Rdek 10.06.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Witam szanownych forumowiczówhttp://www.zawadzkie.pl/_radek/dom.jpgSytuację przedstawiam na rysunku: mała spiżarnia przy kuchni, bez ogrzewania, wywiew zrealizowany otworem z anemostatem w suficie (czarne kółko), skąd prowadzi kanał poziomy długości ok 1m poprowadzonym w wylewce pomieszczenia powyżej (na poddaszu) do kanału wentylacyjnego w kominie.Do finału brakuje mi tylko nawiewu. Chciałbym to zrobić z zewnątrz (ten czerwony cusiek w ścianie - ściana na zachód) a nie szczeliną czy otworami drzwiowymi. No i chciałbym żeby to działało grawitacyjnie.I teraz pytanie: czy zrealizować nawiew na przestrzał kanałem prostym z regulacją nawiewu czy może "zetką"? Jeśli kanałem prostym to lepiej zrobić go u góry, żeby zimne powietrze spadało na dół wypychając ciepłe do wywiewu (tylko czy wtedy nie zrobię sobie drugiegi wywiewu), czy może na dole, przy podłodze? A jeśli zetką to gdzie i z której strony wyżej?PozdrawiamR@dek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 10.06.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Może drzwiami z otworami tak jak do łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.06.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Witam szanownych forumowiczów http://www.zawadzkie.pl/_radek/dom.jpg Sytuację przedstawiam na rysunku: mała spiżarnia przy kuchni, bez ogrzewania, wywiew zrealizowany otworem z anemostatem w suficie (czarne kółko), skąd prowadzi kanał poziomy długości ok 1m poprowadzonym w wylewce pomieszczenia powyżej (na poddaszu) do kanału wentylacyjnego w kominie. Do finału brakuje mi tylko nawiewu. Chciałbym to zrobić z zewnątrz (ten czerwony cusiek w ścianie - ściana na zachód) a nie szczeliną czy otworami drzwiowymi. No i chciałbym żeby to działało grawitacyjnie. I teraz pytanie: czy zrealizować nawiew na przestrzał kanałem prostym z regulacją nawiewu czy może "zetką"? Jeśli kanałem prostym to lepiej zrobić go u góry, żeby zimne powietrze spadało na dół wypychając ciepłe do wywiewu (tylko czy wtedy nie zrobię sobie drugiegi wywiewu), czy może na dole, przy podłodze? A jeśli zetką to gdzie i z której strony wyżej? Pozdrawiam R@dek A dlaczego nie chciałbyś szczeliną w drzwiach? Ze względu na wyższą temp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 10.06.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Szczelina w dolnej części drzwi powinna pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rdek 10.06.2009 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Szczelina pod drzwiami czy otwory spowodują, że zaciągane powietrze będzie miało temperaturę pokojową. Spiżarnia to z założenia pomieszczenie, w którym powinno być chłodniej dlatego chciałbym to zrealizować, tym bardziej że umozliwia mi to styk spiżarni ze ścianą zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.06.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Szczelina pod drzwiami czy otwory spowodują, że zaciągane powietrze będzie miało temperaturę pokojową. Spiżarnia to z założenia pomieszczenie, w którym powinno być chłodniej dlatego chciałbym to zrealizować, tym bardziej że umozliwia mi to styk spiżarni ze ścianą zewnętrzną. Musisz sam rozważyć i przekalulować jaką temperaturę chcesz tam utrzymywać. Z otworami w drzwiach na pewno będzie zauważalnie niższa niż w pozostałej części, a to z 2 powodów: zaciągniesz powietrze z dolnej warstwy (czyli z chłodniejszej), nie masz tam ogrzewania i ścianę zewnętrzną i ten układ to powietrze jeszcze schłodzi. Oczywiście otwór w dolnej części ściany zewnętrznej też sprawę załatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts