Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

o ja pier................... :o :o :o

to u Was taki śnieg????????/ :o

dziś jeszcze więcej napadało :-? Wogóle koszmar..... rano bieganina przed pracą w poszukiwaniu kurtki zimowej bo wczoraj poszłam w przejściowej i zmarzłam.....jak znalazłam to okazało się że zamek ma zjeb...... :-?

Dobrze, że dziś prąd mamy, bo wczoraj było nieciekawie :roll:

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nooo...jak ja jadę do waszej krainy - zdrowotnej wody - to zawsze ubieram się na cebulkę i jedna warstwa dodatkowa :o .....a to tylko 30 km :roll:

ostatnio byłam 2 tyg. temu u fryzjera, tego co sie mieści w "nowym domu zdrojowym" tam gdzie ta fontanna w środku.....nawet byłam zadowolona......tylko ciut.....DROGO! :o

:o to fakt.....a żywnośc wiadomo....najwięcej sie kupuje i bez tego sie nie obędzie.....a jak dorzucą po 60 gr. na każdej pierdule to miesięcznie się podnosi koszt utrzymania rodziny nawet o 200 - 300 zł :-?

Dobrze że się stamtąd wnet wyprowadzasz :wink: .....kuracjusze niech przepłacają :lol:

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: ale mnie te reklamy wkur...........ją!!!!! Wjeb........a się taka z allegro na środek ekranu i nawet X ją nie zamknęłam :evil:

musiałam wyjśc i drugi raz posta pisac!.....z tymi reklamami to jest chamstwo!

Witam :wink:

Dzisiaj mam necik -po telefonie Miśka, za godzinkę był :wink:

Nu u mnie było tak samo -biało, jeścio jest..ale już bardziej zielono niż biało...

Dzisiaj jade buty kupić córce -zimowe, bo te co ma, to coś jakieś małe :o Czekam na nią do 14-tej...

Nuuuuuuuuuuuu Gosia męża masz Złotego :wink:

Żeby nie przechwalić mojego... to gotuje... Ja to lubię jak on pójdzie do kuchni, bo godzina i to niecała a on już maszeruje z talerzem... cyk myk i już jest drugie danie :wink: i pierwsze często też.

Dzisiaj słonko świeciło, teraz gdzieś zwiało... :roll:

Jeszcze w Małopolsce ma padać, ale nie tak jak ostatnio :lol: :lol: :lol:

Gosiu a synus juz zdrowiutki?

U mnie moja skarzy się na gardło, dzisiaj zwalniłam ją z W-f, ale nie kaszle i narazie jest ok.

A jak tam... planujecie te okna wstawić teraz?

No i przyznam się, że ja bardzo lubię BN, kiedy zwłaszcza za oknem jest biało, a na chince świecą się lampki, i te bombki...

Zastanawiam się tylko co kupię córce...

Ostatnio patrzyłam na allegro na zestaw mega -robi się kolczyki itp. W ubiegłą sobotę była na kursie i przyniosła mi piekne kolczyki - pani ja pochwaliła i pokazała całej grupie... Ale też znając zycie ów zestaw zaraz by leżał... Bo porobi te kolczyki, ewentualnie korale i będzie leżało... no nie wiem... Ale dość ciekawy ten zestaw...

Ja jestem taka, że często już przed świętami kupuję prezenty, nawet 2 miesiące i chowam, nawet wolę niektóre zakupy porobić z miesiąc wczesniej, aby potem tak nie odczuć tych wydatków i nie latać jak szalona...

Chociaz w tamtym roku jakos 2 tyg. przed kupowałam prezenty (już nie pamiętam co :o ), a zakupy jakoś tydzień przed...

Uciekam się szykować i po buty jadę, ale chyba busem, bo Misiek był wcześniej w mieście , to tyle ludków i aut, że mówił, że z zaparkowaniem jest problem... A auta też nie zostawię na odludziu, aby nie kusić losu... :wink:

Pozdrawiam i nadzienie w cieście w Królewcu to jakie jest? A najlepiej napisz przepis... to może wypróbuję...

Mi Misiek ostatnio kupił piernik i murzynka -gotowe Dr Otkera... Zrobiłam piernik -to wychodzi taka teksówka... nu ciasto jak ciato... Zawsze cos słodkiego człek przekąsi... przez te słodkości zaraz ja dolecę do 60 kg :o

Uciekam... i jeścio raz pozdrowionka ślę -cieplutkie na zimne dzionki...

P.S. najgorsze jest to, że nie wiem jakie buty córce kupić, człowiek zapłaci conajmniej 70 zł. za buty i jeszcze przemakają... tak miała w tamtym roku -dwie pary butów i jak chlapa śniezna to miała mokre rajstopy i zimne nogi...

