Biceps 10.06.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Witam, będę robił płot i zastanawiam się jaka jest optymalna odległość między prętami pionowymi (tralki to się chyba nazywa). Z tego co wymyśliłem wychodzi mi że dołem odległość ta to 10 cm, natomiast na górze przęsła będzie to 20 cm (przęsło ma 2 metry bieżące, wysokość 1 m, prętów jest 19 z czego co drugi będzie miał 0,5 m; wszystko będzie spinało 6 płaskowników - 3 rzędy po 2 płaskowniki). Czy te odległości nie są za duże/za małe? Proszę o radę i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.06.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Witam, będę robił płot i zastanawiam się jaka jest optymalna odległość między prętami pionowymi (tralki to się chyba nazywa). Z tego co wymyśliłem wychodzi mi że dołem odległość ta to 10 cm, natomiast na górze przęsła będzie to 20 cm (przęsło ma 2 metry bieżące, wysokość 1 m, prętów jest 19 z czego co drugi będzie miał 0,5 m; wszystko będzie spinało 6 płaskowników - 3 rzędy po 2 płaskowniki). Czy te odległości nie są za duże/za małe? Proszę o radę i pozdrawiam Optymalna to rzecz względna, ale wg mojej opinii i doświadczenia na dole zrób 7-8cm i u góry wyjdzie podwójnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biceps 10.06.2009 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Dobra, zrobiłem tak: - szerokość przęsła 200 cm, wysokość przęsła 100 cm, - 23 pręty (tralki) z czego co drugi pręt o długości 50 cm, - daje odległości między prętami dołem 8,2 cm, górą 15,8 cm - płaskowniki mocowane 10 cm od dołu prętów oraz 10 cm od góry prętów, plus dodatkowy płaskownik zamocowany 40 cm od dołu (wszystkie płaskowniki obustronne) Tralki planuję zrobić z pręta 10x10 mm, natomiast płaskowniki dać 30x4. Pozostaje wybrać wykończenie prętów - jakiś grot, kulka, grot z kulką ... sporo tego Mam nadzieję, że całość wyjdzie w miarę ładnie i ekonomicznie. A w ogóle, czy ktoś może mi powiedzieć, ile mniej więcej może kosztować mb materiałów, które będę potrzebował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.06.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Dobra, zrobiłem tak: - szerokość przęsła 200 cm, wysokość przęsła 100 cm, - 23 pręty (tralki) z czego co drugi pręt o długości 50 cm, - daje odległości między prętami dołem 8,2 cm, górą 15,8 cm - płaskowniki mocowane 10 cm od dołu prętów oraz 10 cm od góry prętów, plus dodatkowy płaskownik zamocowany 40 cm od dołu (wszystkie płaskowniki obustronne) Tralki planuję zrobić z pręta 10x10 mm, natomiast płaskowniki dać 30x4. Pozostaje wybrać wykończenie prętów - jakiś grot, kulka, grot z kulką ... sporo tego Mam nadzieję, że całość wyjdzie w miarę ładnie i ekonomicznie. A w ogóle, czy ktoś może mi powiedzieć, ile mniej więcej może kosztować mb materiałów, które będę potrzebował? Tylko jedna uwaga - pręt kwadratowy 10/10mm jest trochę za cienki. Sugeruję 14/14mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 10.06.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Dobra, zrobiłem tak: - szerokość przęsła 200 cm, wysokość przęsła 100 cm, - 23 pręty (tralki) z czego co drugi pręt o długości 50 cm, - daje odległości między prętami dołem 8,2 cm, górą 15,8 cm - płaskowniki mocowane 10 cm od dołu prętów oraz 10 cm od góry prętów, plus dodatkowy płaskownik zamocowany 40 cm od dołu (wszystkie płaskowniki obustronne) Tralki planuję zrobić z pręta 10x10 mm, natomiast płaskowniki dać 30x4. Pozostaje wybrać wykończenie prętów - jakiś grot, kulka, grot z kulką ... sporo tego Mam nadzieję, że całość wyjdzie w miarę ładnie i ekonomicznie. A w ogóle, czy ktoś może mi powiedzieć, ile mniej więcej może kosztować mb materiałów, które będę potrzebował? Tylko jedna uwaga - pręt kwadratowy 10/10mm jest trochę za cienki. Sugeruję 14/14mm. Popieram ,zamowilem 14x14, ale 12x12 moim zdaniem to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biceps 10.06.2009 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Popieram ,zamowilem 14x14, ale 12x12 moim zdaniem to minimum Zdecydowałem się ostatecznie na 12x12 - 10x10 to faktycznie mizeria jak się zastanowiłem i powyobrażałem to sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts