Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja centralnego ogrzewania w domku szkieletowym

Recommended Posts

Witam serdecznie,

planuje samodzielne wykonanie instalacji centralnego ogrzewania ze zbiornikiem cieplej wody użytkowej, w calorocznym, drewnianym domku szkieletowym o powierzchni 40m2. Domek ogrzewany bedzie piecem na paliwo stale (ekogroszek, drewno, itp.). Sciany domku posiadaja wewnetrzne ocieplenie z welny mineralnej o grubosci 15 cm.

W zwiazku z powyzszym mam kilka pytan do Was:

1. Jaki material polecacie na wykonanie instalacji ? (z lutowaniem miedzi nie mam problemu)

2. Czy warto robic instalacje grawitacyjna ?

3. jaka musi byc minimalna grubosc rur przy instalacji grawitacyjnej ?

3. Czy mozna gdzies znalezc gotowe projekty takich instalacji ?

4. A moze zamiast pieca zastosowac kominek z plaszczem wodnym ?

Pozdrawiam

Glider33

Witam serdecznie,

planuje samodzielne wykonanie instalacji centralnego ogrzewania ze zbiornikiem cieplej wody użytkowej, w calorocznym, drewnianym domku szkieletowym o powierzchni 40m2. Domek ogrzewany bedzie piecem na paliwo stale (ekogroszek, drewno, itp.). Sciany domku posiadaja wewnetrzne ocieplenie z welny mineralnej o grubosci 15 cm.

W zwiazku z powyzszym mam kilka pytan do Was:

1. Jaki material polecacie na wykonanie instalacji ? (z lutowaniem miedzi nie mam problemu)

materiał dowolny, ale miedź byłaby dobrym rozwiązaniem.

2. Czy warto robic instalacje grawitacyjna ?

Warto, jeśli jest taka możliwość.

3. jaka musi byc minimalna grubosc rur przy instalacji grawitacyjnej ?

To nie taka prosta sprawa.

3. Czy mozna gdzies znalezc gotowe projekty takich instalacji ?

Jakich instalacji? Każda jest inna.

4. A moze zamiast pieca zastosowac kominek z plaszczem wodnym ?

W jakim celu?

Pozdrawiam

Glider33

Dodam jeszcze, że dla takiego małego zapotrzebowania na ciepło jak dla twojego domku nie myślałbym o kotle na ekogroszek. Sugerowałbym drewno lub miał.

Dodam jeszcze, że dla takiego małego zapotrzebowania na ciepło jak dla twojego domku nie myślałbym o kotle na ekogroszek. Sugerowałbym drewno lub miał.

To moze lepiej kominek z plaszczem wodnym ? Tylko boje sie troche, ze bedzie krotko cieplo trzymal.

Kominek z płaszczem będzie krótko ciepło trzymał (szczególnie przy domu szkieletowym) i przy takiej powierzchni będzie słabo regulowalny (ryzyko zagotowania wody).