Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plastyfikator do jastrychu na podłogówce

Recommended Posts

hey,

właśnie kładą mi małą podłogówkę w łazience i chciałbym udzielić murarzowi wskazówek nt. wylewki. Powierzchnia ma raptem 5 m2, więc nie muszę tego zbroić ani specjalnie dylatować. Wiem także, że należy zalać rurki na wys. średnicy + 5 cm. Interesuję mnie natomiast skład jastrychu - wiem, że ma być w nim dużo plastyfikatora. Tylko nie wiem, co znaczy "dużo"?

Może ktoś biegły w temacie mnie oświeci?

Pozdrowienia

Dzięki za odpowiedzi!

Godul, jak szybko zacząłeś grzać po wylaniu jastrychu?

W instrukcji dla instalatorów hepwortha znalazłem informację, że z grzaniem należy odczekać 28 dni od wylania, a następnie zwiększać codziennie co 5 stopni od temperatury wylewki...

Pozdrowienia

pod ogrzewanie podłodowe daj:

1 plastyfikator np: flux-2, purmo, betokan, trikosal

2 zbrojenie: maty zgrzewane z drutu fi 3 o oczkach 15x15 lub 10x10

3 może być też dane włókno zbrojeniowe fibermesh, mikrobet lub inne włokno jako zbrojenie rozproszone.

i nie żałuj kosztów bo to się opłaca.

Januszku

Dzięki za troskliwość o mnie :wink: - a może mój jastrych :lol:

Wylewki mieli robić mi jutro, ale padł miksokret i wstępnie jestem umówiony na przyszły poniedziałek. Trochę się boję :o , że tak późno bo ogrzewanie podłogowe rozłożone, a domek stoi sobie na małym odludziu. Nie mamy jeszcze docelowych drzwi - więc mam nadzieję, że nie zwiną mi rurek :-?.

Siatkę zbrojeniową mam zamówioną 3mm 15 x 15, tylko nie wiedziałem jakiej firmy kupić plastyfikator.

Jeszcze jedno pytanie. Czy ułożyć zbrojenie bezpośrednio na rurki od ogrzewania, czy najpierw zalać je częściowo(ok. 1 cm) następnie ułożyć zbrojenie i dać następne 4-5 cm jastrychu.