grzeprzy 08.06.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Witam wszystkich Pewnie moje pytanie dla niektórych wyda się żartem, ale pytam na poważnie: Po co stosuje się drewniane kołki przy połączeniach płyt meblowych? Czy nie wystarczy, jak szafkę skręcę konfirmatami, czy kołki są konieczne, aby wszystko trzymało się jak należy. Zrobiłem już jedną szafkę i skręciłem ją tylko konfirmatami, ale nie daje mi spokoju w jakim celu stosuje się kołki i dlatego pytam kogoś bardziej doświadczonego w obróbce drewna. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.06.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Witam wszystkich Pewnie moje pytanie dla niektórych wyda się żartem, ale pytam na poważnie: Po co stosuje się drewniane kołki przy połączeniach płyt meblowych? Czy nie wystarczy, jak szafkę skręcę konfirmatami, czy kołki są konieczne, aby wszystko trzymało się jak należy. Zrobiłem już jedną szafkę i skręciłem ją tylko konfirmatami, ale nie daje mi spokoju w jakim celu stosuje się kołki i dlatego pytam kogoś bardziej doświadczonego w obróbce drewna. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi. Grzegorz Można bez nich przeżyć, ale zapewniają większą sztywność połączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeprzy 08.06.2009 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Jeżeli dobrze myślę, to w przypadku wiszącej szafki są bardziej wymagane niż w przypadku, kiedy szafka stoi a właśnie robię wiszącą szafkę i dlatego do niej zdecyduję się zastosować kołki. Moja poprzednia szafka jest stojąca, dlatego jej już nie będę rozkręcał, aby dołożyć kołki. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienie.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 08.06.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Można bez nich przeżyć, ale zapewniają większą sztywność połączeniu. I wytrzymałość połączenia płyt wiórowych. Przeważnie pracują na ścinanie i to one przenoszą obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
necvip 09.06.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Prawdziwe meble się kołkuje a nie skręca konfirmatami - tego ostatniego używają tak zwani stolarze garażowcy... Dla wytrzymałości nie ma wielkiego znaczenia - ma znaczenie estetyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeprzy 09.06.2009 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Prawdziwe meble się kołkuje a nie skręca konfirmatami - tego ostatniego używają tak zwani stolarze garażowcy... Dla wytrzymałości nie ma wielkiego znaczenia - ma znaczenie estetyczne Owszem jestem stolarzem garażownikiem, ale nie wyobrażam sobie zrobić szafki pod akwarium używając tylko i wyłącznie kołków. Szafka, którą wykonałem parę lat temu dźwiga do dzisiaj przez ten cały czas ponad 450 kg i odpukać w niemalowane stoi i się nie rozlatuje Wolę jednak aby była trochę mniej estetyczna, ale abym mógł spać spokojnie. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 10.06.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 necvip: Prawdziwe meble się kołkuje a nie skręca konfirmatami Jesli bedziemy rozumowac w takich kategoriach to ja stwierdzam: Prawdziwe meble robi sie tylko drewniane (najlepiej debowe) a polaczenia klejone i tylko na jaskolczy ogon. Wszytko zalezy od przeznaczenia mabla posiadanego sprzetu i umiejetnosci. Robiac recznie meble z plyty trudno jest zakolkowac je (choc to jest mozliwe tyko czy warto dla mebli z plyty?) Ale jesli beda mocno obciazone trzeba zakolkowac. Konfirmanty nie zostaly "wynalezione" dla stolazy garazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 10.06.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Prawdziwe meble się kołkuje a nie skręca konfirmatami - tego ostatniego używają tak zwani stolarze garażowcy... I IKEA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 10.06.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 miol: Hmm... akurat wszystkie meble z IKEI ktore skladalem mialy polaczenia kolkowe nie wiem skad Twoja opinia, z niewiedzy? z uprzedzen? A konfirmata tez zadnego tam nie bylo, specjalne laczniki stolarskie to i owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 10.06.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 11.06.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 11.06.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 jeżeli chodzi o połączenie płyt laminowanych i Drewna to zapewne kolega Pabelo 76 miał na myśli połączenie Mimośrody z Trzpieniami :Rastex: co nadaję estetykę połączenia ale mimo na takie połaczenie stosuje się kołki ;które mają za zadanie dość dokładne spasowanie danych elementów ze sobą i dodatkowo odciążają ciężar korpusu na wieniec dolny lub górny .Z doświadczenia mogę powiedzieć ze w ostatnich latach firma festool wyprodukowała łączniki Domino które są przeze mnie ocenione jako trafną produkcją które powinny wyprzeć dotychczasowe kołkowanie a dlatego ze łączniki domino mają większa płaszczyznę co daje większa moc nacisku. Jest wiele połączeń mimośrodowych z możliwością ustawienia kąta połączenia i z wykorzystaniem estetyki - pozdrawiam faktycznie - niezłe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 11.06.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts