Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przelotowa droga przez środek osiedla domów

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc -miasto planuje zrobić drogę przez środek osiedla domów jednorodzinnych.Ok, 200 domow w całej dzielnicy przeznaczonej na cele mieszkaniowe, zabudowa tylko jednorodzinna , domy budowane obecnie i kilka lat temu.Droga niby lokalna ale będzie biegła do ogromnego węzła kominukacyjnego czyli typowa "przelotówa".Koszmar.Dodatkowo domy są w bezpośrednim sąsiedztwie, wjazdy na osiedla zamknięte i parcele prosto z tej drogi.Wszystko upchane na maxa więc nawet nie ma co liczyć na ewentualne ekrany o pasie zieleni nie wspominam.Jakimi argumentami a właściwie przepisami moźemy się podeprzeć w rozmowach z Urzędem Miasta?Chodzi mi o natęźenie hałasu , drgania , spaliny a przede wszystkim o ogromne zgroźenie bezpiecznego poruszania się po dzielnicy mieszkańców- brak moźliwości bezkolizyjnego wjazdu i wyjazdu do domów

Bardzo proszę o pomoc -miasto planuje zrobić drogę przez środek osiedla domów jednorodzinnych.Ok, 200 domow w całej dzielnicy przeznaczonej na cele mieszkaniowe, zabudowa tylko jednorodzinna , domy budowane obecnie i kilka lat temu.

Szczerze współczuje.

Jak rozumiem plan zagospodarowania już to przewiduje czy dopiero jest w fazie opracowywania?

Niestety nawet jak wniesiesz/wniesiecie zastrzeżenia do planu to znając życie i tak go odrzucą radni głosując za stanowiskiem projektantów. Tak sie plany uchwala w mojej gminie :-(

Jedyne wyjście znaleźć radnych mieszkających w tej okolicy i może zalobbują za swoją okolicą?

pozdrawiam

jeszcze sąsiad pieprz...autostrady A2

Pawlok

tak,plan niestety przewiduje.Tyle że był uchwalony jakieś 11 lat temu albo wcześniej.Życie i czasy się zmieniły-cała dzielnica jest przeznaczona na cele mieszkaniowe-jednorodzinne , wielorodzinne do 4 kondygnacji.Samochodów przybyło od tamtego czasu.Dawniej były tam pola i łąki a teraz są osiedla domków i domki stawiane przez prywatne osoby.Jest pozostawiony pas drogowy.I tyle.Niestety nikt nie uwzględnił jak mieszkańcy mają się poruszać.Tzn będą posesje z których kierowca musiałby wyjechać pod prąd z własnego garaźu(o ile się nie mylę to cofanie na drodze jest właśnie tak określane).Piszemy pisma do UM , jest petycja podpisana przez chyba prawie 100procent mieszkańców okolicy czyli jakieś 200-300 osób.Chcielibyśmy wiedzieć jak rozmawiać, negocjować z UM.

i się łudzili?

w dodatku plan nie zmienił się z życiem, no co za wstrętny plan :-?

w dodatku droga dojazdowa, pewnie nie pasująca nikomu, nawet tym z okolicy

no co za nieszczęście :cry:

11 lat to junior, są plany z lat 60' gdzie obwodnica miała iść peryferiami miasta, a obecnie pojdzie przez 1/3 tegoż i nikt tym się nie przejmuje

Sorry za brak empatii, ale skoro od 11 lat był plan, to jest to przerzucanie problemu jak zgniłe jajko komuś innemu - bo odwołanie znaczy tyle: budujcie sobie gdzie indziej, byle nie u nas. Ja mam taką sytuację. Jak kupowałam działke w 2004 roku nie miało być żadnej autostrady, a po roku radni z okolicy, gdzie miała być zgłosili projekt, by biegła obwodnica obok mojej działki :evil: Bo niby mniej ludzi tu mieszka. A po jakiego grzyba budowali się obok projektu z lat 70.?

I to samo pytanie mogę zadać Tobie i Twoim sąsiadom.

tak,plan niestety przewiduje.Tyle że był uchwalony jakieś 11 lat temu albo wcześniej.Życie i czasy się zmieniły-cała dzielnica jest przeznaczona na cele mieszkaniowe-jednorodzinne , wielorodzinne do 4 kondygnacji..

W takiej sytuacji przepraszam i pomimo ze współczuje syfu za oknem to jednak sami sobie zgotowaliście ten los...

Moi rodzice gdy kupowali działkę w latach 70 w Luboniu-Żabikowie o autostradzie nic nie mogli wiedzieć bo plany niemieckie po wojnie były nieaktualne, a PRLowskoie plany w miejscu gdzie dziś autostrada A2 zakładały osiedle z wielkiej płyty...komuna padła osiedle zdążyli doprowadzić do ok 100m od linii hitlerowskich planów autostrady...I w dobie kapitalizmu plany odkopali i zrobili co do centymetra zgodnie z wizją adolfowych dygnitarzy...

I mamy syf w postaci przekroczonego poziomu hałasu - co wykazały pomiary, ale wszyscy mają to w d...i nikt nic nie robi...

Pawlok