Ba nawet tak jak dzisiaj to by były mokre... :evil: a w sklepie mówią -dobre..szyte i klejone... :evil:

....nareszcie zasiadłam..... :roll:

przyszłam po pracy o 17.00......jak się wzięłam za sprzątanie, pranie itp.....to latałam po chałupie jak zagorzały kot z pęcherzem i coraz większy bajzel wszędzie widziałam :evil: ....aż mnie nerwa złapała......a jeszcze zaparzyłam ryż z kaszą na gołąbki bo jutro będę robiła, i teraz siedzi gar w kołdrach (bo ja zaparzam tradycyjnie jak nasze babki :wink: ).....no i dalej sprzątałam i i gdzie by okiem nie sięgnąć to wszędzie coś do zrobienia :-? ......i tak marudzę i klnę pod nosem a mój mąż mi mówi:

.........."kochanie nie przejmuj się.....najważniejsze, że na forum nie masz zaległości......." :o :o :roll:

Hejka Misia

Gosiu a synus juz zdrowiutki?

U mnie moja skarzy się na gardło, dzisiaj zwalniłam ją z W-f, ale nie kaszle i narazie jest ok.

A jak tam... planujecie te okna wstawić teraz?

tak, Tomuś już od kilku dni zdrowiutki....jednak antybiotyk działa szybko.....dziś juz wyszedł na pole, bo się nie mógł doczekać śniegu dotknąć....a w poniedziałek do przedszkola idzie.....mam nadzieję że nic nie załapie bo jedna organizm po antybiotyku trochę wyjałowiony a dzieci nadal chorują :-?

Planujemy okna wstawiać ale pewnie zejdzie jeszcze chwilę.....bo nie zdecydowaliśmy sie jeszcze z jakiej firmy.....mały był chory i Łukasz był uziemiony w domu, ja w pracy i nie było kiedy pojeździć wyceny porobić....ale planujemy w pn - wt pojeździć i coś juz ustalić konkretnego.....tylko zastanawiam mnie ile się czeka na takie okna.....

Mojemu synkowi to nie mam pojęcia co pod choinkę i na mikołaja :roll: ....ma juz tyle zabawek że szok, po całej chałupie się to wala :-?

I jak Misia.....buty córci kupiłaś???

Przepis napiszę.....tylko mąż mi musi podyktować co i jak, żebym tu wam głupot nie wypisała :lol:

Dziś mu mówię:"wiesz.... Miśka fajne przepisy na forum napisała.....może byś wypróbował????Taki capuccino mi się z opisu spodobał....."

a mąż:"dobra to wydrukuj......" :lol: :lol: :wink:

....nareszcie zasiadłam..... :roll:

przyszłam po pracy o 17.00......jak się wzięłam za sprzątanie, pranie itp.....to latałam po chałupie jak zagorzały kot z pęcherzem i coraz większy bajzel wszędzie widziałam :evil: ....aż mnie nerwa złapała......a jeszcze zaparzyłam ryż z kaszą na gołąbki bo jutro będę robiła, i teraz siedzi gar w kołdrach (bo ja zaparzam tradycyjnie jak nasze babki :wink: ).....no i dalej sprzątałam i i gdzie by okiem nie sięgnąć to wszędzie coś do zrobienia :-? ......i tak marudzę i klnę pod nosem a mój mąż mi mówi:

.........."kochanie nie przejmuj się.....najważniejsze, że na forum nie masz zaległości......." :o :o :roll:

Gosiu...

To ja nie zapomnę, jak przyjechał do mnie kiedys Misiek i ja mu opowiadam, że ziemniaki nieraz aby były ciepłe, to pod kołdrą się trzymało np. w wersalce ale wewnątrz z garnkiem :lol: A on oczyyyyyyyyyy :lol:

A kiedys pamiętam, jak dla mojej mamy zostawiłam ziemniaki i jakoś potem zapomniałayśmy... znalazły sie po tygodniu... jak garnka zabrakło... a akurat w tamtym pokoju nikt nie spał... Wyrósł ale kot na ziemniakach ahahaa... :lol:

Gosiu mieszkam tutaj zaledwie od kilku lat i przyznam szczerze, że tutaj jadłam gołąbki z kaszą poraz pierwszy, z kiełbasą itp. W moich stronach, to ryż, mięso mielone przyprawione i to wszystko... Potem oczywiście z przecieru sos pomidorowy...

A Ty ryż i kaszę?

wiesz co, chyba i ja jutro zrobię gołąbki, jeszcze zobaczę, ale dawno nie jedliśmy :wink:

PRZEPIS NA KRÓLEWICZA :D

1.

2 szklanki mąki poznańskiej

ciut więcej jak pół margaryny "palmy", roztopionej i ostudzonej

3/4 szklanki cukru pudru

1 całe jajko

2 łyżki miodu sztucznego

1 płaska łyżka sody oczyszczonej

wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręcznie i wyrabiamy ciasto, wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy dwa osobne placki

2.

CIASTO BISZKOPTOWE:

3 białka ubić z 5 łyżkami cukru kryształu

miksując do piany dodajemy następujące składniki:

torebka cukru waniliowego

3 żółtka

3 łyżki mąki poznańskiej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

wymieszać te składniki z pianą i upiec biszkopta.

KREM:

małżonek kupuje krem do karpatki firmy "delecta"

margaryna palma

2 szklanki mleka

szklankę zimnego mleka wlewamy do garnka i wsypujemy krem delecta i mieszamy żeby nie było grudek, następnie drugą szklankę wlewamy do innego garnka i podgrzewamy, jak mleko będzie lekko gorące to wlewamy mleko z kremem delecta i na gazie mieszamy dopóki nie zrobi się gęsty krem.....odstawiamy do ostygnięcia......jak ostygnie miksujemy krem z margaryna palmą ( i tu mąż twierdzi że nie daje całej margaryny tylko odcina jakiś 1 cm.....czyli daje prawie całą

:wink: ....i krem gotowy

Nasączanie:

przygotować mocną kawę rozpuszczalną niesłodzoną

Do blaszki wkładamy jedno ciasto (to z miodem), i łyżką nasączamy je delikatnie kawą. połowę kremu rozsmarowujemy następnie kładziemy ciasto biszkoptowe na to drugą połowę kremu i drugie ciasto miodowe (je też nasączamy delikatnie kawą) na gotowe ciasto dajemy polewę czekoladową - najlepsza mleczna z firmy Dr. Oetker......i.....wwwwwwŁŁŁŁŁŁŁaaaaaaaalllllllaa

Mąż mi dyktował tak jak robił....

:o :o :o :o a to się chłopina narobił przy tym cieście :o

Witajcie moje miłe :lol:

margay na okna czeka się różnie od 3 tygodni nawet do 1,5 m-ca

a wiecie co ja ostatnio spróbowałam innych kotleto-gołąbków tzn. do farszu mielonego dodałam cienko poszatkowaną kapustę i warzywa(marchew,por,nać pietruszki,cebulę) ,uformowałam kotlety i ugotowałam w sosie pomidorowym.dobre wyszły :)

Gołąbkami to mogę się pochwalić 8) to juz ja zawsze robię.....u nas wszyscy bardzo lubią gołąbki :p postanowiłam zrobić bo synuś wczoraj mówi:"mamuś zrób dołąbki" :lol:

Wcześniej też robiłam tylko z ryżu + mięso mielone ( bo tak mnie teściowa wyuczyła) wogóle mnie dużo nauczyła gotować bo jest wyśmienitą kucharką....ale w tych gołąbkach czegoś mi brakowało.....

ale nie robię pół na pół tylko 3 szklanki ryżu i 2 szklanki kaszy jęczmiennej, z tych pięciu szklanek wyjdzie wielgachny gar ale jak już się biorę za gołąbki to robię dużo.....

Proporcje daję 1:2,5 czyli na szklankę ryżu 2,5 szklanki wody - powinno być 2 ale nie lubię takiego sypkiego farszu....

Do odmierzonej i zagotowanej wody daję kostkę rosołową i wegetę

Trzy cebule podsmażam na oleju i wlewam do wywaru i wsypuję ryż z kaszą.....gotuję z 10 - 15 min żeby ryż z kaszą zwiększył objętość - ściągam z gazu i zawijam w kołdry,poduchy i koc na noc i tam sobie farsz dochodzi.....

Na następny dzień parzę liście.....farsz mieszam z mięsem mielonym (też daję więcej) sól i pieprz.....zawijam i wypiekam w piekarniku :D

Witajcie moje miłe :lol:

margay na okna czeka się różnie od 3 tygodni nawet do 1,5 m-ca

a wiecie co ja ostatnio spróbowałam innych kotleto-gołąbków tzn. do farszu mielonego dodałam cienko poszatkowaną kapustę i warzywa(marchew,por,nać pietruszki,cebulę) ,uformowałam kotlety i ugotowałam w sosie pomidorowym.dobre wyszły :)

tak myślałam z tym terminem.....

fajny pomysł na obiad :o czuję, że było pyszne.....muszę kiedyś zrobić :D