Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy można ocieplać poddasze przed wylewkami ?

Recommended Posts

Cześć

Zastanawiam się czy dopuszcza się upychanie wełny na poddasze przed wylewkami podłogi. Mam trochę wolnego czasu i mógłbym go na to wykorzystać.

Z drugiej strony obawiam się że wilgość z wylewek odparuje prosto w wełne.

Co myślicie ?

michalsiak

O tej porze roku można zaryzykować. Jeśli dołożysz do tego folię to nawet ryzyka nie ma.

Cześć

Zastanawiam się czy dopuszcza się upychanie wełny na poddasze przed wylewkami podłogi. Mam trochę wolnego czasu i mógłbym go na to wykorzystać.

Z drugiej strony obawiam się że wilgość z wylewek odparuje prosto w wełne.

Co myślicie ?

michalsiak

upychanie?

duze wahania temperatur to, para bedzie sie wykraplac w welnie.

wylewki? hmm jak to cementowa to, wody jest tyle co kot naplakal inaczej jest przy anhydrytowych, ale od czego mamy wentylacje nie mylic prosze z porannym otwieraniem na osciez okien :).

duze wahania temperatur to, para bedzie sie wykraplac w welnie

taką mamy porę roku ale chyba na to nie ma co patrzeć , w dzien 25 stopni a wnocy 10 i co pocznę jak muszę ocieplać :-)

jak to cementowa to, wody jest tyle co kot naplakal

zwykła z miksokreta - grubość ok 6 cm. Mam dużo okien wię jak je otworze to może część tej wilgoci poleci

michalsiak

jezeli wszystko zrobisz zgodnie ze sztuka dla posiadanego rodzaju krycia wstepnego dachu to, nic nie stoi na przeszkodzie by zaczac ocieplenie. moze jednak okazac sie, ze jest to falstart bo np. bedziesz jeszcze przykrecal wieszaki belkowe dla rusztu pod sucha zabudowe. a to wymagac bedzie przesuwania, zgniatania itp. welny a takie dlubanie latwo doprowadza do pozostawienia gdzies bledu.

piszac o wykraplaniu to, pomysl co bedzie zima ;).

a! wilgotne technologicznie pomieszczenia wymagaja wentylacji nie przeciagow by wszystko rownomiernie schlo.

jezeli wszystko zrobisz zgodnie ze sztuka dla posiadanego rodzaju krycia wstepnego dachu to, nic nie stoi na przeszkodzie by zaczac ocieplenie

mam pełne deskowanie, na deskowaniu membranę i struktonit

moze jednak okazac sie, ze jest to falstart bo np. bedziesz jeszcze przykrecal wieszaki belkowe dla rusztu pod sucha zabudowe. a to wymagac bedzie przesuwania, zgniatania itp. welny a takie dlubanie latwo doprowadza do pozostawienia gdzies bledu.

no właśnie mam ekipę która wiesza grzybki, poziomuje, montuje stelaże po to żeby później tego nie robić , specjalnie się z nimi umówiłem że mają przyjść wcześniej i zamontować stelaże tak żebym przed płytowaniem mógł spokojnie sobie wszystko docieplić wełną

piszac o wykraplaniu to, pomysl co bedzie zima

mam nadzieję że 4 cm szczelina pozostawiona między deskowaniem a wełną wystarczy - zastanawiam się tylko czy nawiercać krokwie tak żeby był przepływ powietrza pomiędzy nimi - może przesadzam ?

a! wilgotne technologicznie pomieszczenia wymagaja wentylacji nie przeciagow

wentylacja jest tyle że grawitacyjna choć jeszcze będę miał rozszczelnioną kalenicę przez jakiś czas

michalsiak