Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ośla łączka

Chef Paul

Recommended Posts

... kilka kwiatków:

1. Wizyta u lekarza rodzinnego - zgłasza się do lekarza rodzinnego pacjent z prośbą o przekaz na prześwietlenie płuc. Pacjent twierdzi, że miał bezpośredni kontakt z osobą chorą na płuca (kaszel wykrztuśny z krwią).

Odpowiedź lekarza: "Proszę Pani, Pani bajki opowiada, tak chorych ludzi spotkać można tylko w szpitalach, pozatym na takie prześwietlenia brakuje pieniędzy".

... nurtuje mnie pytanie: Co jest droższe ? Leczenie czy profilaktyka ?

2. Konkurs telefoniczny - ... dzwonek telefonu, przemiły głos w słuchawce informuje, że właśnie wylosowano ją z abonentów telekomunikacji, jako osobę do Konkursu o Zdrowiu. Należy odpowiedzieć na trzy pytania: po pierwsze Ile posiłków dziennie należy spożywać? po drugie Czy człowiek powinien więcej pić podczas upałów ? po trzecie Czy nadużywanie alkoholu szkodzi naszemu zdrowiu ? ... pięknie, odpowiedziała Pani prawidłowo na wszystkie pytania, otrzyma Pani pocztą zawiadomienie w sprawie nagród.

Po tygodniu przychodzi list - Uprzejmie zawiadamiamy, że w konkursie telefonicznym na temat zdrowia, odpowiedziała Pani prawidłowo na wszystkie pytania. Uprzejmie zapraszamy po odbiór nagrody o godz "xxx" w miejscu "xyz" gdzie odbędzie się ich losowanie.

Ludzie przychodzą, przy wejściu odbiera się od nich "zawiadomienie - zaproszenie", w zamian wręcza się karteczkę formularz (podać imię, nazwisko, adres) służącą ponoć do losowania nagród. Następnie odbywa się pokaz "zdrowotnej pościeli z sierści dupy wielbłąda", ... można kupić za niezwykle atrakcyjną cenę (no darmo wręcz), tylko dla Nich jako wybrańców, konkursowych Laureatów, ... kto kupi otrzyma Dodatkową Nagrodę.

2. Przystanek komunikacji miejskiej - Do starszej kobiety, podchodzi facio w średnim wieku (schludnie ubrany, miła aparycja) "dzień dobry Pani, bardzo proszę pozdrowić syna" ... "którego ?" (odpowiada pytaniem Starsza Pani) ... "no najstarszego" (pada w odpowiedzi i dalej) "tak, przy okazji, ... miałem mu przekazać płytę, ale jakoś ostatnio nie było możliwości, ... była by Pani uprzejma ? ... od Chmielewskiego, ... kiedy będzie Pani w domu to przyniosę" (Starsza Pani w odpowiedzi) "oj, bardzo póżno" (Chmielewski) "... zaraz, zaraz, chyba ją nawet mam ze sobą (grzebiąc w teczce, wyciąga płytkę CD) ... no 19 zł się należy, syn obiecał zwrócić poniesione koszty"

Czy znajdujecie takie kwiatki ? Sądzę, że warto powiadomić o takich zdarzeniach osoby zwłaszcza starsze i je przed oszustami ostrzegać

ps - Starsza Pani otrzymała stosowną "zjebkę" wraz z instrukcjami

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A mnie zastanawiają prawie darmowe wycieczki (za symboliczną kwotę) gdzie ma być prezentacja róznych badziewi typu właśnie pościel z du.py wielbłąda. Czy presja jest tak duża że więszość ludzi to kupuje (może pogróżki jakieś :roll: ). Bo ja bym się przejechał na taką wycieczkę w ramach protestu upił i puściła pawia na tą pościel. Albo lepiej na co innego bo by mi kazali zapłacić.(np Panią/Pana demonstrującego te cuda).

... kilka kwiatków:

1. Wizyta u lekarza rodzinnego - zgłasza się do lekarza rodzinnego pacjent z prośbą o przekaz na prześwietlenie płuc. Pacjent twierdzi, że miał bezpośredni kontakt z osobą chorą na płuca (kaszel wykrztuśny z krwią).

Odpowiedź lekarza: "Proszę Pani, Pani bajki opowiada, tak chorych ludzi spotkać można tylko w szpitalach, pozatym na takie prześwietlenia brakuje pieniędzy".

... nurtuje mnie pytanie: Co jest droższe ? Leczenie czy profilaktyka ?

Kiedy był ten kontakt? I pare innych pytan mozna zadac. Nie sądze aby akurat rtg było konieczne.

pani w banku szykuje kasę

kasa to 100.000 (dla Chiefa - 31.250 dolców)

liczy na maszynce przy wszystkich w kolejce, banderoluje...

na samym końcu pyta mnie, czy chcę przeliczć w "pokoju obok" - idiotka

Może chciała Cię z taką grubą kasą wyprowadzic tylnym wyjściem?

Podobno tak mozna.

Gość elutek

ostatnio dumam nad takim oto "kwiatkiem" :roll:

nie mogę zapłacić za zakupy męża kartą /kasjerka nie pozwala :( /, ale jak zrobię 3 kroki od kasy

i włożę kartę do bankomatu /na oczach tejże kasjerki/, to pieniądze dostaję :) i wręczam je tej samej kasjerce,

która już z uśmiechem na ustach :) przyjmuje je ode mnie :roll:

Gość M@riusz_Radom
No i dobrze robi, że nie przyjmuje. Nie wiem czy nie powinna jej nawet zatrzymać i/lub wręcz powiadomić Policję ;) Karta wydawana jest imiennie i tylko osoba, której nazwisko i imię widnieje na karcie ma prawo jej używać. Tak więc nie dziw się kobicinie, tylko podziwiaj ją za czujność. Może następnym razem nie pozwoli na to, aby ktoś zrobił zakupy korzystając z Twojej karty, którą zwinęli Tobie razem z portfelem ...

Gość M@riusz_Radom

Może chciała Cię z taką grubą kasą wyprowadzic tylnym wyjściem?

Podobno tak mozna.

Przy wypłatach awizowanych można. Niektóre oddziały PKO BP proponują nawet zawezwanie agencji ochrony celem konwojowania w obrębie powiatu ;) cena przystępna ;)

Gość elutek
No i dobrze robi, że nie przyjmuje. Nie wiem czy nie powinna jej nawet zatrzymać i/lub wręcz powiadomić Policję ;) Karta wydawana jest imiennie i tylko osoba, której nazwisko i imię widnieje na karcie ma prawo jej używać. Tak więc nie dziw się kobicinie, tylko podziwiaj ją za czujność. Może następnym razem nie pozwoli na to, aby ktoś zrobił zakupy korzystając z Twojej karty, którą zwinęli Tobie razem z portfelem ...

owszem, zgadza się :)

chodzi mi tylko o ten paradoks, że bankomat przyjmuje tę nie moją kartę bez problemu :roll:

no i gdybym chciała oszukać kogoś na nie moją kartę, to byłaby to karta z żeńskim imieniem -

właśnie dlatego, żeby nie budzić podejrzeń 8) :wink:

Gość M@riusz_Radom

Bankomat nie weryfikuje osoby tylko PIN ;) Ja tam dla zasady za każdym razem jak kasjer nie sprawdzi imienia i nazwiska na karcie albo nie zweryfikuje podpisu na rachunku z tym widniejącym na karcie mówię "czy Pan wie, że właśnie padł Pan ofiarą prowokacji dziennikarskiej a ja korzystałem z karty żony" - miny niektórych osobników są bezcenne ..

Dlatego strasznie podoba mi się prośba o pokazanie dokumenty tożsamości ze zdjęciem podczas transakcji finalizowanych kartą kredytową - powszechnie praktykowane w USA i coraz większej ilości krajów europejskich ..

Przynajmniej jak zgubię kartę to wiem, że nikt nie wyczyści mi konta albo limitu ...

dodam od siebie

pani w banku szykuje kasę

kasa to 100.000 (dla Chiefa - 31.250 dolców)

liczy na maszynce przy wszystkich w kolejce, banderoluje...

na samym końcu pyta mnie, czy chcę przeliczć w "pokoju obok" - idiotka

Dziś podobna sytuacja w oddziale pocztowym. Małutkie pomieszczenie pełne ludzi, babcinka przed okienkiem, ogólnie cisza a pani kasjerka na cały głos 1263 zł i liczy babcine banknoty z osobna ...sto, dwieście....

Byłam w szoku

Super okazja dla złodzieja

No i dobrze robi, że nie przyjmuje. Nie wiem czy nie powinna jej nawet zatrzymać i/lub wręcz powiadomić Policję ;)

owszem, zgadza się :)

chodzi mi tylko o ten paradoks, że bankomat przyjmuje tę nie moją kartę bez problemu :roll:

Elutek, jesli Ci sie cos takiego zdarzyło również w Carrefour w Otwocku to... to przez Ciebie spóźniłam się z dziećmi kumpla na basen! :wink:

Przy niektórych bankomatach są kamery, jeśli jest zgłoszenie o "wyczyszczeniu" karty to mozna sprawdzic zapis. Nie wiem jak to u nas funkcjonuje, ale jak znajomym w Berlinie ktoś konto wyczyscił to na filmie pieknie wyszło, że to ich listonosz.

Kasjerka nie ma podstaw czepiać się kto i jak wybiera z bankomatu, ale jak w kasie problem to juz jej broszka.

Gość elutek
Elutek, jesli Ci sie cos takiego zdarzyło również w Carrefour w Otwocku to... to przez Ciebie spóźniłam się z dziećmi kumpla na basen! :wink:

:roll:

/to nie ja :lol: /

nie spowodowałam żadnego opóźnienia, moja obecność przy kasie trwała nawet krócej,

niż gdybym płaciła moją kartą lub gotówką :)

:roll:

/to nie ja :lol: /

nie spowodowałam żadnego opóźnienia, moja obecność przy kasie trwała nawet krócej,

niż gdybym płaciła moją kartą lub gotówką :)

Babeczka zablokowała kasę, twierdziła, że od pół roku tą kartą płaci bez problemów (ale cos z jej miny widac było, że nie do końca). Kasjerka się zorientowała jak juz transakcja była w trakcie i po ptokach, chciała od kobiety jakis dokument, że jesli nawisko się zgadza (znaczy zona) to OK. No ale ta kobitka miała inne nazwisko niz mąż, zaczęła się awanturowac, że jakim prawem jej zabrano karte, a może ktoś na zapleczu płaci jej kartą itp.

Ja duzo rozumiem, mozna rzadko uzywac kart, nie znac przepisów dotyczących ich uzywania, nie wiedziec że sprzedawca może podejrzana kartę zatrzymać, ale chyba nie mozna byc na tyle głupim, żeby podpisać się nie swoim imieniem i nazwiskiem (na dodatek innej płci!) i iść w zaparte, nie wiedzieć że cos tu chyba nie do końca zgodne z prawem jest.

Elutek, ja wiem, że Ty wiesz, ale widać mnóstwo ludzi nie wie...

Gość elutek

zielony_listku :) bardzo dobrze, że kasjerki zwracają uwagę na karty i przede wszystkim

ich właścicieli - bardzo to popieram i chwała im za to, tylko... co z tego?

żaden prawdziwy oszust nie zrobi zakupów na fałszywą kartę /po co te stresy i ryzyko?/,

pójdzie sobie spokojnie do bankomatu i ... :-?

mam nadzieję, że to się też kiedyś zmieni :roll:

zielony_listku

żaden prawdziwy oszust nie zrobi zakupów na fałszywą kartę /po co te stresy i ryzyko?/,

Hm, no na oszukiwaniu to ja się nie znam, więc nie wiem co by wolał prawdziwy oszust :wink:

Inna sprawa, że właścicielowi karty też nie wolno podać obcej osobie numeru PIN.

Do mojego konta, jak trzeba było, wyrabiałam dodatkowe karty bez żadnego wahania, nawet mi do głowy nie przyszlo dac komus moja kartę.

A bankomaty to swój rozum majom, jeden mnie raz ugryzł :-)

... następny "kwiatek" - "służba zdrowia".

W jednym z poznańskich szpitali, podano pacjentce poranny zestaw leków.

Pacjentka zauważyła, zupełnie inne tabletki, niż te które podawano jej uprzednio.

Reakcja pielęgniarki na zwróconą uwagę przez pacjentkę: "... o ... to miały być dla tego Pana z pokoju obok, który zmarł poprzedniego wieczora" ... poczem wymieniła "piguły" w pojemniczku. Słowo "przepraszam" nie przeszło jej przez gardło.

Ciekawe jak często takie "pomyłki" się zdarzają i czym skutkują ?

Gość M@riusz_Radom

Ciekawe jak często takie "pomyłki" się zdarzają i czym skutkują ?

1 ) http://skkf.jogger.pl/files/e-rzyga.gif

2) http://cdrlab.pl/forum/images/smilie/icon_wc.gif

3) http://emotka.net/emots/h/czaszka.gif

Perełka dotycząca pozwolenia na budowę :o dla pompy ciepła :o , w budynku w trakcie budowy z aktualnym pozwoleniem na budowę (w trakcie budowy) :o .

Pan w Starostwie poza opiniami z artykułów Muratora opiera się również na opinii pani prawnik xxxxxxxx, rzeczoznawcy z kancelarii prawnej xxxxx, która uzasadnia to tak:

"Wykonanie pompy ciepła stanowi wykonywanie robót budowlanych w rozumieniu ustawy Prawo budowlane. Jest to bowiem urządzenie techniczne związane z obiektem budowlanym (urządzenie budowlane), a więc w świetle ustawy traktowane jest jako część obiektu budowlanego (art.3pkt1). Roboty takie wymagają uzyskania pozwolenia na budowę, ponieważ nie zostały zwolnione z tego obowiązku w art. 29 ustawy, zaś ustawa przyjmuje jako zasadę obowiązek uzyskania pozwolenia na budowę (art. 28 ust.1)."