Jolka 26.11.2003 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Przejrzałam wątki na ten temat ale informacje tam zawarte nie do końca mnie usatysfakcjonowały, a mamy taki problem: chcemy położyć 20 cm wełny na stropie na poddaszu nieużytkowym, na to folia paroprzepuszczalna i jakaś podłoga. I tu się zaczyna problem. Krokwie leżące na stropie mają wysokość 12 cm, a podłoga powinna być położona na wysokość 20 cm, tyle ile grubość wełny, zresztą są na tyle rzadko umiejscowione, że desek na to się nie da położyć. Trzeba zrobić jakiś stelaż czy coś, jakby legary, wysoki co najmniej na 20 cm. Czy ktoś z Was miał taki problem i jak go rozwiązał, a może ktoś ma jakiś pomysł jak najtaniej zrobić takie podparcie prowizorycznej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 26.11.2003 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 coś za bardzo przekombinowane po co Ci podłoga na poddaszu nieużytkowym jak sama nazwa wskazuje tego pomieszczenia się nie użytkuje i wełna może leżeć swobodnie.ale w Twoim przypadku zrobiłbym tak:wełnę dał 12 na wysokośc krokwinastępnie zrobiłbym takimi kantówkami 3x8 lub 4x8 rusztpołożony na krokwiach poprzecznie do krokwi (użyj lączników metalowych) dodatkowo stężyłbym takimi rozpórkamiw tak powstałą kratownicę wcisnąlbym drugą warstwę wełny 8cm na to deski na wpust (folii bym nie dawał bo po co ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 26.11.2003 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Dzięki, Januszku, to poddasze nie tak calkiem będzie nieużytkowe, jakiś pawlacz, konik na biegunach koniecznie, no i pewnie szuszarnia bielizny czasami. Po prostu strych. Ale faktycznie, tej podłogi nie trzeba dawać na całości, tylko na tym najwyższym kawałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.11.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 A ja zrobiłem tak.Dałem wełnę między belki stropowe oraz pod belkami między płytami GK a stropem. Dzięki temu uzyskałem tyle ocieplenia ile chciałem. 14 cm w stelarz i 16 cm między belki. Na belki stropowe od góry przykręciłem płyty OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 26.11.2003 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Jeśli dobrze doczytałem to belki leżą na stropie ?ten strop jest rozumiem wylewany tak cy nie?więc jeśli tak to nie ma mowy o podwieszonympoza tym sufit podwieszony to mniejsza wysokość pomieszczeń czego żal tracic a stryszku raczej nie skoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 26.11.2003 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Dokładnie tak, strop jest wylewany. Na dużej części poddasza jest ok. 2m wys. ale z założenia dom ma być parterowy i niech tak pozostanie. Na strychu stoi rekuperator i cała instalacja do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts