bobiczek 18.06.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 i tak wszystkich przebija przepis nakazujący przy eutanazji używać sterylnej igły do strzykawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 19.06.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Kwiatek z Urzędu Skarbowego, czekam na zwrot kasy (jeszcze za czasów ulgi remontowej), dawno po terminie i nic. Idę do Skarbówki, a tam pani mówi, że ja nie dostarczyłam kwitka, że sie w zeszłym roku przemeldowałam i mnie nie moga rozliczyć. Mowię, że przeciez w zeszłym roku juz mnie w tej własnie Skarbówce rozliczali i żadnego kwitka nie chcieli, kolejny rok jestem ich "klientem". Mur. Wypelniłam kwitek. Na to pani - to proszę dostarczyc rozliczenie. A ja na to, że juz dostarczyłam. A pani, że ona go nie ma. A ja wkurzona, że niech poszuka, bo ja mam potwierdzenie wysłania i teraz to ich problem, że zgubili. Leżało u pani na biurku. Prawie na wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 28.06.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 ich problem pod warunkiem że wysłałaś z potwierdzeniem odbioru... Jeżeli zwykły polecony, to nadal jest twoj problem.. prawdopodobnie bedzieszc jeszcze raz skladac papierki.. ale luuuzik... ja przez "niemożność" uzyskania wszystkich wlasciwych papierkow rozliczylem sie ze skarbowka w zeszlym roku w listopadzie... wymagali tyle papierkow (ktore zreszta musialem wziac od nich samych) ze pol roku mi zajelo skompletowanie wszystkiego... teraz czekam z dusza na ramieniu na zwrot duzej kasy... VAT juz mi i tak ukradli, wiec licze ze chociaz podatek dochodowy zwroca.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 29.06.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 ich problem pod warunkiem że wysłałaś z potwierdzeniem odbioru... Jeżeli zwykły polecony, to nadal jest twoj problem.. prawdopodobnie bedzieszc jeszcze raz skladac papierki.. ale luuuzik... Moja historia się skończyła dobrze, bo przy mnie kobieta znalazła moje kwity na swoim biurku. Jasne, że gdyby ich jednak nie znalazła, to musiałabym je dostarczyc jeszcze raz (w końcu to mnie zależało na zwrocie podatku), ale zawsze mam kopię PIT-u w domu. Współczuje Ci Xiff, mam nadzieję, że jednak dalej pójdzie dobrze Raz mi Pani w US chciała sprawdzac rachunki, ale na komentarz: "ale to chyba szkoda czasu, bo i tak rachunków mam na trzy razy większą kwotę niz wyskośc ulgi", pani przyznała mi rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 02.07.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 i tak wszystkich przebija przepis nakazujący przy eutanazji używać sterylnej igły do strzykawki Bo eutanazja to znaczy"dobra,godna śmierć". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 02.07.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Miesce akcji: campus universytecki w czasie kursów wakacyjnych Udział biorą: młodzież z calutkiego świata kwiatek: administracja wzywa wszystkich, absolutnie wszystkich, żeby przerwali zajęcia w salach i przybyli do wspólnej aulii, po to... by ich poinformować, że jeden z kursantów ma dość poważną chorobę zakaźną (przenoszącą się jak grypa) i należy... kategorycznie unikać wszelkich zgromadzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.07.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 zaczęła się awanturowac, że jakim prawem jej zabrano karte, a może ktoś na zapleczu płaci jej kartą itp. . No właśnie. Jak to jest z tym zatrzymaniem karty w kasie marketu czy innej?? Przecież faktycznie pani kasjerka może sobie kartę wziąść i nią zapłacić. Chyba powinien być od razu spisany jakiś protokół zatrzymania, że z godziną tą i tą ktoś poza mną ma dostęp do mojej karty. A ja swoją drogą od razu dzwonię i zastzregam... Byłam świadkiem jak kobiecie kasjerka zatrzymała kartę kredytową. Po prostu odłożyła, bo z kartą coś nie tak. I co? Właścicielka mówi, że niech przyjdzie ktoś z administracji i podpisze fakt zatrzymania - a ta, że zajęci. I że ma odejść od kasy bo kolejka czeka. Trochę ją podbuntowałam, że jak czeka, to szybciej kasjerka się ruszy. Ja rozumiem, że ona ma przepisy i musi przestrzegać ale w końcu to czyjaś forsa jest... Jak mnie się zdarzyło, ze w Londynia panienka nie wierzyła, że osoba na zdjęciu karty to ja to od razu zadzwonili do jakiejś ich informacji, musiałam odpowiedzieć na kilka pytań mając niezły ubaw z literowaniem polskich imion rodziców itp po czym po 10 min wszytsko się wyjaśniło, zostałam grzecznie przeproszona i OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 03.07.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 No właśnie a jaki przepis mówi że byle patałach może sobie zatrzymać kartę np. mojej żony która jest w moich rękach?? Dziś kasjerka, jutro ochroniarz pojutrze może sprzątaczka bo mi krzywo z oczu patrzy? Co ona ma do tego? Nie przyjąć płatności gdy karta nie jest moja to jedno i to rozumiem a zabranie jej to drugie. Niech sobie pilnują swojego nosa. A jeśli już o tym mowa czyż nie jest idiotyzmem że na potwierdzeniu płatnościu trzeba złożyć podpis taki jaki jest na karcie? Są jeszcze takie terminale i karty. Przecież największy nawet kretyn o tym wie i w przypadku kradzieży podpisze się tak samo jak również do płacenia damską kartą podstawi kobietę a męską mężczyznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 06.07.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 No właśnie a jaki przepis mówi że byle patałach może sobie zatrzymać kartę np. mojej żony która jest w moich rękach?? I.W. nie gorączkuj się tak, tylko przeczytaj spokojnie regulamin użytkowania Twojej karty, bo jest 95% szans, że to ten patałach ma rację (mozliwe, że nawet ma prawo ją przeciąć). A Ty na 95% nie masz prawa posługiwać się kartą żony. A jeśli już o tym mowa czyż nie jest idiotyzmem że na potwierdzeniu płatnościu trzeba złożyć podpis taki jaki jest na karcie? Są jeszcze takie terminale i karty. Przecież największy nawet kretyn o tym wie i w przypadku kradzieży podpisze się tak samo jak również do płacenia damską kartą podstawi kobietę a męską mężczyznę. Nie obraź się, ale z Twojego toku myslenia wynika, że skoro "męską" kartą posługuje się kobieta (i na dodatek perfekcyjnie podrabia męski podpis) to na pewno jest to uczciwa transakcja, bo przecież oszuści nie są takimi kretynami??? No dośc nowatorski sposób autoryzacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 06.07.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 No właśnie. Jak to jest z tym zatrzymaniem karty w kasie marketu czy innej?? Przecież faktycznie pani kasjerka może sobie kartę wziąść i nią zapłacić. Chyba powinien być od razu spisany jakiś protokół zatrzymania, że z godziną tą i tą ktoś poza mną ma dostęp do mojej karty. A ja swoją drogą od razu dzwonię i zastzregam... Próbowałam pogooglać, są jakieś formularze zatrzymania karty, jest cos o konieczności przecięcia itp., ale to chyba sporo zależy od konkretnego banku i od firmy obługujacej transakcję, nie znalazłam na razie żadnych ogolnoobowiązujacych przepisów. Przy okazji w wielu miejscach spotkałam sie, że kasjer ma prawo wylegitymować klienta. Jak mnie się zdarzyło, ze w Londynia panienka nie wierzyła, że osoba na zdjęciu karty to ja to od razu zadzwonili do jakiejś ich informacji, EZS, co innego jak są wątpliwości co do tego, czy Ty to Ty ewentualnie co do wazności karty - wtedy mozna kontaktowac się z bankiem czy telefonicznie autoryzowac transakcję u firmy obsługującej (np. Polcardu). Ale jak widac, że ktos się posługuje karta, na której są dane innej osoby/osób, to raczej cos nie halo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 06.07.