Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deskowanie i membrana na poddaszu?

MARTA79

Recommended Posts

Proszę wszystkich o radę: a mianowicie adaptuję poddasze i nie wiem czy uzasadnionym jest montowanie membrany w takim układzie: dach jest kryty dachówką, deskowanie na zakład, a na deskowaniu jest folia, nie wiem jaka bo dom niedawno kupiony a z wywiadu wiem że folia była polożona ok 7-8 lat temu. Przy montowaniu okien dachowych zauważyłam że folia jest miejscami uszkodzona. Więc przed położeniem izolacji cieplnej myślę o położeniu membrany od środka poddasza potem wełna i znów folia. Czy tak będzie dobrze? Czy powinnam położyć wełnę pod deskowaniem zachowując szparę wentylacyjną? Pomożcie proszę! :x

Proszę wszystkich o radę: a mianowicie adaptuję poddasze i nie wiem czy uzasadnionym jest montowanie membrany w takim układzie: dach jest kryty dachówką, deskowanie na zakład, a na deskowaniu jest folia, nie wiem jaka bo dom niedawno kupiony a z wywiadu wiem że folia była polożona ok 7-8 lat temu. Przy montowaniu okien dachowych zauważyłam że folia jest miejscami uszkodzona. Więc przed położeniem izolacji cieplnej myślę o położeniu membrany od środka poddasza potem wełna i znów folia. Czy tak będzie dobrze? Czy powinnam położyć wełnę pod deskowaniem zachowując szparę wentylacyjną? Pomożcie proszę! :x

Co to jest deskowanie na zakład wg Ciebie?

Na deskowaniu jeśli nie ma papy to może być membrana lub nawet folia paroszczelna pod warunkiem szczeliny wentylacyjnej pod deskami.

Położenie membrany od wewnątrz dachu (pod krokwiami) za wiele nie pomoże, a może zaszkodzić.

Dach masz nie zaizolowany czyli gdyby coś przeciekało byłoby widać. jeśli nie cieknie to zadbaj o szczelinę wentylacyjną i nie przejmuj się folią.

Dziękuję za odpowiedź.

Jeśli chodzi o to deskowanie to deski są przybite tak, że dolna krawędź deki zachodzi na następną deskę, a folia leży bezpośrednio na tych deskach, na to przybite kontrłaty i łaty. Wydaje mi się,że w gornej części dachu, powyżej płatwi są zacieki, poniżej sucho. :-?

Dziękuję i pozdrawiam.