Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zamotonować futrunę w GK żeby było sztywno?

Recommended Posts

Jak osadzić ościeżnicę w ściance GK, żeby można było trzasnąć drzwiami w nerwach? :-)

Rozważam najzwyklejszą futrynę metalową. Na stronach Rigips jest bogata biblioteka ale tego nie znalazłem...

Ramę robisz z normalnego profila na ścianki i mocujesz wtryskując piankę wewnątrz futryny. Wcześniej musisz ją jakoś przymocować (blachowkrętami) i dać rozpórki.

Trzeba to zrobić na profilach UA, ale niesamowicie dobrze osadzonych. Tu masz skrótowy opis zagadnienia:

http://www.e-izolacje.pl/sciany,5171.htm

http://img231.imageshack.us/img231/6550/drzwi.png

...

Dziękuję! To jest właśnie super przydatna odpowiedź.

Co do pytania to uważam, że ścianki GK są kiepskim pomysłem. Mam murowane z BK12. A z GK muszę zrobić łazienkę, którą potem ewentualnie mógłbym bezproblemowo usunąć, stąd moje pytanie. Poza tym, montuje ją na podłogówce. Jeszcze raz dziękuję.

Jak osadzić ościeżnicę w ściance GK, żeby można było trzasnąć drzwiami w nerwach? :-)

Rozważam najzwyklejszą futrynę metalową. Na stronach Rigips jest bogata biblioteka ale tego nie znalazłem...

do ścian karton-gips zamawia się specjalne ościeznice metalowe z wypustami pod kotwy do g-k i zapianowuje się, Porta produkuje takiez rzeczy, ja bardzo często wstawiam towar na budowy i często mam doczynienia z tego typu ścianami zwykle są na profilu 7,5 + płyta r5azem 10 wstawiamy wtedy ościeznicę regulowaną Porta-System montuje sie ją tak samo na ściany murowane i g-k tylko na piankę.

szczegółowe instrukcje montażu są na stronie Porty w zakładce adnotacje można rtam znaleźć sporo informacji o drzwiach.

pozdrawiam

• 1 month później...
owszem ale możesz zamówić ościeżnicę metalową o zmienionym profilu od 80mm do 170mm a nawet więcej a mając problem z grubością możesz tez kupić ościeżnicę regulowaną metalową chociaż taką spotkałem tylko w Porcie nawet Pol-Skone tego nie ma. to wygodne i ma sporą regulację np. 120-145mm i w tym przedziale trzeba się zmieścić ale masz margines na delikatny błąd typu mała odchyłeczka, ale lepeij nie robić odchyłek. :D