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Z tym daniem karty innej osobie, to OK, rozumiem. Raczej chodziło mi o sytuację, którą ja widziałam. Kobieta odebrała nową kartę z banku (tak twierdziła) i karta była zastrzeżona lub coś innego, w każdym razie kasjerka chciała ją zatrzymać. Jakoś mi to nie chce się pomieścić w wyobraźni. Oddać moją kartę komuś? A jak ona potem powie, że "a skąd, nic nie wie" a konto wyczyści, to jak ja udowodnię, że to ona??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 06.07.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Z tym daniem karty innej osobie, to OK, rozumiem. Raczej chodziło mi o sytuację, którą ja widziałam. Kobieta odebrała nową kartę z banku (tak twierdziła) i karta była zastrzeżona lub coś innego, w każdym razie kasjerka chciała ją zatrzymać. Jakoś mi to nie chce się pomieścić w wyobraźni. Oddać moją kartę komuś? A jak ona potem powie, że "a skąd, nic nie wie" a konto wyczyści, to jak ja udowodnię, że to ona??? tez mi sie wydaje, tak na chłopski rozum, że kasjer nie powinien zabierac karty z zasięgu wzroku klienta, nawet podejrzanego . Zerknij, tutaj znalazlam trochę: http://www.kartyonline.net/niusy.php?id=311 http://www.eservice.com.pl/aktualnosci/index_html_Zprasy/index_html_folder_prasa/index_html_przyjm_zapl Z tego pierwszego linku wynika, że zatrzymaną kartę trzeba przeciąć, a jesli klient ostro protestuje, to wtedy spisuje się protokół zatrzymania. Ale nie wiem, czy to jest reguła. Zreszta, skoro do dokonania platności nie powinno się tracic karty z oczu, to i w takich wypadkach chyba też? Swego czasu głosno się mówiło, że kelnerom nie wolno brac karty i sobie z nia iśc do terminala, tak że klient nie widzi co on robi. Co do tej babeczki, to albo w banku jakies niedopatrzenie/pomyłka, albo powinna pierwszą transakcję nową karta zrobić w bakomacie, żeby ja aktywować - a tego nie zrobiła. No ale mniejsza o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 06.07.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 No właśnie a jaki przepis mówi że byle patałach może sobie zatrzymać kartę np. mojej żony która jest w moich rękach?? I.W. nie gorączkuj się tak, tylko przeczytaj spokojnie regulamin użytkowania Twojej karty, bo jest 95% szans, że to ten patałach ma rację (mozliwe, że nawet ma prawo ją przeciąć). A Ty na 95% nie masz prawa posługiwać się kartą żony. A jeśli już o tym mowa czyż nie jest idiotyzmem że na potwierdzeniu płatnościu trzeba złożyć podpis taki jaki jest na karcie? Są jeszcze takie terminale i karty. Przecież największy nawet kretyn o tym wie i w przypadku kradzieży podpisze się tak samo jak również do płacenia damską kartą podstawi kobietę a męską mężczyznę. Nie obraź się, ale z Twojego toku myslenia wynika, że skoro "męską" kartą posługuje się kobieta (i na dodatek perfekcyjnie podrabia męski podpis) to na pewno jest to uczciwa transakcja, bo przecież oszuści nie są takimi kretynami??? No dośc nowatorski sposób autoryzacji... Czy zatem osoba w kasie zna regulamin konta mojej żony (i wszystkich żon i mężów we wszystkich bankach ) że może zabrać kartę? A skąd wie jakie to jest konto i jaki regulamin? Czy zatrudniona jest przez bank do pilnowania transakcji czy przez market do obsługi kasy? Kartą żony sie nie posługuję ba nawet pinu nie znam ale uważam że te osoby nie są do pilnowania przestrzegania prawa (czy też raczej regulaminu banku). Z mojego toku myślenia nie wynika to co napisałeś. Wynika raczej to że dodatkowa autoryzacja poprzez pilnowanie przez kasjera czy zgadza się płeć osoby jest wysoce nieskuteczna gdyż gdyby ktoś chciał dokonać transakcji nieswoją kartą zdobytą w drodze przestępstwa najprawdopodobniej zrobi to przy pomocy innych osób odpowiedniej płci i przejdzie ten poziom autoryzacji bez trudu. A odnośnie podpisu ja używam kilku wzorów podisów nie raz się pomyliłem i co? Nikt na to uwagi nie zwrócił. Zatem w ogóle udział kasjera w autoryzacji transakcji wydaje się być zbędny.Nie twierdzę że to źle ale ludzie (kasjerzy) bywają różni. Może się zdarzyć jakiś niespełniony detektyw który zabierze Ci kartę bo ci źle z oczu patrzy, powie ci że np. podpis mu się nie podoba i narobi zwykłego kłopotu. Po prostu nie powinni miec takich uprawnień i tyle(o ile je mają) bo swoich pieniędzy powinien pilnować każdy sam. Ale zbaczamy z tematu wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 06.07.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Przepraszam ale "nie swoją" pisze się osobno (nie z przymiotnikami),podobnie jak "ci" w listach piszemy wielką literą(chyba,że nie Masz szacunku do tej osoby)-alemożesięmylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.07.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Wydawcy kart są bardzo wyczuleni na zachowania kasjerów. W Polsce bardzo niechętnie kasjer zabiera kartę, nawet gdy na terminalu wywala komunikat, że karta jest kradziona. To większy problem myślę...Ale o tym dowiadujemy się dopiero, gdy ktoś nam sklonuje kartę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 06.07.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Przepraszam ale "nie swoją" pisze się osobno (nie z przymiotnikami),podobnie jak "ci" w listach piszemy wielką literą(chyba,że nie Masz szacunku do tej osoby) -alemożesięmylę? Przepraszam ale "swój" jest zaimkiem dzierżawczym a nie przymiotnikiem W zwrocie "nie Masz szacunku", czasownika nie piszemy z wielkiej litery. W języku polskim nie ma też wyrazu "alemożesięmylę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.07.2009 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 06.07.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Przepraszam ale "nie swoją" pisze się osobno (nie z przymiotnikami),podobnie jak "ci" w listach piszemy wielką literą(chyba,że nie Masz szacunku do tej osoby) -alemożesięmylę? Być może nie mylisz się ale piszę tu szybko w przerwie innych zajęć (akurat teraz pracuję). Zapewne znajdziesz tu też kupę innych błędów interpunkcyjnych,przekręconych wyrazów nie tylko moich. Możesz wszystkim piszącym równiez zwrócić uwagę że nie stosują się do zasad języka polskiego. To forum luźnej, szybkiej wymiany myśli a posty nie są oficjalnymi listami. Lub jak kto woli występują tu "oczywiste blędy pisarskie". Jeśli bym chciał tak analizowac poprawność językową innych osób na wszystkich forach na których piszę nie miałbym czasu napisać nic na temat. Ale każdy ma swoje natręctwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 06.07.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Ale każdy ma swoje natręctwa. Zwłaszcza , że są to natręctwa osoby niedouczonej - c.b.d.o. jak mawiają matematycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 06.07.2009 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Przepraszam ale "nie swoją" pisze się osobno (nie z przymiotnikami),podobnie jak "ci" w listach piszemy wielką literą(chyba,że nie Masz szacunku do tej osoby) -alemożesięmylę? Przepraszam ale "swój" jest zaimkiem dzierżawczym a nie przymiotnikiem W zwrocie "nie Masz szacunku", czasownika nie piszemy z wielkiej litery. W języku polskim nie ma też wyrazu "alemożesięmylę". A jednak brak Ci polotu!?A co stało się z dowcipem twym ? Tak na marginesie-błędy klawiaturowe często różnią się od tych elementarnych-wszyscy(mam nadzieję to widzą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts