Rezi 21.06.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 ghost34 z ich stron mało wynika jaki środki polecisz do konserwacji podłogi z lakierem 2 składnikowymszukam czegoś co odświeży lakier i zamaskuje drobne rysy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 21.06.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 z ich stron od jakiegos roku malo wynika parkett care..a na codzien loba cleaner..jaki masz lakier tzn wodny ale jaki stopien polyskowosci??jesli matt peleny to fitpolish matt jesli polmat polpolysk parkiett carepozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 21.06.2009 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 f5 miało być wino i to dobre. Czyż nie warte tej podłogi? Z tym winem to żart. Poszło na Priv oj warte warte Dodam ze na opakowaniu wakolu nie bylo nawet instrukcji po polsku:) Podłoga nabrała połysku po loba Parkettcare. Raz jeszcze efekt. http://images46.fotosik.pl/148/66ecd52a06d1286bmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PETRONELKA 08.11.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 09.11.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 http://forum.muratordom.pl/post3771709.htm#3771709 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohdan k. 06.02.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Witam, Przepraszam za "odświeżenie" tematu ale mam identyczną sytuację. Podłoga to tzw bambus karmelowy skręcany ale podłoga jest identycznie "zasyfiona".Pytanie ogólne czy Wakol będzie równie dobry do tego bambusa i pytanie do załozyciela tematu jak nakładał preparat, czy najpierw nałozył na całą powierzchnię a potem po np 15 min wycierał mokrą szmatką czy jakoś działał w inny sposób ?Z góry dziękuje za odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.02.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Witam, Przepraszam za "odświeżenie" tematu ale mam identyczną sytuację. Podłoga to tzw bambus karmelowy skręcany ale podłoga jest identycznie "zasyfiona". Pytanie ogólne czy Wakol będzie równie dobry do tego bambusa i pytanie do załozyciela tematu jak nakładał preparat, czy najpierw nałozył na całą powierzchnię a potem po np 15 min wycierał mokrą szmatką czy jakoś działał w inny sposób ? Z góry dziękuje za odpowiedż Jaki klej był użyty do klejenia bambusa do podkładu? Poliuretan czy poliuretanowo-epoksydowy lub syntetyczny a może jeszcze inny?. Co na to wykonawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 06.02.2010 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Ja mam ten sam problem z mozaiką merbau. Wyglada okropnie. Wykonawca twierdzi ,że przy mozaice przemysłowej to normalne i nie będę tego za jakiś czas widziała Kazałam mu to poprawić. Parkiet jest olejowany Bona Carl's 90. On chce wyciąć ten klej , szpachlować dziury i jeszcze raz olejować. Tylko ,ze jak on to powycina to będę miała pełno szpachli, która pewnie za jakiś czas zacznie wyłazić. Zresztą olej też wyglada okropnie . Wszystko sie łapie ,pył z budowy jest do zmycia tylko na mokro. Panele za 30zł lepiej wyglądają niż ten parkiet. Nie wiem czym był klejony parkiet .Pewnie dwuskładnikowy firmy SLC (tym kleił podłogę na piętrze). Muszę zapytac. Co zrobić z tym parkietem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohdan k. 07.02.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Jaki klej był użyty do klejenia bambusa do podkładu? Poliuretan czy poliuretanowo-epoksydowy lub syntetyczny a może jeszcze inny?.Co na to wykonawcy?Witaj,Użyty klej to komponentowy poliuretanowy klej Bona R777 Adhesive na etykiiecie jest informacja ze do kleju na świeżo jako srodków czyszczących nalezy stosować s100,aceton oraz etanol. Po stwardnieniu mozna juz go tylko usunąć mechanicznie..... Wczoraj w sklepie gdzie kupowałem deski oraz klej kupiłem środek czyszczący Mapei Cleaner L ale sprzedawca uprzedził mnie że to jest środek do uzywanie po max 48 godzinach od położenia podłogi a u mnie minął juz tydzień. Próbowałem wczoraj i dziś usunąć plamy własnie tym srodkiem ale rezultaty sa bardzo, bardzo mizerne takze jedyna szansa to chyba Wakol o którym tu sie piszę....Na razie jest nawet problem z jego zakupem ponieważ w warszawskich sklepach nie mogę go znależć, także pozostaje inetrnet i tu pojawia się zapewne kwestia dłuższego oczekiwania.Szlak mnie trafia bo piękna podłoga która miałem jest totalnie zesputa w w dodatku nie wiem czy jest szansa naprawy !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 08.02.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Podnoszę temat ,moze ktoś udzieli rady co zrobić z klejem na mozaice merbau olejowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.02.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 mozaika była cyklinowana a więc klej powinien zostać usunięty podczas cyklinowania. Prawdopodobnie piszesz o kleju między lamelkami. W takim razie musi po ponownym cyklinowaniu papierem 80 wyciąć klej ze szpar i wcisnąć kit zrobiny z żywicy w płynie z płem z merbau. Nastepnie szlifować 120 i ponownie olejować. Olejować poprzez wcieranie mechaniczne padami oleju w drewno i zwrócić uwagę na wypływający olej na krawędziach lamelek. te ślady oleju muszą być na bierząco usuwane (wcierane)Nie da się ułożyć lamelek idealnie ciasno. Zawsze powstają szczeliny, które się kituje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.02.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Jaki klej był użyty do klejenia bambusa do podkładu? Poliuretan czy poliuretanowo-epoksydowy lub syntetyczny a może jeszcze inny?. Co na to wykonawcy? Witaj, Użyty klej to komponentowy poliuretanowy klej Bona R777 Adhesive na etykiiecie jest informacja ze do kleju na świeżo jako srodków czyszczących nalezy stosować s100,aceton oraz etanol. Po stwardnieniu mozna juz go tylko usunąć mechanicznie..... Wczoraj w sklepie gdzie kupowałem deski oraz klej kupiłem środek czyszczący Mapei Cleaner L ale sprzedawca uprzedził mnie że to jest środek do uzywanie po max 48 godzinach od położenia podłogi a u mnie minął juz tydzień. Próbowałem wczoraj i dziś usunąć plamy własnie tym srodkiem ale rezultaty sa bardzo, bardzo mizerne takze jedyna szansa to chyba Wakol o którym tu sie piszę....Na razie jest nawet problem z jego zakupem ponieważ w warszawskich sklepach nie mogę go znależć, także pozostaje inetrnet i tu pojawia się zapewne kwestia dłuższego oczekiwania. Szlak mnie trafia bo piękna podłoga która miałem jest totalnie zesputa w w dodatku nie wiem czy jest szansa naprawy !! Nie wiem dlaczego czekasz. należy kupić rozpuszczalnik Wakola i cierpliwie usuwać plamy. Kup sobie nóż do tapet i staraj się delikatnie te grube plamy kleju ścinać. Przy okazji nasączaj te plamy. Zrób próbę gdzieś w kącie. Wylej parę kropli wakola i poczekaj 5 minut czy nie uszkadza lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohdan k. 09.02.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Czekam, ponieważ nie mam jeszcza Wakola. Zamówiłem w sobotę i mam go dostać dziś lub jutro. Grube złogi kleju zlikwidowałem już w sobotę, używając drewienka, ale problem w tym ze jest cała masa plam w postaci np odciśniętych palców czy dłoni..........stosowałem też namaczanie ale innym środkiem, który jest nieskuteczny. Nie mam wyjścia, muszę czekać.Mam nadzieję, że dziś Wakol do mnie dotrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 09.02.2010 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witajcie.robilismy to tak 1- odkurzyc podłogę2-umyc podłogę wodą z niewielka iloscia płynu3-na plamy z kleju nanosimy produkt wakol pl 18054-czekamy około 60 minut5-plastikowa szpachelką lub metalowa owinieta szmatką usuwamy klej6-jeszcze raz myjemy przemywamypodłogę scierka dobrze wykreconą.7-na całą podłoge nanosimy produkt do pielegnacji lobacare parkettCare czekamy 20 minut8-po 20 minutach mozemy na parkiet wejsc i powinno byc ok dodam ze dziewczyna robiła to od 8 do 13 czyli jakies 6 godzin na podłodze 40 m2. wakol kupilem w Katowicach w sklepie z dechami czekałem na zamowiony produkt z tydzien. Tu opisuje nasz sposob na usuniecie masakrycznych plam po kleju 2składnikowym. Podłoga teraz wyglada slicznie a wykonawca ktory kładł deski czyli NAJI HEMID Z TYCHÓW zupełnie sie nie zna na tym i niepolecam Go do robot tego typu.na instrukcji wakola jest jeszcze napisane aby nie pic nie jesc i nie palic podczas uzywania produktów. pozdrawiam i zyczę takiego lub lepszego parkietu jaki ja posiadam a niesolidnym wykonawcom mowię stanowczo NIE rece precz od mojej podłogi i pieniedzy. Podziekowania dla forumowicza jarekkur wielki człowiek szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohdan k. 10.02.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Niestety my walkę z klejem przegraliśmy...... Czy możecie mi podpowiedzieć, gdzie mam się udać (do jakiej izby, instytucji) celem sprowadzenia do siebie rzeczoznawcy, w kwestii potwierdzenia niewłaściwego położenia desek oraz zniszczeń które powstały ?Chciałby mieć potwierdzenie na pismie w razie gdybym był zmuszony zgłosić sprawę do sądu przeciwko ekipie, która kładła podłogę. Przypomnę, że jestem mieszkańcem Warszawy. Z góry dziękuje za podpowiedż i Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.02.2010 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Witaj. Jesli mozesz wklej kilka zdjęc tej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohdan k. 10.02.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Nie mam zdjęć ale to niepotrzebne, ponieważ podłoga wygląda identycznie jak u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohdan k. 11.02.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Dziś byly dwie ekipy parkieciarzy...i wydali wyrok-podłoga jest do cyklinowania.Cyklinowanie równa się zrywaniem listw, możliwe jest też pęknięcie gresu który jest połozony na styku kuchnia z salonem i łazienka z przedpokojem...Kosztyrobocizna 30 zł/m u mnie jest 65m+ lakiet 100 zł za metr..Opcjonalnie moze być tanszy lakier ale wtedy dłuższy czas wiązania.Idzie sobie w kolano strzelić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.02.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Dziś byly dwie ekipy parkieciarzy...i wydali wyrok-podłoga jest do cyklinowania. Cyklinowanie równa się zrywaniem listw, możliwe jest też pęknięcie gresu który jest połozony na styku kuchnia z salonem i łazienka z przedpokojem... Koszty robocizna 30 zł/m u mnie jest 65m + lakiet 100 zł za metr.. Opcjonalnie moze być tanszy lakier ale wtedy dłuższy czas wiązania. Idzie sobie w kolano strzelić. Przestań panikować! Przyszedł rozpuszczalnik Wakol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohdan k. 12.02.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Tak, Wakol dostałem we wtorek rano 9 lutego i tak jak napisałem w moim przypadku niestety nie pomógł. Dlatego ściągnąłem do siebnie ekipy parkieciarzy aby jeszcze spróbować czegoś innego.Opinie tych ekip zamieściłam w poprzednim poście.Ale...jest być może szansa...., ponieważ od dzisiejszego rana jest u mnie kolejna ekipa która postanowiła zrobić wszystko aby obyło się bez cyklinowania.Przyjechali z zestawem róznych środków w tym jakimś specjalnym który faktycznie w pewnym stopniu czyścił deski (była przeprowadzona próba)Nie chcę nic na razie więcej pisać aby nie zapeszyć. Wieczorem zobaczę rezultat ich pracy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts