Gość 11.04.2002 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 Drodzy Forumowicze proszę o poradę.Mam już pozwolenie na budowę. Chciałbym ruszyć w tym roku z fundamentami oraz w lecie czy też jesienią zakuńczyć stan surowy otwarty.Problem w tym, że na działce nie ma nic - ani wody ani prądu. Jak kupowałem były paliki ustawione przez geodetę. Teraz nie mam pewności czy są w tym samym miejscu.Przed rozpoczęciem załatwię przyłącze w ZE. Ale nie wiem jak zorganizować budowę - jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Na Forum jest wiele wypowiedzi. Wielu z Was ma pewnie odciski na palcach sądząc po ilości postów - podziwiam. Ale do rzeczy! Nie ma wodociągu więc wodę trzeba wydobyć spod ziemi.Jak Wy sobie radziliście? Czy studnię wywiercić głębinową, docelowo ale jak ją zabezpieczyć przed zniknięciem? Czy też może zlecić wywiercenie studni ręcznie obsługiwanej? Nie wiem czy do budowy wystarczy taka studnia? Bądź co bądź trochę robotnicy będą musieli się napompować. Co z ogrodzeniem, i pomieszczeniem dla ekipy? Może ktoś wie gdzie w okolicach Warszawy można wynająć barakowóz lub może lepiej go kupić i potem odsprzedać?Liczę na Waszą pomoc i porady. Większszość z Was jak sądzę ma ten etap za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 11.04.2002 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 Witaj w klubie.A. studnia: Studnia nie znika! Zniknąć może pompa. Poradź sie studniarza. Kupisz ruska pompe za 100 zł i masz wode na budowę. Wprowadzisz się: kupisz docelową. Do budowy ruska wystarczy.B. pomieszczenie. Baraki sa do kupienia na rynku wtórnym, może byc przyczepa, czasem tez ekipy maja p[omieszczenie. Buda z desek dla narzedzi itp to nie problem.Sprawna ekipa wybuduje Ci stan surowy otwarty nieskomplikowanego domku w 2 miesiace od zera: wiem bo sprawdzałem na własnej skórze. A poza tym: skoro jestes z Warszawy to do zobaczenia w niedziele w Lolku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorus 11.04.2002 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 Witam! Jak ja zaczynałem, to na budowie nie było dosłownie nic !!!! - fundamenty kopałem ręcznie, beton wylewaby z gruszki, a więc nie potrzebowałem żadnego medium - przez zimę załatwiłem prąd, wodę od sąsiada ze studni kopanej (wysoki poziom wód) - to potrzebowali murarze. - dopiero latem będą mi ciągnąć wodę - latem będę się grodzić (jak mi zrobią dach, i żadne duże auto nie będzie wjeźdźać na działkę - co zaś tyczy się złodziei, to oni są wszędzie, zależy tylko jak szybko przyjdą na Twoją działkę... Moja się opierała pół roku, aż do kwietnia, kiedy to rozpruli mi barak (ale nic nie ukradli). Kradną przede wszystkim urządzenia budowlane i złom..... Powodzenia, Gregorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 11.04.2002 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 Wcale nie jest to takie straszne jak się początkowo wydaje. Najbardziej przerażające jest samo myślenie o czekającej cię inwestycji. Nurtujące dziesiątki pytań, na które jeszcze nie znasz odpowiedzi, ale jak zaczniesz to samo leci dalej. Budowa jest to ciąg zdarzeń następujących po sobie w ściśle ustalonej kolejności i to nie Ty ustalasz tę kolejność, ale w miarę rozwoju sytuacji sprawy same wynikają i ustalają kolejność ich załatwiania. Jeżeli chodzi o nasze problemy, które tu poruszamy są one bardziej asukuracyjne. Chcemy wiedzieć więcej o swojej budowie, aby nie dać się oszukać. Dla przykładu, umówiony majster na wykonanie budowy z jakichś tam powodów musiał nam odmówić wykonania pracy. Musieliśmy szukać innego wykonacy i tak m.in. prowadziliśmy równolegle rozmowy z szefem konińskiej firmy budowlanej, poleconym przez znajomych majstrem oraz znajomym Króliczka. Większość rozmawiała sensownie, różnice w cenie, za wykonania budowy były zbliżone, a znajomy Króliczka zażądał za wybudowanie domu parterowego z użytkowym poddaszem nad 1/2 domu 55 tys. zł. Kierownik budowy z polecenia, znajomy innego Królicza, zażądał 12.000 zł, znaleźliśmy innego Kierownika za 1.100 zł itd. itp.Nie zniechęcaj się, bo nie jest wcale tak źle jak to wygląda z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarek C. 11.04.2002 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 A może zaczac od ogrodzenia? [Ja tak zaczynałem]. mozna wykonać tymczasowe. Nie ma prawnego obowiązku ogrodzenia budowy? może ktoś podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarek C. 11.04.2002 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 A barak - dobre są garaże blaszaki , uzywane 500 - 600 zł + transport i montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorus 11.04.2002 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 Witam!O ile wiem, to nie ma prawnego obowiązku ogradzania się podczas budowy. Ale, w okolicach mojej działki facet najpierw się ogrodził, a późną jesienią przyszli źli panowie i zdemontowali mu całą siateczkę, a także wyrwali parę słupków..... Wszystko zależy od tego w jakiej okolicy się budujesz....Gregorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 11.04.2002 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 Po kolei:1. Jeśli nie ma prądu, to studnia i wiaderko i żuraw lub korba, albo pompa ręczna. Jeśli nie ma murowania to woda niepotrzebnaNa herbatę - bańka 10l w bagażniku.2. Prąd potrzebny do betoniarki jeśli fundament murowany. (Betonu, czy zaprawy lepiej nie mieszać ręcznie). Zatem - fundament wylewany i beton towarowy. Potrzebny do piły tarczowej - lub zastąpić ręczną, lub docinać elementy szalunku gdzie indziej (u sąsiada)Potrzebny do cięcia stali - lub zamówić elementy zbrojenia choćby w warsztatach najbliższej szkoły zawodowej - zrobią tanio i z pocałowaniem ręki. Potrzebny do gotowania herbaty - lub na ognisku 3. Ogrodzenie na razie zbędne - chyba tylko drewniane, lub gotowe betonowe lub stalowe słupki i siatka lub gotowe przęsła.Słupków nie musimy betonować w ziemi, tylko zasypać kamieniami i ziemią ubijając mocno I tak dalej.A w ogóle dobrze sobie wyobrazić jakby to samemu się robiło.Z taczkami lepiej jechać z góry niż pod górę - i już wiemy gdzie zrzucić piasek czy kruszywoPowodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atk 15.04.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 pytanie do Joli Potrzebuje kierownika budowy okolice Żabieńca k.Piaseczna (W-wa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANGA 15.04.2002 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Mamy stan surowy zamknięty, ale ani prądu ani wody na działce.Kiedyś myślałam, że bez tego ani rusz.Prąd użyczał nam życzliwy sąsiad, w przyszłym miesiącu podłącza nas energetyka. Z wodą-mamy trochę problemów, ale polecam rozwiązanie jakie my zastosowaliśmy. Na działce mamy garaż-blaszak,brat zrobił z tyłu rynnę (dach ma lekki spadek) z odprowadzeniem do pustych beczek (z odzysku)i mieliśmy deszczówkę przez długie miesiące.Co do ogrodzenia- nie zdecydowaliśmy się na nie celowo. Na plac budowy wjeżdżały różne maszyny, samochody, koparki z różnych stron i nie musieliśmy się obawiać, że którędyś nie przejadą. Dopiero teraż po zakończeniu wykopów będziemy wyrównywać teren i grodzić siatką (160mb). Życzę Ci powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.05.2002 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2002 Baraki można wypożyczyć na ul. Postępu w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.05.2002 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2002 możesz podać telefon lub inny kontakt do tych na Postępu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts