Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budujący z silikatów - jakie ceny, rabaty?

wg

Recommended Posts

Robiłem ostatnio rozeznanie. Hurtownie polecane przez przedstawiciela Silki chcą na dzień dobry dać zaledwie 5% (Poznań). Jest to cena z transportem i rozładunkiem. Silikaty Teodory proponują 20% ale trzeba sobie zorganizować transport i rozładunek. Innych producentów nie sprawdzałem bo są za daleko od Poznania

Robiłem ostatnio rozeznanie. Hurtownie polecane przez przedstawiciela Silki chcą na dzień dobry dać zaledwie 5% (Poznań). Jest to cena z transportem i rozładunkiem. Silikaty Teodory proponują 20% ale trzeba sobie zorganizować transport i rozładunek. Innych producentów nie sprawdzałem bo są za daleko od Poznania

ja jeszcze nei sprawdzalem w okolicach Poznania ale myslalem ze daja wieksze znizki :-( masz jakis link do tych Teodorow?

Czy mógłbyś coś więcej napisać o nadprożach systemowych silki, na ich stronie nie ma takowych? Jesli chodzi o kształtki U to nie widzę ich przewagi nad nadprożami czy też wieńcami wylewanymi na budowie - wychodzą znacznie drożej. No chyba, że ktoś robi nieotynkowaną elewację z silki, wtedy takie elementy mogą się przydać.

Pisząc o nadprożach systemowych miałem na myśli właśnie kształtki U. W folderach reklamowych Silki widziałem gotowe nadproża zbudowane z tychże kształtek (zazbrojone i zalane betonem)- nie znam jednak ich ceny.

Podoba mi się koncepcja ich stosowania nawet w ścianie dwuwarstwowej, ponieważ ściana jest jednorodna materiałowo i eliminuje się ryzyko pęknięć i przebarwień tynku na styku dwóch różnych materiałów (silikat i np. betonowe nadproże czy wieniec) co przy tynku cienkowarstwowym (możliwym do wykonania gdy budujemy z Silki) może być istotne. Zastosowanie kształtek U18 w roli deskowania wieńca wydaje się jednak wątpliwe ze względu na mały przekrój efektywny takiej kształtki (bodajże 10x10cm).

Pozdrawiam

SILIKATKA-T12 - 250x120x220

SILIKATKA-T18 - 250x180x220

Teodory są w połowie drogi między W-wą i Wrocławiem, myślę, że można zorganizować taki dowóz materiału, aby na Dolnym Śląsku była cena taka jak w W-wie.

Trzeba tylko uzgodnić to z hurtownikiem, i myśleć o dostawach całosamochodowych.

Witam!

Własnie wykanczam dom który zbudowałem z silikatów.

Miałem z Teodorów. W maju uzyskałem 23 % rabatu od cen katalowgowych. Ich ransport z fabryki do Wrocławia - 500 zł.

Do rozładunku zamawiałem dzwig - 150 zł.

W sumie sciana wychodziła ponizej 40 zł za m.kw. Teraz jest ocieplona wełna mineralna i tynkiem silikonowym.

Własnie skonczyli tynkować i bardzo dobrze wyrażali sie o scianach. Tylo elektrycy trochenarzekają bo to materiał twardy i kruchy.

Jestem bardzo zadowolony. Transporty (7 samochodów) przyjeżdzały zawsze punktualnie i o czasie.

Teraz sezon sie konczy więc z tym rabatem powinno byc jeszcze lepiej.

Acha murowałem na klej ( tez z Teodorów)- 1 paleta około 900 zł (zużyłem 2,5 palety). (duzy dom 320 m.kw) To ważne poniewaz ich klej jest biały, scianywygladaja rowne i białe. (W hurtowniach kleje do siliaktów sa szare).

Pozdrawaim Grzesiek

Czy dobrze zrozumiałem - dostałeś cenę niższą o 10% od katalogowych i mimo to zawierającą transport i rozładunek? Poproszę o namiar.

Oczywiście dobrze zrozumiałeś :)). Omawiany skład (należy do grupy PSB) mieści się w Stanislawowie niedaleko Pomiechowka w powiecie Nowodworskim telefonu nie pamiętam zajrzyj na stronę http://www.domex2.pl . Jest to skład oddalony od mojej budowy jakies 30km!(wozili za darmo) Z "dobrych" oczywiście dla nas upustów wspomnę tylko:

Roben – dachówka ceramiczna miedziana 21%

Dodatkowo właściciel ma swój tartak (gdzieś tam na mazurach…) dzieki czemu cena drewna (deski szalunkowe jak i drewno konstrukcyjne) jest wrecz magiczna…. Upusty „zrobiliśmy” przed rozpoczęciem budowy i globalnie dla całej chalupki. Dom wybudowaliśmy w Sadowej (Łomianki) w okresie lipiec-październik 2003