Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekształcenie lokalu mieszkalnego na użytkowy

malaann

Recommended Posts

Witam,

mam wielki problem i nie potrafie dotrzeć do kompetentnej osoby która wyłoży mi czarno na biały co powinnam zrobic. Historia wygląda następująco:

-kupiłam lokal na parterze kamienicy z myślą o przekszatalceniu go na użytkowy

-zatrudniłam projektatna, który storzył projekt ( uzgodniony z BHPowcami, sanepidem itp. itd.)

-projekt zozyłam w Urzedzie Miasta - otrzymałam dezycję o przekształceniu lokalu.

- wykonałam remont i chcę rozpocząć użytkownie lokalu i u zaczynają się schody...

W decyzji tej mam napisane że należy rozpoczecia prac zgłośic do nadzoru budowlanego oraz zgłosic tam zakończenie prac- wizyta w nadzorze zakończyła się informacją że im wystarczy fakt że zgłosiłam rozpoczęcie robót , odbierać nic nie będą bo to była adaptacja lokalu a nie budowa...

Ponadto w decyzji jest wpisane że lokal na zostać odebrany przez odpowiednie służby sanitarne- bez spracyzowania o jaką instytucje chodzi- ne wiem gdzie się powinnam dowiedzieć :(

A na dokładkę kierownik budowy twierdzi że mimo zapisów w pozwoleniu powinnam to zgłosić od PIP, P. Poż oraz sandpidu.

Czy ktoś oreintuje się jaki jest stan faktyczny, lub też do jakich przepisów powinnam zajrzeć? Proszę nie myślcie że się migam od zgłaszania odbiorów w róznych instytucjach ale to po pierwsze długo trwa a po drugie chciałabym mieć pewnośc że zgłoszę to wszędzei gdzie powinnam żeby nie mieć problemów w przyszlości.

Zgóry slicznei dziękuje za pomoc.