josephine 09.06.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Mam wątpliwości czy moje parapety są prawidłowo zamontowane.Dolna część ramy opierała się na drewnianych klockach, która chyba zostały wyjęte, żeby dosunąć parapet do listwy progowej. Z tego co zauważyłam parapety ostały położone na "klockach" z płyt GK i zapianowane, czasem pojawia się również drewniany klin. Obawiam się, że okno będzie napierać na tę konstrukcje i z czasem się osunie. Mam nadzieje, że się mylę, a jeśli nie? http://lh6.ggpht.com/_Nz61_zWt2bY/Si63hg79EtI/AAAAAAAAHOw/Kg7rrAzX6AY/s800/IMG_1538.JPG W tej dziurze z piany są właśnie płytki GKhttp://lh6.ggpht.com/_Nz61_zWt2bY/Si63hw58hsI/AAAAAAAAHO0/x9sXZz9Qk3o/s800/IMG_1539.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.06.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 nie osunie się. swoje też tak robiłem. Tylko te wszystkie "klocki usunąłem, aby mostków termicznych nie było. minęło 6 lat i bez zmian. Stoją, ani drgną.ciekawe tylko jak z drugiej strony, bo wielu montazystów tam własnie popełnia błędy z obsadzaniem obróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.06.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 ...że okno będzie napierać na tę konstrukcje i z czasem się osunie. Mam nadzieje, że się mylę, a jeśli nie?...Jest OK wiec możesz spać spokojnie Jak widzę zastosowali nie tylko kawałki płyt GK ale tez kliny plastikowe - tym bardzie sen możesz mieć spokojny Sadząc po ilości piany chyba nie zapomnieli by wypełnić przede wszystkim przestrzeni przy samym oknie - wiec montaż masz perfekcyjny Możesz nocą nawet sobie pochrapać Jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 09.06.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Moi drodzy. Jeśli rzeczywiście uważacie, że te parapety są zamontowane fachowo, to ja chyba jestem z innej planety. Co to ma być? Metr piany pod parapetem?Do tego te wszystkie kliny i kliniki...Gdzie tu fachowość?O estetyce wykonania przezgrzeczność nie wspomnę.Bez obrazy, ale wszystko to co widzę na tych zdjęciach trzeba uczciwie nazwać FUSZERKĄ. Dobrej nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.06.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 ok, tylko może zamiast psioczyć powiedz jak mają być zamontowane fachowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 09.06.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 ok, tylko może zamiast psioczyć powiedz jak mają być zamontowane fachowo? Już mówię: 1. Wywalić na zbity pysk ekipę która to montowała. Nie pozwalać im już nic poprawiać czy naprawiać, ponieważ panowie "fachowcy" urażeni wskutek zwróconej im uwagi złośliwie zepsują coś innego. 2. Zdemontować parapety i oczyścić je z pianki. 3. Zeskrobać piankę również ze ściany. 4. Istniejącą ścianę pod docelowym parapetem podwyższyć tzw. płytkami z betonu komórkowego (stosując np. klej do betonu komórkowego) o taką wysokość, żeby między nią a docelowym parapetem pozostała szczelina o wysokości max. 5mm. 5. Nanieść na utworzoną w punkcie 4 równą, poziomą i płaską płaszczyznę pianę i ponownie osadzić parapet. 6. Na wtórnie zamontowanym parapecie położyć deskę lub płytę OSB, a na nią np. bloczki z betonu komórkowego itp. dla uzyskania balastu. 7. Pozostawić na kilka dni do wyschnięcia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.06.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 zk140t - oczywiście ze fuszerka i to jaka ok 20 - 30 mm piany fuszerka jest taka ze ho ho ho bo winno być tylko 5mm, bez dystansów, sama pianka - super Tak montujesz klientom parapety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 09.06.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 ho ho ho bo winno być tylko 5mm, bez dystansów, sama pianka - super Tak montujesz klientom parapety? Jesteś w błędzie. To mi montują parapety. To ja jestem zleceniodawcą dla różnych firm. I powiem Ci, że w 90%-tach są to przybłędy, które nie znają się na robocie. Pozakładali firmy i liczą na jeleni, którzy łapią się na ich "fachową" gadkę. Na szczęście przez lata nauczyłem się rozróżniać "fachowców" od FACHOWCÓW. Wybieram zawsze tych drugich. I dlatego tych, którzy autorowi tego tematu zrobili fuszerę nigdy bym na swoich budowach nie zatrudnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.06.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 wdawać się w polemikę nie zamierzam bo widzę, że na ambicje chyba nadepnąłem - wybieraj dalej FACHOWCÓW Poszperam i znajdę zdjęcia właśnie tak montowanych, zerwanych w trakcie zgłoszeń reklamacyjnych na inwestycjach, parapetów. Wady przy takim montażu: - opadanie parapetów z powodu braku podparcia - nieszczelności i przedmuchy na styku okno-parapet (piana nigdy nie wypełni takiej szczeliny) zasmarkiwane nagminnie silikonem który szlag trafia już po roku zalety: - minimalne zużycie piany, sprawa najistotniejsza dla wielu zleceniobiorców biorąc pod uwagę stawki za jakie zleceniodawcy chcą by im montaże wykonywać To tyle co miałem do powiedzenia niestety jestem tylko fachowcem z Bożej łaski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 09.06.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 wdawać się w polemikę nie zamierzam bo widzę, że na ambicje chyba nadepnąłem - wybieraj dalej FACHOWCÓW Poszperam i znajdę zdjęcia właśnie tak montowanych, zerwanych w trakcie zgłoszeń reklamacyjnych na inwestycjach, parapetów. Wady przy takim montażu: - opadanie parapetów z powodu braku podparcia - nieszczelności i przedmuchy na styku okno-parapet (piana nigdy nie wypełni takiej szczeliny) zasmarkiwane nagminnie silikonem który szlag trafia już po roku zalety: - minimalne zużycie piany, sprawa najistotniejsza dla wielu zleceniobiorców biorąc pod uwagę stawki za jakie zleceniodawcy chcą by im montaże wykonywać To tyle co miałem do powiedzenia niestety jestem tylko fachowcem z Bożej łaski Rozumiem, że ten patyk widoczny na pierwszy zdjęciu, wepchnięty bez sensu w piankę nazywasz PODPARCIEM i coś takiego robisz swoim klientom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 10.06.2009 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 5. Nanieść na utworzoną w punkcie 4 równą, poziomą i płaską płaszczyznę pianę i ponownie osadzić parapet. Rozłożyć cienką warstwę pianki i położyć na to np. 3000mm parapecik szeroki na 300mm z granitu nie up…liwszy go pianką Naprawdę cudotwórca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.06.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 4. Istniejącą ścianę pod docelowym parapetem podwyższyć tzw. płytkami z betonu komórkowego (stosując np. klej do betonu komórkowego) o taką wysokość, żeby między nią a docelowym parapetem pozostała szczelina o wysokości max. 5mm. My ze szwagrem po pijaku robili najwyżej na 4,97 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.06.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 5. Nanieść na utworzoną w punkcie 4 równą, poziomą i płaską płaszczyznę pianę i ponownie osadzić parapet. Rozłożyć cienką warstwę pianki i położyć na to np. 3000mm parapecik szeroki na 300mm z granitu nie up…liwszy go pianką Naprawdę cudotwórca a potem zmierzyć i poprawić, bo wyszło 6 mm za pierwszym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 10.06.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 i proszę mi znaleźć miszcza śfiata, który utnie plasterek betonu komórkowego na te brakujące 2 cm. Rozumiem, że nie może być popękana ani wyszczerbiona na rogach. Chyba, że ściągają piłę taśmową to przycięcia 4 płytek z bk. Jeszcze jedno pytanie. Co lepsze: 1. 0,5 cm kleju do bk (pod warunkiem, że podłoże jest w miare równ, w przeciwnym wypadku 1,5 cm) 2 cm płytka z bk, pianka max 5 mm (choć to za mało, żeby wprowadzic dyszę pianki pistoletowej w głąb pod parapet, chyba, że FACHOWCY stosują nieprofesjonalne pianki z plastikowym wężykiem)2. 3 cm pianki. Aha i jeszcze jedno. Barana który mi stawia górę cegieł na parapecie to bym psami poszczuł. W takim wypadku nie ma kontroli nad ugięciem parapetu w dół . Fachowcy zapierają go o górne ościerze okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 10.06.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 dla mnie to się od razu kwalifikuje pod katastrofę budowlaną czekaj gdzie ja mam ten tel. do nadzoru.... och mam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.06.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 1. 0,5 cm kleju do bk (pod warunkiem, że podłoże jest w miare równ, w przeciwnym wypadku 1,5 cm) 2 cm płytka z bk, pianka max 5 mm (choć to za mało, żeby wprowadzic dyszę pianki pistoletowej w głąb pod parapet, chyba, że FACHOWCY stosują nieprofesjonalne pianki z plastikowym wężykiem) ależ właśnie tak nagminnie robią, z pewną modyfikacja, decha do czoła ściany, podlewka z mieszaniny cementu z piaskiem w proporcji 1:100 lub nawet 1000 , później z pistoletu ze dwa "nasrane" placki piany i na to kładą parapet. 2. 3 cm pianki.a nawet niech tej piany będzie i 5 cm to i tak jest to rozwiązanie najlepsze, Aha i jeszcze jedno. Barana który mi stawia górę cegieł na parapecie to bym psami poszczuł. W takim wypadku nie ma kontroli nad ugięciem parapetu w dół . Fachowcy zapierają go o górne ościerze okna.widać, że wiesz o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.06.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 ok, tylko może zamiast psioczyć powiedz jak mają być zamontowane fachowo? Już mówię: 1. Wywalić na zbity pysk ekipę która to montowała. Nie pozwalać im już nic poprawiać czy naprawiać, ponieważ panowie "fachowcy" urażeni wskutek zwróconej im uwagi złośliwie zepsują coś innego. 2. Zdemontować parapety i oczyścić je z pianki. 3. Zeskrobać piankę również ze ściany. 4. Istniejącą ścianę pod docelowym parapetem podwyższyć tzw. płytkami z betonu komórkowego (stosując np. klej do betonu komórkowego) o taką wysokość, żeby między nią a docelowym parapetem pozostała szczelina o wysokości max. 5mm. 5. Nanieść na utworzoną w punkcie 4 równą, poziomą i płaską płaszczyznę pianę i ponownie osadzić parapet. 6. Na wtórnie zamontowanym parapecie położyć deskę lub płytę OSB, a na nią np. bloczki z betonu komórkowego itp. dla uzyskania balastu. 7. Pozostawić na kilka dni do wyschnięcia. Pozdrawiam. Cholercia, pominąłem ten ostatni etap. Chałupa mi się zawali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.06.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 7. Pozostawić na kilka dni do wyschnięcia. Pozdrawiam. Cholercia, pominąłem ten ostatni etap. Chałupa mi się zawali? Jak masz tapetowaną to powinno wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.06.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 zk140 coś się tak uczepili tego podparcia? Ja nie jestem z tej branży ale z tego co wiem okno nie opiera się na parapecie bo powinno być zamocowane niezależnie a sam parapet utrzyma się przez kolejnych 50 lat na piance - nawet jak jest jej 3cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PoloCocta 10.06.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Ilość użytych kawałków płyty g-k do obróbki okna i parapetu jest imponująca.Skoro wszyscy tak mają to znaczy, że jest to wykonanie prawidłowe.Pianka? przecież obok styropianu to, również materiał budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts