Tomaszos 26.11.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Posiadam dom parterowy, niepodpiwniczony, ocieplony styropianem. Na obwodzie budynku przy podłodze do wysokości ok 4cm mam wilgotną ścianę i obrzeże podłogi. I na tym pasie zaczyna wyłzić pleśń. Dodam że fundament mam nie ocieplony (nie zdążyłem). Podłoga w domu jest posadowiona ok 20-30cm od poziomu gruntu. lecz co najistotniejsze jest teraz b ciepło na zewnątrz to jest 10 st. C. Proszę o pomoc - czy to jest mostek czy podciąga mi wilgoć z gruntu. PS. Fundament zaizolowany 2x papa na lepiku, podłoga - folia + styropian, Zachowana ciągłość izolacji. ALE MOSTEK TERMICZNY PRZY TEMP. ZEWNĘTRZNEJ +10 c ??? POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 27.11.2003 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 możesz nie mieć mostka termicznegowilgoć i grzyby pojawiają się w miejscu mostków termicznych, bo po prostu tam jest ściana zimniejsza i woda się szybciej tam skrapla niż w innych miejscach.Dlatego być może nie masz mostka termicznego, tylko ściana ciągnie ci od dołu wilgoć. Z czego masz ściany? Mam nadzieję, że nie stoją wprost na fundamencie, tylko na jakiejś izolacji (tam jest ta papa na lepiku?).Jeżeli ściany stoją na izolacji. To wilgoć mogą ciągnąć wprost z gleby jeśli się z glebą stykają. Zastanów się czy powyżej izolacji (wodoszczlnej), na której stoją ściany ściana od wewnątrz, albo od zewnątrz mur nie styka się z ziemią, z której może ciągnąć wilgoć.Jeśli dom jest nowy, to może po prostu wilgoć nagromadzona w murze podczas budowy (np woda z zaprawy, albo woda która padała na nieosłoniętą ścianę) spływa cały czas do dołu i po jakimś czasie wyschnie. U mnie coś takiego zaobserwowałem. Dolne warstwy pustaków (na pierwszym piętrze) są wilgotniejsze (ciemne) od wyższych, bo woda z górnych pustaków spływa na dół i zatrzymuje się na mniej chłonnym betonowym wieńcu. Dom cały czas jeszcze schnie. Jeśli piszesz, że masz fundament nieocieplony, to może to być też przyczyną. Jeśli jest 10 stopni na dworze, to możesz mieć przy podłodze też około 10 stopni. Wtedy woda szybciej się tam skrapla i jest cały czas wilgotno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 17.12.2003 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 PONAWIAM Proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 17.12.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Objawy typowe dla mostka termicznego. Tyle tylko, że temperatura nie taka. Jeśli jednak izolacja pomiędzy fundamentem i ścianami domu jest założona to nie jest to wilgoć od gruntu. Jeśli izolacja jest tylko pomiędzy ławami i ścianami fundamentu do du..... . Na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć sam. Jaki masz grunt w koło domu (piasek, mokra glina). Czy masz gdzie odprowadzić wodę. Ścianę masz dwu czy trzywarstwową. Przy dwu warstwowej możesz ocieplić fundament tak żeby zachować ciągłość izolacji ze ścianą. Przy okazji możesz wykonać pionową izolacje, żeby nie ciągło od gruntu. Jako dodatkowe ubezpieczenie drenaż opaskowy i odprowadzenie wody. Trochę późno na te roboty ale jak mus to mus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 17.12.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Myslę że jest tak. Ściana jest ocieplona ale fundament nie, więc dół ściany jest znacznie chłodniejszy niż reszta. Po drugie myślę że jest również problem z wentylacją. I co to daje? Taki efekt który masz. Czyli wilgotne powietrze spotyka się z zimą ścianą na dole, a to powoduje wykraplanie się pary wodnej, a reszta czyli pleśń (myślę że masz tynk gipsowy lub gładź gipsową) jest tylko tego skutkiem. Miałem podobny objaw w lecie w piwnicy gdy na dworze było bardzo ciepło, ale wilgotno. Jak miałem otwarte okienko to ciepłe powietrze wchodziło do piwnicy i wykraplała się para wodna równo 10cm nad poszdzką na około na wszystkich ścianach. Ktoś miał podobny problem (na forum) w dobudówce, zamakały mu płyty G-K na dole. Okazało się że miałem rację jak zdjął jedna płytę to na drugiej stronie (tej od zewnątrz) była suchutka.Jeżeli chcesz sprawdzić czy się nie mylę to postaw kawałek blachy który będzie dokładnie przylegał do dolnej częsci ściany. Jeżeli blacha będzie za 24-48 godz. mokra (zroszona) to mam rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 17.12.2003 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Dodam : 1. ściana 2 warstwowa2. izolacja fundamentu tylko pozioma3. zachowana ciągłość izolacji fundamentu i podłogi na gruncie4. izolacja pionowa przeciwwilgociowa i termiczna nie wykonana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 17.12.2003 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 WIELKIE DZIĘKI Yeyo Dobry pomysł z tą blachą Dziś wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.12.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Yeyo ma rację. -brak izolacji fundamentu daje taki objaw i to jest najistotniejsze (wymagana ciągłość izolacji termicznej elewacji z izolacją ściany fund. do samej ławy)-para wodna wykrapla się na styku ciepłego z zimnym co daje efekt pleśni szczególnie na materiałach gipsowych(płyta gk po drugiej stronie nie musi być mokra)-podciąganie wilgoci - raczej najpierw mokre potem pleśń-jeżeli występuje zjawisko przy +10 to rzeczywiście problem z wentylacją (jakie to są pomieszczenia, jaki przekrój kratek went i jakie okna masz?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Niestety wentylację to dopiero będę miał. Narazie (dzięki Bogu) mam prowizorkę w postaci kominka z rozprowadzeniem gorącego powietrza z turbiną. Dość dobrze wysusza powietrze ale zdaję sobie sprawę że to stanowczo za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 17.12.2003 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 to byłem ja ale mnie wylogowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.12.2003 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 I o to chodzi. Powietrze się suszy, ale bez możliwości wyprowadzenia go na zewnątrz to klapa. Weź woreczek foliowy, napompuj go i wystaw za okno, mniej więcej ten sam efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 17.12.2003 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 No nie tak do końca.Owszem suszy się ale również jest zabierane i to w sporej ilości do spalania drewna w kominku ( powietrze do spalania mam pobierane z pomieszczenia a nie z czerpni na zewnątrz budynku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.12.2003 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 A w pomieszczeniu skąd się bierze?Generalnie jest tak, że bardziej intensywne grzanie bez wietrzenia powoduje wykraplanie się pary wodnej na zimych elementach i tu wracamy do ocieplenia ściany fundamentowej, którego nie ma, a na której stoi reszta domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.12.2003 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 A w pomieszczeniu skąd się bierze?Generalnie jest tak, że bardziej intensywne grzanie bez wietrzenia powoduje wykraplanie się pary wodnej na zimych elementach i tu wracamy do ocieplenia ściany fundamentowej, którego nie ma, a na której stoi reszta domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts