Danuta Rurka 11.06.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Dzień dobry!Kupiłam dom na wsi do przeróbki, jeszcze trochę czasu minie zanim "stanę na nogi" i będę go ulepszać. Może ktoś z rozmówców mógłby podpowiedzieć mi jaki sposób wybrać na ogrzewanie takiego domu i wody. Co jest najbardziej opłacalne. Dom jest murowany a moja rodzina nie mieszka w tej miejscopwości. Przyjeżdżalibyśmy do niego tylko na soboty, ferie i wakacje. Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.06.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 kominek z DGP + mały przepływowy elektryczny podgrzewacz wodya jak przy tym rozwiązaniu zapewnić nie zamarzanie wody w zimie? Spuszczać wodę za każdym razem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 12.06.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 To jedna z funkcji sterownika CO. Anty zamarzanie zapobiega zamarznięciu wody w instalacji C.O. załączając pompę poniżej 5 °C. Jeśli z instalacja jest wszytko wporządku to powinno być OK , gorzej jeśli mamy np zapowietrzony układ .Co wtedy Lub będzie awaria zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 13.06.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 a jak przy tym rozwiązaniu zapewnić nie zamarzanie wody w zimie? kominek z DGP mu zamarznie ?? No niezupełnie autor raczej miał na myśli zimną wodę w instalacji wodociągowej i wodę w elektrycznym podgrzewaczu c.u.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerrys 13.06.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Kocioł "na wszystko" + zasobnik ciepłej wody min. 100l ewentualnie z grzałką elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.06.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 problem z zamarzaniem wody pojawi się po wyjeździe mieszkańców na zimę do swojego głównego miejsca zamieszkania. Przestaną grzać w kominku z DGP i temperatura powoli zacznie spadać aż istnieje możliwość, że spadnie poniżej zera. I w tym momencie zaczyna się możliwość zamarznięcia wody w rurach wodnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.06.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 To jedna z funkcji sterownika CO. Anty zamarzanie zapobiega zamarznięciu wody w instalacji C.O. załączając pompę poniżej 5 °C. Jeśli z instalacja jest wszytko wporządku to powinno być OK , gorzej jeśli mamy np zapowietrzony układ .Co wtedy Lub będzie awaria zasilania nie musi być nawet awarii zasilania. Wiem bo przeżyłem. Przez święta skończył się węgiel w zasobniku i mimo, że pompka chodziła cały czas na II biegu, w jednym rogu domu - od nawietrznej - niestety się wodzie zamarzło. Punkt najdalej oddalony od pieca więc pewnie dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 19.06.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Temat adekwatny a nie chcę doklejać się do jakiegoś wątku, który zakończył żywot z rok temu. Na działce będę miał przyłącze wodne i prądowe (załatwia gmina), do gazociągu będzie z 300m, albo więcej). Działka jest jedną z kompleksu 68 działek, które są w trakcie sprzedaży - na potrzeby mieszkaniowe, więc być może gazownia pomyśli racjonalnie i gaz doprowadzi. Naczytałem się o przeróżnych rozwiązaniach, mam jeszcze więcej pytań niż na początku wiem, że wybór zależy od tego ile jestem w stanie wydać na start, jakie będzie wymagane zapotrzebowanie, jaka będzie powierzchnia itp itd ... Jedno co mnie męczy - dla osób, które gazu jeszcze nie posiadają najczęściej poleca się prąd - i kalkuluje ceny grzania w II taryfie. Moje pytanie - jak wtedy wygląda koszt energii zużywanej na normalne 'dzienne' użytkowanie domu ? Czyli gotowanie, oświetlenie, wszelkie urządzenia elektryczne, czasem 3 komputery pracujące równocześnie przez kilka godzin. To wszystko na I taryfie, która jest już (znacznie) droższa. Czy zysk z ogrzewania w II taryfie nie ginie w kosztach droższego 'użytkowania' domu w godzinach 6-13 i 15-22 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.06.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Czy zysk z ogrzewania w II taryfie nie ginie w kosztach droższego 'użytkowania' domu w godzinach 6-13 i 15-22 ? Nie -- rozpisz sobie to zużycie energii na I i II taryfę i policz, ile za to zapłacisz. Potem potraktuj zużycie energii stawką z jednej taryfy -- i porównaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 19.06.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Niedokładnie zapytałem Chodzi o porównanie : zyski z II taryfy i koszty z I taryfy vs koszt grzania gazem i używanie jednej płaskiej taryfy elektrycznej. Nie chodzi mi oczywiście o dokładne wyliczenia, ale o ogólną tendencję - dla zgrubnego oszacowania dom ok 140m2, 4-5 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts