Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy poziomica laserowa jest przydatna przy układaniu kostki.

Recommended Posts

Witam.Mam pytanie czy poziomica może być przydatna w układaniu kostki brukowej.Mam do ułożenia podjazd 5m szerokości i 20 m długości.Jak dobrze wypoziomować teren pod kostkę?

Jeśli poziomica laserowa będzie przydatna to jaką polecacie?

Pozdrawiam.

Złej tanecznicy...

A jeśli teren masz nie w poziomie to chcesz mimo tego poziomy chodnik z progiem?

Tak, czy owak zwykła poziomica wystarczy.

Taaaaaak. Poziomica będzie przydatna w trzech, bądź tylko dwóch pomiarach. Zakładam, że ten podjazd to prostokąt 5x20m. Zrób to tak. Weź sznurek 20m i rozciągnij na wysokości na której ma być kostka. Musisz w tym celu wbić w ziemię dwa pręty, co wydaje się oczywiste. W ten sposób masz jeden długi bok prostokąta z głowy. Poziomicy używasz tylko wówczas, gdy podjazd ma być w poziomie. Jeśli ze spadkiem, to w zależności od ukształtowania terenu. Teraz drugi bok. Najpierw wbijasz dwa pręty na rogach. Następnie przy pomocy sznurka i poziomicy wyznaczasz poziom na krótszych bokach. Na wyznaczonym poziomie mocujesz sznurek i w ten sposób masz wyznaczony drugi dłuższy bok prostokąta. Teraz ułatwiamy sobie pracę, czyli dzielimy krótkie boki na 3 części. 166,6cm ( nie czepiajmy się drobnego błędu matematycznego zniwelowanego grubością sznurka). W wyznaczone miejsca wbijasz pręty i łączysz sznurkiem. Powstały 3 prostokąty o bokach 166,6x500cm. Co najważniejsze. Wszystkie prostokąty tworzą jedną płaszczyznę i są na tyle wąskie, że z łatwością można wykonać dalsze prace nie mając praktycznie żadnego doświadczenia. Wystarczą dwie łaty i deska. Wszystko długości powiedzmy 170cm. Bok łaty 0,5 cm mniejszy od wysokości kostki. No, ale to już inna bajka.

Witam.Mam pytanie czy poziomica może być przydatna w układaniu kostki brukowej.Mam do ułożenia podjazd 5m szerokości i 20 m długości.Jak dobrze wypoziomować teren pod kostkę?

Poziomica laserowa jest super ale do wykanczania wnetrz. W dzien na zewnatrz laserka nie zobaczysz - moj (poziomica stanleya za ~600) ma zasieg jakies 2m :) O 20m zapomnij - musialbys to robic jak juz zajdzie slonce w polmroku!

pozdr.

W dzien na zewnatrz laserka nie zobaczysz - moj (poziomica stanleya za ~600) ma zasieg jakies 2m :) O 20m zapomnij - musialbys to robic jak juz zajdzie slonce w polmroku!

pozdr.

Ja dokupiłem w OBI za 30 zł specjalne czerwone okulary właśnie do obserwacji promienia lasera. Nawet w słoneczny dzień wszystko widać idealnie.

Polecam.

Ja dokupiłem w OBI za 30 zł specjalne czerwone okulary właśnie do obserwacji promienia lasera. Nawet w słoneczny dzień wszystko widać idealnie. Polecam.

O, dobrze wiedziec! I naprawde jest taka gigantyczna roznica ? W dzien ten moj laserek jest naprawde marny i nie widac dalej niz 1-2m (na zewnatrz). Myslalem ze to taki zbedny i niepotrzebny bajer ;)

pozdr.

Pozdrawiam.

Złej tanecznicy...

A jeśli teren masz nie w poziomie to chcesz mimo tego poziomy chodnik z progiem?

Tak, czy owak zwykła poziomica wystarczy.

zgadzam się w 100% zwykła poziomica dwie deseczki szpadelłopata piasek trochę cementu i po sprawie.

pzdr.

witam!

generalnie to poziomice przy domu trzeba mieć.

a co do poziomicy laserowej...do przenoszenia poziomów to najlepiej i najtaniej będzie użyć poziomicy wodnej, szlaufwagi, waserwagi jak zwał tak zwał ae jest to bardzo prosty i dokładny przyrząd.

pozdrawiam

tylko w pojedynkę może być znacznie mniej wygodny w użyciu niż laser na statywie czy tyczce

witam!

generalnie to poziomice przy domu trzeba mieć.

a co do poziomicy laserowej...do przenoszenia poziomów to najlepiej i najtaniej będzie użyć poziomicy wodnej, szlaufwagi, waserwagi jak zwał tak zwał ae jest to bardzo prosty i dokładny przyrząd.

pozdrawiam

tylko w pojedynkę może być znacznie mniej wygodny w użyciu niż laser na statywie czy tyczce

No właśnie - wygoda niesamowita i można dodać co często na tym forum piszą, że "koszt znikomy do całej budowy".

U siebie poziomica laserowa wyznaczalem poziom od drzwi wejsciowych, do drzwi ogrodowych przenoszac po kolei pewien poziom z jednego miejsca do drugiego stawiajac poziomice na pustaku i obracajac ja.

Podobnie mozna zrobic z podjazdem i nie trzeba miec zasiegu 20m. Jak dosiegnie 10m, to stawiasz ja na srodku, laser kierujesz w jedna strone i oznaczasz poziom lasera na czyms wbitym w ziemie (np. listewka), przekrecasz i oznaczasz w drugim koncu tak samo :)