basiunia321 10.06.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Witam wszystkich na forum, Jest to moj pierwszy post wiec bardzo bym prosil o wyrozumialosc. Jako amator chcialbym polozyc plytki w lazience.Pytanie do specjalistow,jak je ciac,zeby ich nie postrzepic/kaleczyc? Mam maszynke reczna Walmera i przyznam tnie dosyc ladnie,ale i tak widac gdzie niegdzie leciutkie odpryski. Probowalem ciac katowka na sucho standardowa tarcza i wyszlo tragicznie wszystko wystrzepione,wyrwane krawedzie... Chcialbym je polozyc licami do siebie zeby uniknac ochydnych bialych listew (flozowac)... Myslalem o zakupie zwyklej przecinarki na mokro i zainwestowaniu w konkretna tarcze np. Würth MultiMax 1,1mm z tego co pisza tnie idealnie gladko...a ile w tym prawdy nie wiem. Moze zakup takiej opcji to nie glupi pomysl? Bede wam wdzieczny z jakiekolwiek porady opinie... Pozdrawiam,Dawid... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 10.06.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Z kupnem tej maszynki do cięcia na mokro to nie jest głupi pomysł bo fakt nie szczerbi płytek[zależy tez jaki masz materiał].Ja to po cięciu na mokro czy na sucho to jeszcze drobnym papierem ściernym przecieram krawędz płytki.Jeśli chodzi o kładzenie płytek licem do siebie to nie popieram takiego rozwiązania wiedz że w końcu krawędz płytki jest narażona na uderzenie obojętnie czym i co potem,płytka się uszczerbi i problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiunia321 10.06.2009 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Wielkie dzieki za info...a jakie tarcze polecisz?Ta würth-a jest dobra,ktos z was nia operowal? A moze sa inne lepsze w zblizonej cenie? Co do flizowania podoba mi sie efekt koncowy,nie chcialbym zakladac listew z plastiku...wiem,ze sa tez listwy z mosiadzu,ale nie wiem jaka jest ich cena i za bardzo nie mam u kogo podpatrzec jak to wyglada. A plytki mam z opoczna pierwszy gat. Pisales tez ze po cieciu przeciagasz papierem drobnoziarnistym...ale jakim na mokro czy sucho,granulacja itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J316vision 10.06.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Witam wszystkich na forum, Jest to moj pierwszy post wiec bardzo bym prosil o wyrozumialosc. Jako amator chcialbym polozyc plytki w lazience.Pytanie do specjalistow,jak je ciac,zeby ich nie postrzepic/kaleczyc? Mam maszynke reczna Walmera i przyznam tnie dosyc ladnie,ale i tak widac gdzie niegdzie leciutkie odpryski. Probowalem ciac katowka na sucho standardowa tarcza i wyszlo tragicznie wszystko wystrzepione,wyrwane krawedzie... Chcialbym je polozyc licami do siebie zeby uniknac ochydnych bialych listew (flozowac)... Myslalem o zakupie zwyklej przecinarki na mokro i zainwestowaniu w konkretna tarcze np. Würth MultiMax 1,1mm z tego co pisza tnie idealnie gladko...a ile w tym prawdy nie wiem. Moze zakup takiej opcji to nie glupi pomysl? Bede wam wdzieczny z jakiekolwiek porady opinie... Pozdrawiam,Dawid... Nim kupisz zwykłą przecinarkę najpierw spytaj czy można w niej zamontować tak cienką tarczę. Z opisu wynika, że producenci przewidzieli 2,2. Przy cieńszych może być problem z osłoną a potem ma się wodę na twarzy a nie na tarczy. Opoczno pierwszy gatunek nie daje gwarancji że płytki będą idealne wierz mi tak nie będzie przerabiałem to osobiście. Moim zdanie krzyżyki 2,5mmm to niezbędne minimum do płytek z opoczna jeśli nie są kalibrowane (to nie jest chyba fachowa nazwa docinania każdej płytki na wymiar) Odpryski będą zawsze przy cięciu ręcznym (maszynowym też się zdarza) kup sobie kamień szlifierski i szlifuj na mokro. Przydaje się też szlifierka kątowa. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
defbond 12.06.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Polecam tarcze Żbika do kupienia w leroy`u.nie są tanie ale dobre.Tarcza tarczy nie równa. Wiele różnych już wypróbowałem, a z tej jestem w 100% zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 15.06.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Tniesz płytkę zwykłą ręczną maszynką. Następnie szlifujesz kąty zwykłą tanią szlifierką z zapasem jakiegoś milimetra, a jak masz dobre oko i pewną rękę to i mniej. Niestety. Nie możesz przesadzić, bo wyszczerbisz. A teraz to już tylko ostry papier ścierny i ręczne robótki. Stosunek cena jakość - rewelacja. Na jedną łazienkę wystarczy i szkoda inwestować w inny sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 15.06.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Ja polecam takie amatorskie maszynki:http://img29.imageshack.us/img29/9552/65788096.jpgpowierzchnię płytki kładziemy do góry i jak wolno tniemy niema szans na odpryski. Taką przecinarkę można już kupić do 200zł. Nie polecam natomiast jak są teraqz w reloua merlin takie 350 W bo za słabe! Tą maszynką dotniesz perfekcyjnie i podstawa to tniecie po skosie co czasami się przydaje a inną metodą to nieda się wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts