Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odłązi farba z zielonych płyt

Recommended Posts

Odlazła mi farba z zielonych kartongipsów. Pomalowane było farbą lateksową a uprzednio gruntującą dragon. Na normalnych ścianach się to sprawdza.

Czym więc zagruntować te zieloine płyty? Unigrunt??

jakby było zagruntowane to by nie odpadło, powodów możne być kilka

kiepski grunt,

za mało gruntu,

źle gruntowane

tak jak pisze Rezi.

1.Kiepski grunt

2. zle gruntowane.

brzoza, jak masz takie porady pisac to może lepiej sie nie wypowiadaj. Gruntowanie rorzedzoną jakąkolwiek farbą to nie gruntowanie tylko malowanie.

http://img140.imageshack.us/img140/2126/shot1244655397.th.jpg

W razie gdyby ktos miał wątpliwosci kogo słuchać.

mala podpowiedz od strony mojego zaprzyjaznionego wykonawcy - farbe gruntujaca rozrzedza gruntem i jemu trzyma...

nie wiem ..dopiero za 3 mies mnie to czeka...ale tak dla ciekawosci chocby mozesz probe wykonac

pewne jest ze Unigrunt czy jakakolwiek "akrylowa woda"nic Ci w przypadku zaimpregnowanego papieru na plycie nie da...

powodzenia ;)

A po co gruntować zielone płyty??

Pierwsze malowanie farbą rozcieńczoną z wodą (pół na pół) i kolejne już tylko farbą. Nic nie odłazi wszystko wygląda super. Zużycie materiału prawidłowe.

Co mam niby wzmacniać tym gruntem? Zielony papier ;)? Ciapanie gruntem po płytach tylko po to żeby mniej „piły” docelową farbę dla mnie nie ma sensu, lepiej rozrobić farbę wodą na pierwsze malowanie.

A wogóle, co chwile pojawia się nowy wątek o gruntowaniu i każdy, że coś komuś nie wyszło, co jest? Przecież na etykiecie jest napisane, co i jak?

a wiec tak,

na zieloną płytę ławkowcem wetrzyj grunt CapaSol. 1L kosztuje ok 15zł i rozcieńcza sie go 1:4 (tak więc za 15 zł masz 5L gruntu). Potem przemaluj to SamtGrunt-em albo Haftgrunt-em. Można kupować na litry a dzieki temu ze zagruntowalismy wczesniej capasolem zużycie ejst bardzo małe. Pozniej możesz malowac czym chcesz aczkolwiek również polecam farby firmy caparol.

http://www.caparol.com.pl

@mynia-pynia.... zenua :) skoro nie wiesz po co sie gruntuje to może najpierw sobie poczytaj :) a potem zabierz głos w dyskusji :)

... brzoza, jak masz takie porady pisac to może lepiej sie nie wypowiadaj. Gruntowanie rorzedzoną jakąkolwiek farbą to nie gruntowanie tylko malowanie.

...

siggi&alka

naczytałes sie pewno w ulotkach reklamowych, ze gruntuje sie wyłacznie gruntem ... ? ! :o

jak kiedys sam dojdziesz do tego, ze mozna farbą - napisz

chetnie poczytam / czasem lubie sobie poczytywac uwagi teoretyków , serio ... :lol:/

... ja zyje m.in z malowania. Spójż pare postów wyżej na mój certyfikat. Ulotki? To juz wiem po jakich sklepach chodzisz ...

żyć z malowania a malowac to taka róznica jak czerpac korzyści z nierządu /jako alfons/ a samemu dawac ...

certyfikat sobie w ramki opraw i pokazuj wnukom - mnie na takie plewy nie weźmiesz :lol:

p.s. jesli wiesz po jakich sklepach chodze - to Ty jakiś wrózbita jesteś ...

zamiast zyc z malowania może powinieneś sie wziąśc za karty ? :lol:

... ja zyje m.in z malowania. Spójż pare postów wyżej na mój certyfikat. Ulotki? To juz wiem po jakich sklepach chodzisz ...

żyć z malowania a malowac to taka róznica jak czerpac korzyści z nierządu /jako alfons/ a samemu dawac ...

certyfikat sobie w ramki opraw i pokazuj wnukom - mnie na takie plewy nie weźmiesz :lol:

p.s. jesli wiesz po jakich sklepach chodze - to Ty jakiś wrózbita jesteś ...

zamiast zyc z malowania może powinieneś sie wziąśc za karty ? :lol:

hehe jakosc odszczekiwania wzrasta z iloscia postow.

a wiec tak,

na zieloną płytę ławkowcem wetrzyj grunt CapaSol.

http://www.caparol.com.pl

jasne ze polecasz bo masz z tego niezłe rabaty więc normalne ze te produkty sprzedajesz i masz z tego kasę. Taka forma "doradztwa" jest mało wiarygodna.

Co do "certyfikatu" wybacz ale ostatnio takie certyfikaty dawali za 7 godzinne szkolenia teoretyczne , a jak masz znajomości u jednego z dwóch dystrybutorów to nawet nie musisz być na "szkoleniu".

Gruntowanie rozrzedzoną jakąkolwiek farbą to nie gruntowanie tylko malowanie.

...

jak więc nazwać powlekanie ściany SamtGrund barwionym w systemie CExpress - malowanie gruntem czy gruntowanie ?

SamtGrunt, Capagrund, itp mają spełnić takie sama zadanie jak każdy dobry grunt wymieszany z średniej jakości farbą akrylową. Farba akrylowa to taka sama dyspersja jak grunt ale dodano do niej wypełniacze mineralne + barwnik

Zabarwienie gruntu ma również za zadanie uwidocznienia wszelkich niedoskonałości po szpachlowaniu lub spoinowaniu ściany płyt GK etc. Więc malowanie gruntem zabarwionym świeżo szpachlowanych ścian i płyt GK jest wskazane

Inni producenci zalecają pierwsze malowanie rozcieńczonym swoim gruntem ( farba w kolorze białym nie transparentnym) później malowanie gruntem nie rozcieńczonym.

Płyty GK mają zawsze różne chłonności i różne struktury powierzchni, wynika to

różnic struktury i chłonności tektury okleinowej oraz z faktu spoinowani płyt.

Chłonność wyrównuje się gruntami oraz farbami gruntującymi a strukturę wyrównuje farbami podkładowymi które mają więcej wypełniaczy mineralnych.

Farby Caparola sa dobre, tak samo dobre jak każde inne produkty producentów na tej same półce cenowej, ani lepsze ani gorsze.

@mynia-pynia.... zenua :) skoro nie wiesz po co sie gruntuje to może najpierw sobie poczytaj :) a potem zabierz głos w dyskusji :)

na forum wszyscy mogą brać udział i głoszenie twierdzeń a tym stylu świadczy wyłącznie braku tolerancji dla innych forumowiczów oraz niskiej kulturze