Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Swiezo wylane ławy i ulewa....

piegoosek

Recommended Posts

Witam,

Wczoraj na naszej budowie zostały wylane ławy, 3h pozniej spadl ulewny deszcz.

Kiedy pojawilem sie na na budowie po deszczu zauwazylem, ze lawy sa nie ruszone, jedynie z gory ław zostały troche wypłukane przez deszcz(widac wiecej zwiru), pomiedzy ławami stała woda

Dodam jeszcze, ze pod ławami byl wylany chudziak B-15

Pytanko, czy takie zdarzenie mialo wplyw na wytrzymalosc ław?

Co dalej? Czy sie nie przejmowac, czy dac probke betonu do zbadania?

W innym watku wyczytałem, ze ludzie leja beton B-20 do ław, w ktorych stoi woda i sie nie przejmuja, ze woda betonu nie rusza etc

Dziekuje

Pawel

Jeśli ławy były wylane betonem B20 z gruszki, a deszcz spadł po trzech godzinach to możesz spać spokojnie.

Beton nic na tym nie ucierpiał.

Jeśli wyobrazisz sobie, że wiele osób nadal wylewa fundamenty z betoniarki, w ciągu kilku dni lejąc wyprodukowany przez siebie "beton" B7 wprost w wykopane rowy (często bezpośrednio w czarnoziem), a mimo to wybudowane na takim podłożu domy mają się dobrze, to dojdziesz do wniosku że niepotrzebnie w swoim przypadku stwarzasz sobie problemy tam, gdzie ich nie ma.

Życzę tylko takich zmartwień w dalszych etapach wznoszenia domu.

Pozdrawiam.

Witam,

Wczoraj na naszej budowie zostały wylane ławy, 3h pozniej spadl ulewny deszcz.

Kiedy pojawilem sie na na budowie po deszczu zauwazylem, ze lawy sa nie ruszone, jedynie z gory ław zostały troche wypłukane przez deszcz(widac wiecej zwiru), pomiedzy ławami stała woda

Dodam jeszcze, ze pod ławami byl wylany chudziak B-15

Pytanko, czy takie zdarzenie mialo wplyw na wytrzymalosc ław?

Co dalej? Czy sie nie przejmowac, czy dac probke betonu do zbadania?

W innym watku wyczytałem, ze ludzie leja beton B-20 do ław, w ktorych stoi woda i sie nie przejmuja, ze woda betonu nie rusza etc

Dziekuje

Pawel

miałem dawno temu podobną sytuację beton jest zbyt spójny żeby sam się przemieszał z deszczem więc nie masz się o co martwić a to że na wierzchu widać zwir też nie szkodzi na wierzchu torchę zawsze wypłuka, pamiętaj tylko żeby polewać te ławy wodą w trakcie schnięcia inaczej mogą popekać.

pzdr.

• 2 years później...

Witam w naszym przypadku wygląda to gorzej. Ławy wylane 21 czerwca, a z początkiem lipca ulewy kilku dniowe. Ławy stoją całe zalane pod wodą już trzeci dzień. Wkleję fotkę to zobaczycie w jakim terenie zostały zalane. Co robić?

http://img810.imageshack.us/img810/4407/glina.jpg

http://img534.imageshack.us/img534/4074/deszczt.jpg

Zacząć myśleć...

Badania geotechniczne były? Patrząc po ilości wody nie było

Kierownik budowy jest na budowie czy "na papierze"? Gdyby był na budowie to by sprawdzał prognozę pogody...

Budownictwo nie jest takie "proste" jak się każdemu w Polsce wydaje... dlatego macie takie problemy

i powiedz mi mądralo, co by taki kierownik budowy zrobił. Rozstawiłby 1000 parasoli?

i powiedz mi mądralo, co by taki kierownik budowy zrobił. Rozstawiłby 1000 parasoli?

Gdyby to był PRAWDZIWY kierownik budowy, to by kazał chmurze się rozwiać i znikać a ona by grzecznie posłuchała. Bo taką ma moc prawdziwy fachowiec.

To był chyba najlepszy tekst w karierze Zibika, a stara sie chłop jak może :yes:

Witam w naszym przypadku wygląda to gorzej. Ławy wylane 21 czerwca, a z początkiem lipca ulewy kilku dniowe. Ławy stoją całe zalane pod wodą już trzeci dzień. Wkleję fotkę to zobaczycie w jakim terenie zostały zalane. Co robić?

http://img810.imageshack.us/img810/4407/glina.jpg

http://img534.imageshack.us/img534/4074/deszczt.jpg

beton uwielbia wode w poczatkowym stadium, ale wyglada to jak bajorko, raczej bym sie martwil potem izolacja, jak woda sobie gdzies tam splynela to ok ale jak poziom wod gruntowych wzrosl, to bedzie wesolo - chociaz to malo prawdopodobne do takiej wysokosci.

Do pieerwszego wątku...nic się nie stanie.

Odnośnie że kiedyś wylewano z betoniarki i stoja domy jest nie cała prawdą, wtedy wylewano fundament monolityczny wraz ze ścianami i słabszy beton był kompensowany jego przekrojem. Obecnie budując z bloczków to niemozna tak do tyego podchodzic.

Co do bajora w ławach..odpąpować wodę i jeszcze wykonaj odpływ wody aby w przyszłości zanim przykryjesz dom woda nie stawała w wykopie, bo nie uda Ci się połozyć izolacji

Woda już wypompowana zajęło mi to około 2 godz. Po wypompowaniu, ławy prawie suche. Jeśli chodzi o wody gruntowe i wzrost poziomu, to się nie martwię bo woda jest dość nisko. Martwi mnie tylko to, co już się stało z gruntem w koło ław. Jutro zrobię wykop bezpośrednio przy ławie na całej jej wysokości i zobaczę jak to wygląda.

też swego czasu miałam taki problem. ławy zalane i pada, pada. Wypompowywaliśmy wodę ale ile można. Wreszcie wezwałam kierbuda, a to był (jest) dobry fachowiec. Popatrzył i mówi - co się martwicie, przyjedzie ekipa, wygarnie wodę i zacznie murować :) Trochę mnie to otrzeźwiło, faktycznie, przyjechali, wylali wodę (poklęli przy tym) i dom stoi... 4 lata. :)

Tak sobie tłumaczcie debile... Kierownik Budowy obejrzałby prognoze pogody i wykonałby telefon do betoniarni aby przyjechali w innym terminie...

to ten kierownik musiałby mieć niezłą wróżkę pogodową

cytuję " Witam w naszym przypadku wygląda to gorzej. Ławy wylane 21 czerwca, a z początkiem lipca ulewy kilku dniowe."

Nie wiem czy nazywanie debilem przez kogoś, kto nie potrafi 1 zdania przeczytać ze zrozumieniem ma jakąś moc sprawczą.

Tak sobie tłumaczcie debile... Kierownik Budowy obejrzałby prognoze pogody i wykonałby telefon do betoniarni aby przyjechali w innym terminie...

Wiesz co, jak chcesz koniecznie szukać debila, to podejdź do lustra i tam zajrzyj. Ale jak będziesz sam.

Temat kierownika i prognozy pogody w opisanej sytuacji na poziomie średniaka-przedszkolaka wyklarował Sławek. Ja jeszcze prościej ująć tego nie umiem. Może ktoś pomoże?

Weź już człowieku wstydu oszczędź... Zgadnij, komu.

Edytowane przez Baba_Budowniczy

Dziś po raz kolejny ławy zostały zalane jw. Żona do pomocy, pompa, wąż ogrodowy i po godzinie wody już nie było. W między czasie zjawił się wykonawca. Podsuwam pomysł zrobienia wieńca na bloczkach dla wzmocnienia (czytałem, że jest kilka osób na forum które robiły wieniec na bloczkach fundamentowych) całości i zapobiegnięcia nierównomiernemu osiadaniu budynku. Pan majster mówi, dobrze zrobimy wieniec i do tego jeszcze wylany, połączony razem z grubszym chudziakiem około 15cm grubości zbrojonym siatką. Oczywiście na dobrze zagęszczanym piasku co 30cm. Co o tym myślicie?

Pan majster mówi, dobrze zrobimy wieniec i do tego jeszcze wylany, połączony razem z grubszym chudziakiem około 15cm grubości zbrojonym siatką. Oczywiście na dobrze zagęszczanym piasku co 30cm. Co o tym myślicie?

NO to tak chudziak to beton B10 wieniec pownien być przynajmniej z B15 - cięzko to razem wylać. Druga sprawa to kestia zbrojenia nie "siatka" a nad ścianami dwie siatki , ale to nie chudziak a płyta..............wg mnie bez sensu.