Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stelaż łóżka sypialnianego

Juniorka

Recommended Posts

Przeglądałam ostatnio reklamówkę (książeczkę) Janpola (producent materacy) i 1 rzecz mnie zmartwiła :roll:. Napisali, że w stelażu łóżka odległość między listewkami nie może być większa niż 4 cm dla materacy lateksowych, dla pozostałych nie większa niż 8 cm. Mamy łóżko sypialniane robione na zamówienie (140x200) i tam odległość między listwami wynosi chyba z 10-12 cm., ale listwy są szerokie i mają co najmniej 15 cm.

I nie wiem co zrobić?

- czy dokupić stelaż Janpola i nałożyć na obecny?

- czy może nie przejmować się tym w ogóle (ale czy wtedy materac się nie „zniszczy”, tudzież komfort spania nie zmniejszy się)?

- czy może dać stolarzom do przeróbki moje łóżko by zmniejszyli odległości między listwami albo dodali dodatkowe listwy?

- czy może kupić materac nie z Janpola z nadzieję, że tam nie jest wymagana taka odległość między listwami?

Jak u Was wyglądają stelaże, tzn. jakie są odległości między listwami?

Przeglądałam ostatnio reklamówkę (książeczkę) Janpola (producent materacy) i 1 rzecz mnie zmartwiła :roll:. Napisali, że w stelażu łóżka odległość między listewkami nie może być większa niż 4 cm dla materacy lateksowych, dla pozostałych nie większa niż 8 cm. Mamy łóżko sypialniane robione na zamówienie (140x200) i tam odległość między listwami wynosi chyba z 10-12 cm., ale listwy są szerokie i mają co najmniej 15 cm.

I nie wiem co zrobić?

- czy dokupić stelaż Janpola i nałożyć na obecny?

- czy może nie przejmować się tym w ogóle (ale czy wtedy materac się nie „zniszczy”, tudzież komfort spania nie zmniejszy się)?

- czy może dać stolarzom do przeróbki moje łóżko by zmniejszyli odległości między listwami albo dodali dodatkowe listwy?

- czy może kupić materac nie z Janpola z nadzieję, że tam nie jest wymagana taka odległość między listwami?

Jak u Was wyglądają stelaże, tzn. jakie są odległości między listwami?

Sam robiłem awoje łóżka i najpierw dałem z większymi przerwami i jedyny problem to uginanie się tych desek w miejscu obciązenia materaca. Dołożyłem i mam spokój.

Ja bym wybrała opcję z dostawieniem dodatkowych listew. Można to zrobić samodzielnie lub komuś zlecić.

Przy takich odległościach między listwami materac lateksowy odpada w zupełności, zniszczy się; z bonelowego ( sprężynowego) sprężyny mogą ulec deformacji lub pęknięciu, bo będą wpadać między listwy.

Może materac kieszeniowy z warstwami jakiejś pianki na wierzchu??

Witam,

Nowoczesne materace lateksowe, jak i za sprężynami kieszeniowymi wymagają stelaży o duzym zagęszczeniu listew. Mało tego, wymagane jest również aby listwy były wykonane ze sprężystej sklejki!! Producenci materacy wymagają aby ich materace leżały najlepiej na telażach wykonanych przez nich samych, w innym przypadku, gdy materac np się odkształci mogą nie uznać reklamacji. Z tego wynika, że najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana stelaża. Pozdrawiam

Witam,

Nowoczesne materace lateksowe, jak i za sprężynami kieszeniowymi wymagają stelaży o duzym zagęszczeniu listew. Mało tego, wymagane jest również aby listwy były wykonane ze sprężystej sklejki!! Producenci materacy wymagają aby ich materace leżały najlepiej na telażach wykonanych przez nich samych, w innym przypadku, gdy materac np się odkształci mogą nie uznać reklamacji. Z tego wynika, że najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana stelaża. Pozdrawiam

Stolarz, który robił mi łóżko zgodził się zagęścić listwy.

Ciekawe, że w żadnym sklepie, w którym dotychczas oglądałam materace nikt nie zapytał jakie mam łóżko (stelaż) :lol:. I gdyby nie reklamówka Janpola to nawet bym nie wiedziała, że ważna jest ta odległość między listwami.