Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont: Wzmacnianie fundamentów

Zahr

Recommended Posts

Witam,

zamierzam wyremontować dom. Ale przed tym należy wzmocnić fundamenty. Dom został zbudowany około 25 lat temu. Fundament ma grubość około 25-30 cm. Został zrobiony w standardowy na owe czasy sposób: kamienie i elementy metalowe zalane betonem. Dom przeszedł kilka mniejszych powodzi podczas których fundament został lekko zalany. Od pewnego momentu(około 8 lat temu) cały fundament zaczął się kruszyć. Sprawia wrażenie jakby poszczególne elementy nie trzymały się razem. Bez większego wysiłku można wybić w nim dziurę w niektórych miejscach. Wydaje mi się, że ciężar ścian i wysokie ciśnienie utrzymuje ten fundament w kupie. Jakieś 5 lat temu cały fundament został otynkowany bardzo mocną zaprawą cementową, która stworzyła pewnego rodzaju skorupę na tym fundamencie. Niestety w niektórych miejscach pomiędzy skorupą a fundamentem tworzy się pusta przestrzeń, która świadczy o tym że dalej fundament się kruszy.

Pewnego razu zaprosiłem Specjalistę, który robił remont bardzo starej szkoły. Stwierdził On, że fundament jest w dobrym stanie, ale należy kupić pewną substancję, którą można "wstrzyknąć" w fundament. Substancja ta sprawia, że fundament nabiera większej twardości i się nie kruszy. Niestety nie powiedział mi żadnej przykładowej nazwy takiej substancji, ani nie wymienił jej podstawowych składników.

Zwracam się więc do Was z prośbą: jeśli ktoś miał styczność z czymś takim, lub czymś podobnym, to bardzo proszę o jakieś rady lub podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Zahr