Claudii 11.06.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Sami nosimy się z zamiarem otwarcia a właściwie przeniesienia warsztatu samochodowego do nowego domku. Ciekawa jestem Waszych intersów,firm które pootwieraliście przy domu. Jak funkcjonują,ile macie klientów i czy w ogóle są zyski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.06.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 A co na to sąsiedzi i plan zagospodarowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 12.06.2009 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Nie mamy jeszcze sąsiadów.Chodzi mi o taki mały warsztacik w garażu na bieżące naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 21.06.2009 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 hmmm...chyba nikt nie otwarł czegoś swojego, żadnego sklepiku ?,a może zakład fryzjerski ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.06.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Pewnie nikt nie otwarł. Ale może ktoś otworzył ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 22.06.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Pewnie nikt nie otwarł. Ale może ktoś otworzył ? :) Może przed ironicznym postem warto sprawdzić czy przypadkiem nie jest to poprawna forma Ze strony PWN: Otóż formy czasu przeszłego czasownika otworzyć: otwarł, otwarła, otwarli opisywane są w słownikach jako rzadziej używane niż otworzył, otworzyła, otworzyli. Częstsze za to są „nieregularne” otwarty, otwarto, otwarcie niż „logiczniejsze” otworzony, otworzono, otworzenie. Zdarzają się też konteksty, w których jednemu użytkownikowi subiektywnie lepiej brzmi np. „otworzyli drzwi”, ale „otwarli szkołę” – lub odwrotnie. Formy te nie są błędne, a zatem są poprawne. Nie sposób jednak nie dostrzec, że budzą one dość częste wątpliwości użytkowników języka, a nawet wyzwalają emocje, które z kulturą (języka) niewiele mają wspólnego, por. następujące wypowiedzi na forach internetowych: [...] Rzeczy nie zawsze są takimi jakie się wydają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 22.06.2009 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 RadziejS- dzięki za komentarz , a ja już myślałam ,że dopadł mnie wtórny analfabetyzm zresztą jak się jest maniakiem scrabble to idzie dostać do głowy z tym naszym ojczystym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 22.06.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Pewnie nikt nie otwarł. Ale może ktoś otworzył ? :) U mnie sąsiad w pięknym domku jednorodzinnym otworzył sobie warsztat wymiany opon i montażu klimatyzacji wraz z serwisem. Ruch jest więc chyba jest zadowolony. Z sąsiadami nie ma problemu. Nikt się nie skarży i jak na razie jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.06.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Rzeczy nie zawsze są takimi jakie się wydają Ale zęby bolą :) Jest wiele form w jęz. polskim "rzadko używanych " :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 22.06.2009 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 dajcie se po szlagu ślązacy i górale piszcie "otwarłem" lub "łotwor zech" a warszawa i reszta "otworzyłem" i basta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts