Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam dylemat :fundament wylewany w grunt czy w deskowanie?

gg

Recommended Posts

Mam problem, nie wiem na co się zdecydować.

Pomóżcie!

Sytuacja jest taka.

Muszę podnieść poziom działki, między innymi dlatego, że w chwili obecnej droga dojazdowa jest około 0,5m powyżej mojej działki.

W związku z tym fundamenty posadowię zaraz po zdjęciu humusu grubości ok. 40cm i teraz co lepsze:

1. wylać ławę w folię ułożoną w wykopie (tymczasowym, bo przecież muszę potem ściągnąć cały humus),

2.czy lepiej ściągnąć humus od razu i zrobić ławę w deskowaniu.

My chcieliśmy taniej, bez szalunku, a wyszło drożej. Pierwsze ławy leżą obok domu jako kupa gruzu. Wprawdzie nie z powodu metody, bo tak też się robi, ale z powodu wykonania: brak poziomu i dom krótszy o 30 cm. Ale teraz wydaje nam się, że gdybyśmy od początku wybrali szalunek to tych blędów dałoby się uniknąć.

Dzięki za odpowiedzi.

Wszędzie piszą o tym laniu prosto w ziemię, że niby nie jest gorsze,ale intuicja mi podpowiadała, że chyba nie jest to prawda.

Wyliczyłam : chudy beton 10cm+ława 40cm=50cm, a humus ma tylko 40cm. Więc tak czy tak potrzebne byłoby częściowe deskowanie.

Martwię się tylko że będzie mnie to dużo więcej kosztowało.

A poza tym czy spychacz potrafi równo ściągnąć ziemię, czy będę miała górki i dołki?

U mnie było tak

- przyjechał spyczacz zebrać humus

- zebrał nie równo - z jednej strony głębiej o 30 cm niż z drugiej (spychacze chodzą na oko , a nie na poziomice laserowe)

- ławy miałem - tam gdzie zebrał płycej wylewane w ziemię (wyłożoną folią czarną budowlaną), a tam gdzie zebrał za głęboko wylewane w szalunek (też wyłożony folią - która pełni rolę izolacji przeciwwilg). Obie części wyszły w porządku. Te w szalunku są oczywiście równe, te w wykopie - troche za szerokie.

Ale humus trzeba najpierw zebrać, bo potem trzeba będzie go wybierać łopatą, co spowodowałoby niechybnie podarcie folii w którą ława została wylana, a ta folia przydaje się jako izolacja przeciwwilgociowa.

Dzięki za odpowiedzi.

Wszędzie piszą o tym laniu prosto w ziemię, że niby nie jest gorsze,ale intuicja mi podpowiadała, że chyba nie jest to prawda.

Wyliczyłam : chudy beton 10cm+ława 40cm=50cm, a humus ma tylko 40cm. Więc tak czy tak potrzebne byłoby częściowe deskowanie.

Martwię się tylko że będzie mnie to dużo więcej kosztowało.

A poza tym czy spychacz potrafi równo ściągnąć ziemię, czy będę miała górki i dołki?

Wykop pod ławę musisz zrobić koparką z małą łyżką i ostatnią warstwę ziemi zebrać łopatą lub wszystko wykopać ręcznie. Głębokość zmierzysz od wysokości ław drutowch (geodeta chyba wyznaczył Ci wysokość posadzki ?)

:( Zmartwiło mnie te 30 cm różnicy, nie chcę bardziej się wkopywać niż to jest konieczne, bo ściany fundamentowe wyjdą mi o wysokości ponad 1,50m.

A może ściągać ręcznie? Co o tym myślicie?

Gregreg nie przeczytałeś mojej pierwszej wypowiedzi:

"Sytuacja jest taka.

Muszę podnieść poziom działki, między innymi dlatego, że w chwili obecnej droga dojazdowa jest około 0,5m powyżej mojej działki. "

O ręcznym zdejmowaniu?

cena godziny pracy spychacza 60 zł. U mnie z działki zdejmował 8 godzin. To jest 480 zł. Jak znajdziesz ludzi, którzy ci to zrobią za tyle i tak samo równo (łopata jest w końcu węższa od łyżki spychacza) to różnica będzie żadna, poza tym że będzie to trwało 8 dni, a nie 8 godzin.

O ręcznym zdejmowaniu?

cena godziny pracy spychacza 60 zł. U mnie z działki zdejmował 8 godzin. To jest 480 zł. Jak znajdziesz ludzi, którzy ci to zrobią za tyle i tak samo równo (łopata jest w końcu węższa od łyżki spychacza) to różnica będzie żadna, poza tym że będzie to trwało 8 dni, a nie 8 godzin.

Chyba masz rację, ale martwi mnie ta różnica w poziomach , którą mi podałeś.