Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kołki drewniane w łączeniu płyt meblowych, właściwie po co?

grzeprzy

Recommended Posts

Witam wszystkich

Pewnie moje pytanie dla niektórych wyda się żartem, ale pytam na poważnie:

Po co stosuje się drewniane kołki przy połączeniach płyt meblowych? Czy nie wystarczy, jak szafkę skręcę konfirmatami, czy kołki są konieczne, aby wszystko trzymało się jak należy. Zrobiłem już jedną szafkę i skręciłem ją tylko konfirmatami, ale nie daje mi spokoju w jakim celu stosuje się kołki i dlatego pytam kogoś bardziej doświadczonego w obróbce drewna.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Grzegorz

Witam wszystkich

Pewnie moje pytanie dla niektórych wyda się żartem, ale pytam na poważnie:

Po co stosuje się drewniane kołki przy połączeniach płyt meblowych? Czy nie wystarczy, jak szafkę skręcę konfirmatami, czy kołki są konieczne, aby wszystko trzymało się jak należy. Zrobiłem już jedną szafkę i skręciłem ją tylko konfirmatami, ale nie daje mi spokoju w jakim celu stosuje się kołki i dlatego pytam kogoś bardziej doświadczonego w obróbce drewna.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Grzegorz

Można bez nich przeżyć, ale zapewniają większą sztywność połączeniu.

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.

Jeżeli dobrze myślę, to w przypadku wiszącej szafki są bardziej wymagane niż w przypadku, kiedy szafka stoi a właśnie robię wiszącą szafkę i dlatego do niej zdecyduję się zastosować kołki. Moja poprzednia szafka jest stojąca, dlatego jej już nie będę rozkręcał, aby dołożyć kołki.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienie.

Grzegorz

Prawdziwe meble się kołkuje a nie skręca konfirmatami - tego ostatniego używają tak zwani stolarze garażowcy...

Dla wytrzymałości nie ma wielkiego znaczenia - ma znaczenie estetyczne

Owszem jestem stolarzem garażownikiem, ale nie wyobrażam sobie zrobić szafki pod akwarium używając tylko i wyłącznie kołków. Szafka, którą wykonałem parę lat temu dźwiga do dzisiaj przez ten cały czas ponad 450 kg i odpukać w niemalowane stoi i się nie rozlatuje ;) Wolę jednak aby była trochę mniej estetyczna, ale abym mógł spać spokojnie.

Pozdrawiam

Grzegorz

necvip:

Prawdziwe meble się kołkuje a nie skręca konfirmatami
Jesli bedziemy rozumowac w takich kategoriach to ja stwierdzam: Prawdziwe meble robi sie tylko drewniane (najlepiej debowe) a polaczenia klejone i tylko na jaskolczy ogon.

Wszytko zalezy od przeznaczenia mabla posiadanego sprzetu i umiejetnosci. Robiac recznie meble z plyty trudno jest zakolkowac je (choc to jest mozliwe tyko czy warto dla mebli z plyty?) Ale jesli beda mocno obciazone trzeba zakolkowac. Konfirmanty nie zostaly "wynalezione" dla stolazy garazowych.

jeżeli chodzi o połączenie płyt laminowanych i Drewna to zapewne kolega Pabelo 76 miał na myśli

połączenie Mimośrody z Trzpieniami :Rastex: co nadaję estetykę połączenia ale mimo na takie połaczenie stosuje się kołki ;które mają za zadanie dość dokładne spasowanie danych elementów ze sobą i dodatkowo odciążają ciężar korpusu na wieniec dolny lub górny .Z doświadczenia mogę powiedzieć ze w ostatnich latach firma festool wyprodukowała łączniki Domino które są przeze mnie ocenione jako trafną produkcją które powinny wyprzeć dotychczasowe kołkowanie a dlatego ze łączniki domino mają większa płaszczyznę co daje większa moc nacisku. Jest wiele połączeń mimośrodowych z możliwością ustawienia kąta połączenia i z wykorzystaniem estetyki

- pozdrawiam

faktycznie - niezłe....