Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

główny zawór gazu. kto powinien wykonac przeniesienie?

tomjan

Recommended Posts

Witam,

na ta chwile glowny zawor gazu mam w domu (w piwnicy).

w prawie stoi:

§ 159. 1. Instalacja gazowa budynku zasilanego z sieci gazowej powinna mieć zainstalowany na przyłączu kurek główny, umożliwiający odcięcie dopływu gazu.

2. Kurek główny powinien być zainstalowany na zewnątrz budynku ...itd.

(przepraszam ale nawet nie wiem czy powyzsze jest aktualne i w mocy)

poszedlem do gazowni i poprosilem zeby umiescili zawor na budynku.

odpowiedziano mi ze klient wykonuje taka modernizacje sam (na swoj koszt).

podejrzewam ze nawet jesli przytoczony przezemnie paragraf jest aktualny i obowiazujacy to zostal stworzony chyba w 2002 a prawo nie dziala przeciez w stecz. dlatego gazownia pewnie ma prawo spychac te koszty na klientow.

moje pytanie brzmi:

czy przypadkiem nie wydano jakichs dodatkowych paragrafow ktore zobowiazuja w okreslonym czasie dostawcow gazu do modernizacji instalacji tak aby byly zgodne z obowiazujacym prawem?

czyli czy jestem wstanie zmusic dostawce do modernizacji jego instalacji (bo przeciez instalacja do glownego kurka jest jego) tak aby spelniala obowiazujace normy/prawo?

dziekuje za odpowiedzi/podpowiedzi

tj