Perłóweczka 28.11.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Witam kochaniutką Okna śliczne domek teraz przetrwa ciepluśko zimę. to opowiadaj co teraz szykujesz następnego szybko chyba nienadrobie tych moich zaległosci mam nadzieje ze mnie nie zapomiałyście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 29.11.2009 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Gosieńko kochana Przecież widzisz jak mi się japa cieszy na twój widok W życiu byśmy o tobie nie zapomniały.....wiernie czekałyśmy na znak od ciebie Przyznać muszę że bardzo brakowało Cię na forum......dobrze że już jesteś..... to opowiadaj co teraz szykujesz następnego Plany na najbliższy czas nie są jakieś oszałamiające........będziemy robić na bieżąco - tyle na ile nas będzie stać......obecnie jesteśmy na 0 z kasą .....ale mamy okna, co nie było w planach na ten rok więc cieszę się ogromnie ......W grudniu coś uspyrlamy......to powinno wystarczyć na instalacje elektryczną i to planujemy zrobić koło stycznia.....między czasie chcemy wziąść koparkę i połączyć te wszystkie rynny do burzówki i wkopać szambo.....przy okazji koparka wyrówna te wszystkie góry ziemi, co stoją od kopania fundamentów .........ale to nie wiem kiedy.......zależeć będzie od pogody.......a na wiosnę....nie wiem......zobaczymy ile będziemy mieć kasy i na ile to nam wystarczy....bo po kredyt to może w 2011r. się postaramy.....chcemy jak najwięcej zrobić za swój wkład.....a nie śpieszy się nam z przeprowadzką....to się rozpisałam...... Gosia SUUUUUUUUUUUUUUUUUPERR że wróciłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 29.11.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Witam, Dopiero teraz mogę pogratulować okienek. Niestety nie miałam czasu nic skrobnąć w tym tygodniu. To jednak nie znaczy, że nie zaglądałam na forum, śledziłam wasze rozmowy. Widzę, że montaż poszedł sprawnie i szybciutko ekipa się z nimi uporała. Co do folii to wszędzie mówią aby ściągnąć, bo później problem się robi bo nie równomiernie się ściąga i zostaje na profilu klej. Okna i tak będziecie zabezpieczać do tynkowania, więc ja bym nie czekała zbyt długo z ciągnięciem tej folijki. Ja rozumiem, że myślenie jest takie, że po co ściągać jak się jeszcze nie mieszka i jeszcze wiele rzeczy będzie robionych i mogą okna się uszkodzić. Folia powinna być tak zrobiona, że po skończonych pracach budowlano- wykończeniowych dopiero powinno się ją ściągnąć. Niestety tak nie jest, nie dopracowali tego i my teraz borykamy się z tym problemem. Wygląda na to, że ta folia jest tylko po to, aby wystarczyła na przewiezienie okna z fabryki do inwestora i je osadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omegakaras1 29.11.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 WitamBuduję ten sam dom pod Radomiem tak więc nie będę pisał achów i ochów jaki ten dom ładny, po prostu gratuluję wyboru projektuJ. Niedawno odkryłem Twój dziennik i podziwiam zaangażowanie z jakim go tworzysz. Chciałbym się podzielić kilkoma uwagami jeśli mogę.Uważam, że problem z symetrią okna balkonowego i tarasowego leży trochę głębiej. Zwróć uwagę, że w projekcie słupy na tarasie nie są ocieplone, tak więc konstrukcja powinna być wykonana tak aby po dodaniu izolacji (14cm styropianu) tworzyła ze słupem jedną płaszczyznę. U Ciebie murarze zlicowali pustaki ze słupem tzn. wydłużyli ścianę o grubość elewacji. Później już nie mogli zrobić okna symetrycznie z dolnym, ponieważ lukarna wyszłaby nie na środku połaci dachu , a to wyglądałoby fatalnie. Nie byłem u Was z miarką ale podejrzewam, że szerokość piętra jest większa o jakieś 15cm niż w projekcie. Istnieje tez druga wersja bardziej prawdopodobna. Góra jest dobrze ale murarze „wciągneli” słupy do środka. Wtedy szerokość salonu lub tarasu była by mniejsza niż w projekcie o te właśnie 15 czy 17cm. Po prostu trzeba wziąć miarę, projekt i pomierzyć wszystko jeszcze raz. Jeśli teraz ocieplicie słup razem ze ścianą to będzie znacznie większy jak w projekcie, jeśli nie to będzie „wciągnięty” do środka. Nie jest to jakiś poważny problem ale poważny argument aby część wynagrodzenia pozostawić u siebie w kieszeniJ. Następna sprawa to schody. To co zrobiliście uważam, że więcej się nie dało. Ja uważam, że problem ze schodkiem do pokoju nad garażem nie jest aż tak istotny. Widziałem sporo projektów i realizacji z taki rozwiazaniem. Gdybym się mylił skorzystam z waszego rozwiązania i nadleję spocznik pomniejszony o szerokość jednego trepa. U siebie ostatni schodek prosty zamieniłem na zabiegowy co sprawiło, że schody zabiegowe nie zaczynają się od zera a od 8cm czym uzyskałem na środku schodów szerokość trepa 28cm. Kolejna sprawa to dach. Uważam, że słup w pokoju nad garażem jest niepotrzebny. Zwróć uwagę, że słupki w ściance kolankowej nad garażem są trzykrotnie bardziej dozbrojone niż w ściance nad mieszkaniem. Nad mieszkaniem konstrukcja dachu opiera się dodatkowo na słupach i płatwach. Poza tym nad garażem są dwie krokwie o wymiarach krokwi narożnych, które znacznie wzmacniają konstrukcję. Chyba, że odchudziliście te krokwie (nie widzę na zdjęciach)Kończąc chciałbym Wam powiedzieć, że macie super działkę. Ja boksuję się w strasznym błocie. (wyjątkowo mokry rok, ciągle tylko pada i pada)Jeśli chcesz to podaj jakiś adres to wyślę trochę zdjęć z budowyPozdrawiam i życzę wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 29.11.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 wpadłam sie przywitać!! ..ja tez robie przestój do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 30.11.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Doberek Margay Osobiście radzę Ci zdjąć te folię z okien,fakt,że ta folia powinna ochraniać przed uszkodzeniami w ciągu dłuższego szasu,ale niestety tak jak pisała aniamar chroni tylko w transporcie. Jeśli okna są barwione w masie to co innego,można pokusic się o dłuższe nieodklejanie. Ale gdy okna są oklejane,to okleina przy dłuzszym kontakcie z folią może zostać uszkodzona. Poza tym podobno trudno wyszyścić ją z ram. Co prawda Twój tata może mieć rację,że teraz zimano i nic nie będzie się działo,ale po co ryzykować . co innego gdy ma się okna białe,a co innego gdy jest okleina. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 30.11.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Gosia SUUUUUUUUUUUUUUUUUPERR że wróciłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 30.11.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 jaka krytyka?? co Ty wogóle mówisz kobieto??? nie ma co krytykowac....okienka wygladają BOSKO!!!!!!! super kolor okien wybrałaś, a jaki planujesz kolor elewacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 30.11.2009 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witam Buduję ten sam dom pod Radomiem tak więc nie będę pisał achów i ochów jaki ten dom ładny, po prostu gratuluję wyboru projektuJ. Niedawno odkryłem Twój dziennik i podziwiam zaangażowanie z jakim go tworzysz. Chciałbym się podzielić kilkoma uwagami jeśli mogę. Uważam, że problem z symetrią okna balkonowego i tarasowego leży trochę głębiej. Zwróć uwagę, że w projekcie słupy na tarasie nie są ocieplone, tak więc konstrukcja powinna być wykonana tak aby po dodaniu izolacji (14cm styropianu) tworzyła ze słupem jedną płaszczyznę. U Ciebie murarze zlicowali pustaki ze słupem tzn. wydłużyli ścianę o grubość elewacji. Później już nie mogli zrobić okna symetrycznie z dolnym, ponieważ lukarna wyszłaby nie na środku połaci dachu , a to wyglądałoby fatalnie. Nie byłem u Was z miarką ale podejrzewam, że szerokość piętra jest większa o jakieś 15cm niż w projekcie. Istnieje tez druga wersja bardziej prawdopodobna. Góra jest dobrze ale murarze „wciągneli” słupy do środka. Wtedy szerokość salonu lub tarasu była by mniejsza niż w projekcie o te właśnie 15 czy 17cm. Po prostu trzeba wziąć miarę, projekt i pomierzyć wszystko jeszcze raz. Jeśli teraz ocieplicie słup razem ze ścianą to będzie znacznie większy jak w projekcie, jeśli nie to będzie „wciągnięty” do środka. Nie jest to jakiś poważny problem ale poważny argument aby część wynagrodzenia pozostawić u siebie w kieszeniJ. Następna sprawa to schody. To co zrobiliście uważam, że więcej się nie dało. Ja uważam, że problem ze schodkiem do pokoju nad garażem nie jest aż tak istotny. Widziałem sporo projektów i realizacji z taki rozwiazaniem. Gdybym się mylił skorzystam z waszego rozwiązania i nadleję spocznik pomniejszony o szerokość jednego trepa. U siebie ostatni schodek prosty zamieniłem na zabiegowy co sprawiło, że schody zabiegowe nie zaczynają się od zera a od 8cm czym uzyskałem na środku schodów szerokość trepa 28cm. Kolejna sprawa to dach. Uważam, że słup w pokoju nad garażem jest niepotrzebny. Zwróć uwagę, że słupki w ściance kolankowej nad garażem są trzykrotnie bardziej dozbrojone niż w ściance nad mieszkaniem. Nad mieszkaniem konstrukcja dachu opiera się dodatkowo na słupach i płatwach. Poza tym nad garażem są dwie krokwie o wymiarach krokwi narożnych, które znacznie wzmacniają konstrukcję. Chyba, że odchudziliście te krokwie (nie widzę na zdjęciach) Kończąc chciałbym Wam powiedzieć, że macie super działkę. Ja boksuję się w strasznym błocie. (wyjątkowo mokry rok, ciągle tylko pada i pada) Jeśli chcesz to podaj jakiś adres to wyślę trochę zdjęć z budowy Pozdrawiam i życzę wytrwałości omegakaras1 nawet nie wiesz jak się cieszę, że się odezwałeś na tym forum tylko ja piszę dziennik "o pauliniach".......napiszę ci adres na priw, bo bardzo chcielibyśmy zobaczyć zdjęcia z Twojej budowy...... Do Radomia czuję ogromny sentyment bo studiowałam tam pięć lat na PWSOŚ.....przez pierwszy rok mieszkałam w takim małym domu studenta w Jedlni letnisko a pozostałe 4 lata w centrum Radomia.......Fajne czasy....... Wracając do budowy to po fakcie zmieniło by się wiele rzeczy .......ale tak ma chyba każdy po wybudowaniu domu.........ja przede wszystkim zmieniłabym EKIPĘ......pochwaliłam ją w dzienniku ale teraz wszystko odwołuję........dawno już ich nie ma a kilka błędów wyszło po fakcie ....człowiek głupio i naiwnie zaufał, że jak się płaci tyle kasy a ktoś jest fachowcem...czyta projekt, to wie co robi......a tu wyszło, że trza było chodzić za nimi z centymetrem w łapie i sprawdzać wszystko po kolei......ale mądry człek po szkodzie.......... Co do słupa, jak będzie nam przeszkadzał to się go wytnie może prawda, że jest on w tym pokoju potrzebny jak "świni siodło"..... Schody.....cóż.....klatka schodowa nie jest w tym projekcie rewelacyjna (nie lubię schodów zabiegowych) ale nie można mieć wszystkiego......po dwóch latach poszukiwania projektu stwierdziłam, że projekt idealny nie istnieje...... Jeśli chodzi o okna tarasowe i balkonowe to pomylili się przy murowaniu już na dole i później musieli tak na górze przykombinować żeby było równo i symetrycznie w jaskółce.....wkurza mnie że te okna nie są jednakowe na szerokość bo jest to ewidentne zapier............sprawy....na górze jest szerokie na 180 a na dole na 160....dobrze że to elewacja tylna......a zorientowaliśmy się po wypłaceniu kasy Dzięki że się odezwałeś...zapraszam częściej i wysyłam ci adres na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 30.11.2009 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Zapraszam do dziennika na sesję zdjęciową pt:"okna bez foli"........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 30.11.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Zapraszam do dziennika na sesję zdjęciową pt:"okna bez foli"........ ja juz widziałam!!!! sa BOSKIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 30.11.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witajcie, jaszcze mnie tu nie było ale już jestem i podziwiam......piękne okna i wogóle całość fajnie wygląda !!!!!! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 30.11.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Fajowe te Twoje okienka... pewnie pisałaś, ale powtórz proszę co to za kolor??? bardzo ładny profil, super udają drewniane.... chyba że są a tak w ogóle to co tu krytykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gannia 30.11.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Piękne okna piękny profil i suuper kolor Naprawdę bardzo mi się podobają ja też już tak chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 30.11.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witam Gosiu ten kolor jednak SUPER jest! Orzech a profil elegant plus -super Domek teraz ładniej jeszcze wygląda, wyglądał ładnie ale z oknami już tak... bardziej domowo No i jednak okna pasują....... ich kolor............. Superrrrrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawika 01.12.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 margay - kochana okna pikne som i wiesz co chyba ładniejsze bez tych szprosów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 01.12.2009 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 jaka krytyka?? co Ty wogóle mówisz kobieto??? nie ma co krytykowac....okienka wygladają BOSKO!!!!!!! super kolor okien wybrałaś, a jaki planujesz kolor elewacji??? Kala.....cieszę się bardzo że podobają ci się okienka Ja jestem zadowolona ale szału nie ma jakoś ten dach za jasny do tych okien mi się wydaje.......z drugiej strony efekt będzie po elewacji ......u mnie planuję...... ponieważ okna i rynny są w brązie, podbitkę pod dachem też cykniemy w brązie i tą opaskę z klinkieru co leci w koło domu też w brązie i do tego jasna kremowa lub jasny beżyk elewacja.......i tej myśli się trzymam że na końcu z tymi zamierzeniami będzie lux........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 01.12.2009 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witajcie, jaszcze mnie tu nie było ale już jestem i podziwiam......piękne okna i wogóle całość fajnie wygląda !!!!!! Pozdrawiam. Witaj Meg...... .......jak to cię nie było??????? na 3 stronie się wpisałaś w moich komentarzach a i potem się odzywałaś no ale chwilę cię nie było....... ...... dzięki że wpadłaś i zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 01.12.2009 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Fajowe te Twoje okienka... pewnie pisałaś, ale powtórz proszę co to za kolor??? bardzo ładny profil, super udają drewniane.... chyba że są a tak w ogóle to co tu krytykować Dziewczyny kochane ale się cieszę, że się wam okienka podobają..... bo ja nie byłam do końca przekonana.....ale teraz już widzę oczami wyobraźni efekt końcowy z elewacją i stwierdzam, że pięknie będzie......mam nadzieję...... Kolor to orzech.....choc jak oglądałam w różnych firmach okna to wszędzie był inny odcień tego orzechu mój mi sie podoba.....co do profilu to podoba mi się bardzo, jest bardzo elegancki przez te zaokrąglenia i rzeczywiście dobrze udaje drewno.....bo dobrze Arctico myślałaś to są okna PCV Gannia, super że ci się podobają okna i profil.......uffff.......mam to już z głowy......to była pierwsza rzecz nad którą tak długo dumałam na budowie ciekawe co będzie później matko tyle jeszcze decyzji......dobrze że mam was.....będą częste konsultacje Gannia ani się nie obejrzysz jak u ciebie będą okna wstawione Misia dziękuję za wszystkie komplementy pod adresem moich okien kawika Mi tam z zewnątrz podobają się szprosy i pięknie by według mnie było......ale środek ze szprosami to porażka......i to przesądziło sprawę......no ale fakt bez szprosów też są ładne okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 01.12.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Okna cudneeeeeeeeeeee......... teraz będziesz miała co myćććććć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts