kurt76 10.06.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 WitamZamierzam kupic dzialke (jedna z 14), ktora w WZ posiada wpis, ze energetyka moze zapewnic linie 3*16 kV. Dom bedzie zasilany wylacznie pradem. Projekt http://www.z500.pl/projekt/z7.html Zastanawiam sie o jakie parametry powinienem wystapic jezeli teoretycznie budynek bedzie mail nastepujace parametry:- material pustak ceramiczny 188mm- ocieplenie styropian 20 cm- fundament styropian 15-20 cm- strop 30 cm welna (co z dachem?)- rekuperator z GWC- ogrzewanie grzejniki el. akumulacyjne (jakie moce?)- cwu ogrzewacz el. 100l, kran w kuchni i WC (adaptacja projektu) el. przeplywowy.- kuchenka plyta indukcyjna + mikrofala.- okna 3-warstwowe "fix"- brak kominka- calkowita likwidacja konimow Czy ZE bedzie w stanie zapewnic mi odpowiednie przylacze przy tych parametrach? Czy moja koncepcja jest wykonlna? Czekam na opinie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 10.06.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Witam Zamierzam kupic dzialke (jedna z 14), ktora w WZ posiada wpis, ze energetyka moze zapewnic linie 3*16 kV. Dom bedzie zasilany wylacznie pradem. Projekt http://www.z500.pl/projekt/z7.html Zastanawiam sie o jakie parametry powinienem wystapic jezeli teoretycznie budynek bedzie mail nastepujace parametry: - material pustak ceramiczny 188mm - ocieplenie styropian 20 cm - fundament styropian 15-20 cm - strop 30 cm welna (co z dachem?) - rekuperator z GWC - ogrzewanie grzejniki el. akumulacyjne (jakie moce?) - cwu ogrzewacz el. 100l, kran w kuchni i WC (adaptacja projektu) el. przeplywowy. - kuchenka plyta indukcyjna + mikrofala. - okna 3-warstwowe "fix" - brak kominka - calkowita likwidacja konimow Czy ZE bedzie w stanie zapewnic mi odpowiednie przylacze przy tych parametrach? Czy moja koncepcja jest wykonlna? Czekam na opinie. Pozdrawiam. Nie bardzo rozumiem zapis 3*16kV, ale przy podanych założeniach powinieneś wnioskować o moc przyłączeniową 18-20kW. nie piszesz nic o ew. piwnicach, garażu - czy przewidujesz atrakcje typu sauna itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 10.06.2009 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Nie bardzo rozumiem zapis 3*16kV, ale przy podanych założeniach powinieneś wnioskować o moc przyłączeniową 18-20kW. nie piszesz nic o ew. piwnicach, garażu - czy przewidujesz atrakcje typu sauna itp. niestety tez tego parametru nie rozumiem, stad moje pytanie. mozliwe, ze paramety te nie sa powiazane. piwnica, garaz, sauna brak (wystarczy kliknac na link z projektem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.06.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 a te "3*16kV" t dokładny cytat z Warunków Zabudowy (czy może z Warunków przyłączenia do sieci...?)?logicznie wydaje się że chodzi o trójfazowe przyłącze o mocy umownej 16kW ale zapis jakiś dziwny, autorem tego zapisu jest energetyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 10.06.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 a te "3*16kV" t dokładny cytat z Warunków Zabudowy (czy może z Warunków przyłączenia do sieci...?)? logicznie wydaje się że chodzi o trójfazowe przyłącze o mocy umownej 16kW ale zapis jakiś dziwny, autorem tego zapisu jest energetyka? Znaczy że chcą Cię zasilić średnim napięciem... Będziesz musiał wybudować własną trafostację. Ale to takie gdybanie, przejdź się do energetyki i popytaj o co biega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.06.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 ...Dom bedzie zasilany wylacznie pradem....Zastanawiam sie o jakie parametry powinienem wystapic jezeli...: - material pustak ceramiczny 188mm - ocieplenie styropian 20 cm - fundament styropian 15-20 cm - strop 30 cm welna (co z dachem?) - rekuperator z GWC - ogrzewanie grzejniki el. akumulacyjne (jakie moce?) - cwu ogrzewacz el. 100l, kran w kuchni i WC (adaptacja projektu) el. przeplywowy. - kuchenka plyta indukcyjna + mikrofala. - okna 3-warstwowe "fix" - brak kominka - calkowita likwidacja konimow Czy ZE bedzie w stanie zapewnic mi odpowiednie przylacze przy tych parametrach? Czy moja koncepcja jest wykonlna? Sprawdź (dopytaj) fachowców od CO jakie moce będą miały urządzenia: - rekuperator z GWC - ogrzewanie grzejniki el. akumulacyjne (jakie moce?) - CWU el. przepływowy - kuchenka Dodaj do tego 5-7kW na "potrzeby własne" mieszkańców. Dla pewności dodaj margines 10% i wnioskuj o taką moc. Przy Twoich założeniach zabezpieczenia główne 32A (25A absolutne minimum) będzie dobre. Weź sobie dobrego elektryka i pilnuj go przy montażu, przy takich prądach kiepsko dokręcone zaciski (kiepskie złączki) będą się mścić w najmniej spodziewanym momencie. Ważne jest też symetryczne rozłożenie obciążenia na poszczególne fazy. Taryfa nocna + sterowniki czasowe to oczywista oczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 10.06.2009 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 przepraszam, za zamieszanie, jutro sprawdze bo nie mam ksera w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts