostatecznie B10 i zbrojenie matami fi6. Mam nadzieję, że nie był to błąd. Bo oszczędność w zasadzie niewielka, a mówi się też, że co konstruktor napisał, tego na budowie kierownik nie powinien zmieniać. No, ale wiadomo też, że czasami konstruktorzy przesadzają i mocno przewymiarowują... (u nas napisał sobie min. B15 - a jak! po takim wpisie, chyba już nic nie musiał liczyć ) Ostatecznie zrobiliśmy, jak zrobiliśmy i mamy nadzieję, że będzie O.K. Jednak twierdzenia, że się nigdy nie zbroi, albo, że zawsze ma być B7,5 - bo to jest własnie chudziak, nie mają chyba sensu. Domy i ich konstrukcje bywają różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts