Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

impregnacja wodą szklaną

Recommended Posts

Swego czasu, aby fugi się nie brudzily posmarowałam je wodą szklaną i zdało to egzamin a kosztowało grosze. Teraz zastanawiam się czy nie zrobic tak samo. Ze ścianami nie będzie problemu ( na wszelki wypadek wypróbuję w mało widocznym miejscu ) tylko co z elastyczna fugą na podłodze. Zaznaczam, że mam ogrzewanie podłogowe i obawiam się, że fuga straci swoje elastyczne właściwości. Jak właściwie działają te impregnaty czy nie na podobnej zasadzie co woda szklana? Czasani najtańsze i najprostrze sposoby są najlepsze.Może ktoś wie cos na ten temat

jako dodatek do betonu - co owszem ?

jakie parametry ulegają poprawie dzięki szkłu ?

Staje się szybkowiążący i mniej hydrofobowy, ale szkło wodne się w tym celu stosowało jakoś tak zaraz po czasach dodawania krwi jeńców do zaprawy.

Od "jakiegoś czasu" są nowocześniejsze środki.

J.

... obawiam się, że fuga straci swoje elastyczne właściwości ...

wg mnie fuga nie straci "swoich elastycznych własciwości"

ale jako dodatek do betonu uważam tak jak Jarek.P

że, "... od jakiegoś czasu są nowocześniejsze środki ..."

• 3 years później...
Ja z trochę innym problemem, otóż maluję graffiti i kiedyś malowałem zlecenie dla pewnej firmy a że często padał deszcz postanowiłem poczekać aż będzie mniej wilgoci bo wtedy zużywa się mniej farby, właścicielka której się spieszyło postanowiła pomalować ścianę szkłem wodnym twierdząc że wtedy będzie się malowało dobrze nawet przy dużej wilgotności . Namalowałem graffiti na tej ścianie zabezpieczonej tytm wynalazkiem o którym nigdy wcześniej nie słyszałem i po jakimś czasie farba zaczęła się łuszczyć i całe graffiti odpadło . Właścicielka pomalowała ścianę jakąś tam farbą która też po pewnym czasie zaczęła odpadać . Można zrobić coś żeby farba się nie łuszczyła na tak zabezpieczonej powierzchni i graffiti nie odpadło ?

Można próbować to sczyścić takim preparatem:

http://www.atlas.com.pl/pl/oferta-produktow/katalog-produktow/impregnaty-i-rodki-czystoci/detail/30-impregnaty-i-rodki-czystoci/flypage/2264-atlas-szop-2000.html?sef=hcfp

(to ma być Szop 2000! Nie zwykły Szop)

Ale generalnie czarno to widzę. Chyba niezbędne potrzebne minimum to będzie gruntowanie jakimś gruntem i na to może jeszcze farba podkładowa. I to by było na tyle, jeśli chodzi o pośpiech...

J.

szkło wodne + beton to są minimalne koszta, a trwałość taka sama jak nowoczesnych wylewek, ja ucięłam sobie świetną pogadankę na ten temat stojąc nad wylewką samopoziomującą z panem który to nie jedną wylewkę już kładł, owszem jesteśmy już trochę dalej, niż w epoce kamienia łupanego ale skoro metoda starego typu się sprawdza, to czemu na tym nie zaoszczędzić, tym bardziej że właściwie trzeba to i tak porzadnie zrobić bo inaczej czy tania wylewka czy droga robotę trafi jasny szlag.