I.W. 10.06.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Odlazła mi farba z zielonych kartongipsów. Pomalowane było farbą lateksową a uprzednio gruntującą dragon. Na normalnych ścianach się to sprawdza.Czym więc zagruntować te zieloine płyty? Unigrunt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 10.06.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 przepraszam... a miala sie trzymac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.06.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 ... Czym więc zagruntować te zieloine płyty? Unigrunt?? rozrzedzoną farbą lateksową ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 10.06.2009 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 przepraszam... a miala sie trzymac? Nie-tak z nudów to robiłem. Ps Bardzo pożyteczna odpowiedź, nie szkoda Ci klawiatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 10.06.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 przepraszam... a miala sie trzymac? Nie-tak z nudów to robiłem. Ps Bardzo pożyteczna odpowiedź, nie szkoda Ci klawiatury? bo nie wiem czy farba odlazla od gruntu czy grunt z farba od plyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 10.06.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Odlazła mi farba z zielonych kartongipsów. Pomalowane było farbą lateksową a uprzednio gruntującą dragon. Na normalnych ścianach się to sprawdza. Czym więc zagruntować te zieloine płyty? Unigrunt?? jakby było zagruntowane to by nie odpadło, powodów możne być kilka kiepski grunt, za mało gruntu, źle gruntowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 10.06.2009 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Odeszło wszystko -ta farba gruntująca wraz z lateksowym korzuchem. Takimi gumowatymi płatami można ściągać. Zakładam więc że ta farba gruntująca jak dotąd bezproblemowa na białych płytach i tynku gipsowym nie gra z czymś czym nasączone są płyty zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 10.06.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 tak jak pisze Rezi. 1.Kiepski grunt2. zle gruntowane.brzoza, jak masz takie porady pisac to może lepiej sie nie wypowiadaj. Gruntowanie rorzedzoną jakąkolwiek farbą to nie gruntowanie tylko malowanie. http://img140.imageshack.us/img140/2126/shot1244655397.th.jpg W razie gdyby ktos miał wątpliwosci kogo słuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniecki 10.06.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Ja gruntowalem wszystkie plyty kg.zielone i biale farba gruntujaca backersa, ladne krycie i zero problemow.Na toposzla farba tikurillai efekt koncowy rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 10.06.2009 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Ale nie padła żadna podpowiedź oprócz Brzozy i Henieckiego. Wszyscy piszą jak być nie powinno. Jakieś inne sprawdzone metody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danbeat 10.06.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 mala podpowiedz od strony mojego zaprzyjaznionego wykonawcy - farbe gruntujaca rozrzedza gruntem i jemu trzyma... nie wiem ..dopiero za 3 mies mnie to czeka...ale tak dla ciekawosci chocby mozesz probe wykonac pewne jest ze Unigrunt czy jakakolwiek "akrylowa woda"nic Ci w przypadku zaimpregnowanego papieru na plycie nie da... powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 10.06.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 A po co gruntować zielone płyty?? Pierwsze malowanie farbą rozcieńczoną z wodą (pół na pół) i kolejne już tylko farbą. Nic nie odłazi wszystko wygląda super. Zużycie materiału prawidłowe. Co mam niby wzmacniać tym gruntem? Zielony papier ? Ciapanie gruntem po płytach tylko po to żeby mniej „piły” docelową farbę dla mnie nie ma sensu, lepiej rozrobić farbę wodą na pierwsze malowanie. A wogóle, co chwile pojawia się nowy wątek o gruntowaniu i każdy, że coś komuś nie wyszło, co jest? Przecież na etykiecie jest napisane, co i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 10.06.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 a wiec tak, na zieloną płytę ławkowcem wetrzyj grunt CapaSol. 1L kosztuje ok 15zł i rozcieńcza sie go 1:4 (tak więc za 15 zł masz 5L gruntu). Potem przemaluj to SamtGrunt-em albo Haftgrunt-em. Można kupować na litry a dzieki temu ze zagruntowalismy wczesniej capasolem zużycie ejst bardzo małe. Pozniej możesz malowac czym chcesz aczkolwiek również polecam farby firmy caparol. http://www.caparol.com.pl @mynia-pynia.... zenua skoro nie wiesz po co sie gruntuje to może najpierw sobie poczytaj a potem zabierz głos w dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.06.2009 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 ... brzoza, jak masz takie porady pisac to może lepiej sie nie wypowiadaj. Gruntowanie rorzedzoną jakąkolwiek farbą to nie gruntowanie tylko malowanie. ... siggi&alka naczytałes sie pewno w ulotkach reklamowych, ze gruntuje sie wyłacznie gruntem ... ? ! jak kiedys sam dojdziesz do tego, ze mozna farbą - napisz chetnie poczytam / czasem lubie sobie poczytywac uwagi teoretyków , serio ... :lol:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarcil 11.06.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 kup farbe podkladowa z gruntem i po problemie.odeszlo wszystko bo prawdopodobnie po szlifowaniu nie byly plyty odpylone trzeba zmisc pyl z regipsu grunt musi wyschnac co najmniej 12 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 11.06.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Brzoza ueheheh zenujący/a jestes, oprocz nabijania postów i wprowadzania w bład innych uzytkowników nic nie wnosisz na to forum. teoretyk? ja zyje m.in z malowania. Spójż pare postów wyżej na mój certyfikat. Ulotki? To juz wiem po jakich sklepach chodzisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 11.06.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 wciaz nie widze w tym czegosc zadziwiajacego to, calkiem normalne zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.06.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 ... ja zyje m.in z malowania. Spójż pare postów wyżej na mój certyfikat. Ulotki? To juz wiem po jakich sklepach chodzisz ... żyć z malowania a malowac to taka róznica jak czerpac korzyści z nierządu /jako alfons/ a samemu dawac ... certyfikat sobie w ramki opraw i pokazuj wnukom - mnie na takie plewy nie weźmiesz p.s. jesli wiesz po jakich sklepach chodze - to Ty jakiś wrózbita jesteś ... zamiast zyc z malowania może powinieneś sie wziąśc za karty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 11.06.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 ... ja zyje m.in z malowania. Spójż pare postów wyżej na mój certyfikat. Ulotki? To juz wiem po jakich sklepach chodzisz ... żyć z malowania a malowac to taka róznica jak czerpac korzyści z nierządu /jako alfons/ a samemu dawac ... certyfikat sobie w ramki opraw i pokazuj wnukom - mnie na takie plewy nie weźmiesz p.s. jesli wiesz po jakich sklepach chodze - to Ty jakiś wrózbita jesteś ... zamiast zyc z malowania może powinieneś sie wziąśc za karty ? hehe jakosc odszczekiwania wzrasta z iloscia postow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 11.06.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 a wiec tak, na zieloną płytę ławkowcem wetrzyj grunt CapaSol. http://www.caparol.com.pl jasne ze polecasz bo masz z tego niezłe rabaty więc normalne ze te produkty sprzedajesz i masz z tego kasę. Taka forma "doradztwa" jest mało wiarygodna. Co do "certyfikatu" wybacz ale ostatnio takie certyfikaty dawali za 7 godzinne szkolenia teoretyczne , a jak masz znajomości u jednego z dwóch dystrybutorów to nawet nie musisz być na "szkoleniu". Gruntowanie rozrzedzoną jakąkolwiek farbą to nie gruntowanie tylko malowanie. ... jak więc nazwać powlekanie ściany SamtGrund barwionym w systemie CExpress - malowanie gruntem czy gruntowanie ? SamtGrunt, Capagrund, itp mają spełnić takie sama zadanie jak każdy dobry grunt wymieszany z średniej jakości farbą akrylową. Farba akrylowa to taka sama dyspersja jak grunt ale dodano do niej wypełniacze mineralne + barwnik Zabarwienie gruntu ma również za zadanie uwidocznienia wszelkich niedoskonałości po szpachlowaniu lub spoinowaniu ściany płyt GK etc. Więc malowanie gruntem zabarwionym świeżo szpachlowanych ścian i płyt GK jest wskazane Inni producenci zalecają pierwsze malowanie rozcieńczonym swoim gruntem ( farba w kolorze białym nie transparentnym) później malowanie gruntem nie rozcieńczonym. Płyty GK mają zawsze różne chłonności i różne struktury powierzchni, wynika to różnic struktury i chłonności tektury okleinowej oraz z faktu spoinowani płyt. Chłonność wyrównuje się gruntami oraz farbami gruntującymi a strukturę wyrównuje farbami podkładowymi które mają więcej wypełniaczy mineralnych. Farby Caparola sa dobre, tak samo dobre jak każde inne produkty producentów na tej same półce cenowej, ani lepsze ani gorsze. @mynia-pynia.... zenua skoro nie wiesz po co sie gruntuje to może najpierw sobie poczytaj a potem zabierz głos w dyskusji na forum wszyscy mogą brać udział i głoszenie twierdzeń a tym stylu świadczy wyłącznie braku tolerancji dla innych forumowiczów oraz niskiej kulturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts