gg 26.11.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Mam problem, nie wiem na co się zdecydować. Pomóżcie!Sytuacja jest taka. Muszę podnieść poziom działki, między innymi dlatego, że w chwili obecnej droga dojazdowa jest około 0,5m powyżej mojej działki.W związku z tym fundamenty posadowię zaraz po zdjęciu humusu grubości ok. 40cm i teraz co lepsze:1. wylać ławę w folię ułożoną w wykopie (tymczasowym, bo przecież muszę potem ściągnąć cały humus), 2.czy lepiej ściągnąć humus od razu i zrobić ławę w deskowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2003 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 ja zrobiłem tak jak w Twoim punkcie 1. (i to bez folii)ale jak bym robił teraz drugi dom to bym zrobił tak jak w Twoim punkcie 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mongo1 26.11.2003 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Odradzam prowizorki - rozwiązania tymczasowe żyją sobie długo i dobrze . Jak masz już zrobić podstawę domu zrób ją dobrze - poprawianie jest często znacznie droższe - zdecydowanie Ad. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OKuba 26.11.2003 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Uwazam rowiazanie nr 2 za sluszne i wlasciwe.Nie wiem jak wysokie masz ławy i na jakiej glebokosci humus, ale jak wykonasz rowno wierzch i boki ławy? Moim zdaniem tylko deskowanie jesli ma to byc OK.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 26.11.2003 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 My chcieliśmy taniej, bez szalunku, a wyszło drożej. Pierwsze ławy leżą obok domu jako kupa gruzu. Wprawdzie nie z powodu metody, bo tak też się robi, ale z powodu wykonania: brak poziomu i dom krótszy o 30 cm. Ale teraz wydaje nam się, że gdybyśmy od początku wybrali szalunek to tych blędów dałoby się uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 27.11.2003 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Dzięki za odpowiedzi.Wszędzie piszą o tym laniu prosto w ziemię, że niby nie jest gorsze,ale intuicja mi podpowiadała, że chyba nie jest to prawda.Wyliczyłam : chudy beton 10cm+ława 40cm=50cm, a humus ma tylko 40cm. Więc tak czy tak potrzebne byłoby częściowe deskowanie.Martwię się tylko że będzie mnie to dużo więcej kosztowało. A poza tym czy spychacz potrafi równo ściągnąć ziemię, czy będę miała górki i dołki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.11.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Najlepiej od razu do każdego etapu dorzuć do planowanych wydatków 20% .Te pieniądze musisz mieć na zawałanie.Nie będziesz wtedy rozczarowana.Nie planuj kosztów co do złotówki - to się nigdy nie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregreg 27.11.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Ja lałem ławy bez deskowania na podkład z chudego betonu, grunt był ścisły i nie było problemów z obsypywaniem się ziemi. Zrób głębszy wykop i dostosuj głębokość tak aby była równa wysokości ław i jeśli grunt masz zwarty lej bez szalunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 27.11.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 U mnie było tak- przyjechał spyczacz zebrać humus- zebrał nie równo - z jednej strony głębiej o 30 cm niż z drugiej (spychacze chodzą na oko , a nie na poziomice laserowe)- ławy miałem - tam gdzie zebrał płycej wylewane w ziemię (wyłożoną folią czarną budowlaną), a tam gdzie zebrał za głęboko wylewane w szalunek (też wyłożony folią - która pełni rolę izolacji przeciwwilg). Obie części wyszły w porządku. Te w szalunku są oczywiście równe, te w wykopie - troche za szerokie.Ale humus trzeba najpierw zebrać, bo potem trzeba będzie go wybierać łopatą, co spowodowałoby niechybnie podarcie folii w którą ława została wylana, a ta folia przydaje się jako izolacja przeciwwilgociowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregreg 27.11.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Dzięki za odpowiedzi. Wszędzie piszą o tym laniu prosto w ziemię, że niby nie jest gorsze,ale intuicja mi podpowiadała, że chyba nie jest to prawda. Wyliczyłam : chudy beton 10cm+ława 40cm=50cm, a humus ma tylko 40cm. Więc tak czy tak potrzebne byłoby częściowe deskowanie. Martwię się tylko że będzie mnie to dużo więcej kosztowało. A poza tym czy spychacz potrafi równo ściągnąć ziemię, czy będę miała górki i dołki? Wykop pod ławę musisz zrobić koparką z małą łyżką i ostatnią warstwę ziemi zebrać łopatą lub wszystko wykopać ręcznie. Głębokość zmierzysz od wysokości ław drutowch (geodeta chyba wyznaczył Ci wysokość posadzki ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 27.11.2003 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Zmartwiło mnie te 30 cm różnicy, nie chcę bardziej się wkopywać niż to jest konieczne, bo ściany fundamentowe wyjdą mi o wysokości ponad 1,50m. A może ściągać ręcznie? Co o tym myślicie? Gregreg nie przeczytałeś mojej pierwszej wypowiedzi: "Sytuacja jest taka. Muszę podnieść poziom działki, między innymi dlatego, że w chwili obecnej droga dojazdowa jest około 0,5m powyżej mojej działki. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 27.11.2003 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 A robisz piwnice? Jeżeli ściana funadmentowa ma już 1,5 m, to dołóż jeszcze ze 70 cm i zrób piwnice. Koszt nie zwiększy się znacznie (zasypanie takich półtorametrowych fundamentów też trochę będzie kosztować...), a będzie dodatkowe pomieszczenieGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 27.11.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Bardzo słuszne spostrzeżenie , raptem 70 cm , a ile korzyści . Szkoda że nie było tego postu kiedy lałem ławę, : dekarze kładą dach : . pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.11.2003 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 najlepiej lej beton w deskowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 28.11.2003 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Nie mogę zrobić piwnic, bo mam wysoki poziom wód gruntowych. Dlatego uciekam do góry i podnoszę teren.Słuchajcie a co myślicie o ręcznym zdejmowaniu humusu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 28.11.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 O ręcznym zdejmowaniu?cena godziny pracy spychacza 60 zł. U mnie z działki zdejmował 8 godzin. To jest 480 zł. Jak znajdziesz ludzi, którzy ci to zrobią za tyle i tak samo równo (łopata jest w końcu węższa od łyżki spychacza) to różnica będzie żadna, poza tym że będzie to trwało 8 dni, a nie 8 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 28.11.2003 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 O ręcznym zdejmowaniu? cena godziny pracy spychacza 60 zł. U mnie z działki zdejmował 8 godzin. To jest 480 zł. Jak znajdziesz ludzi, którzy ci to zrobią za tyle i tak samo równo (łopata jest w końcu węższa od łyżki spychacza) to różnica będzie żadna, poza tym że będzie to trwało 8 dni, a nie 8 godzin. Chyba masz rację, ale martwi mnie ta różnica w poziomach , którą mi podałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 28.11.2003 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Bardzo słuszne spostrzeżenie , raptem 70 cm , a ile korzyści . Szkoda że nie było tego postu kiedy lałem ławę, : dekarze kładą dach : . pzdr. Zawsze możesz jeszcze zdjąć... G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts